REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo plenariniame posėdyje parlamentarai antradienį svarstė Vyriausybės veiklos 2013 metais ataskaitą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir po pristatymo balandžio 22 dieną, opozicijos lyderis Andrius Kubilius pabrėžė, kad tai esanti ne veiklos, bet ,,neveiklos ataskaita“. Vesdamas paralelę, kad džiugina tiek geras oras, tiek ir A. Butkevičiaus vadovaujamos vyriausybės ataskaitos skaitymas, jis sakė, kad iš ataskaitos ,,supranti, kad viskas, kas gero per šiuos metus įvyko, yra šios vyriausybės nuopelnas“.

REKLAMA

Tačiau, pasak A. Kubiliaus, tai ne vyriausybės veiklos ataskaita. ,,Kodėl vyriausybė nepateikė savo veiklos ataskaitos?, - klausė jis ir tęsė: - Todėl, kad tos veiklos buvo nelabai daug“.

,,Todėl ją galiam pavadinti vyriausybės neveiklos ataskaita“, - kaip ir per ataskaitos pristatymą sakė opozicijos lyderis. Jis vardijo ataskaitos punktus ir sakė, kad nors atrodo, jog vyriausybė tikrai daug nuveikė, ,,šios vyriausybės bandymai pasigirdi geromis ekonominėmis tendencijomis yra nepagrįsti“ – esą nei BVP augimas, nei nedarbo mažėjimas, nei atlyginimo augimas nebuvo įtakoti A. Butkevičiaus vadovaujamos vyriausybės veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, ji nieko neveikė ,,ir nesugadino tų veiksmų, kurie prasidėjo 2011 metais“. Opozicijos lyderio teigimu, savo alternatyvioje ataskaitoje jie nagrinėjo visus aspektus, kuo gyrėsi vyriausybė.

A.Kubilius teigė, kad BVP augimas 3,3 proc yra ne vyriausybės nuopelnas. ,,Lietuvos ekonomika per krizę mažiausiai prarado, mes greičiausiai pradėjom atsigauti ir dėl to galime džiaugtis neblogais rezultatais. Lietuvos ekonomika nuosekliai kyla jau nuo 2009 metų vidurio“ , - pareiškė A. Kubilius.

Pasak jo, vartotojų pasitikėjimo rodiklis dar nepasiekė ikikrizinio lygmens, tačiau jo augimo tempai jau pradeda lėtėti. Todėl jis nematąs priežasčių džiūgauti dėl gerų ekonominio vertinimo rodiklių, nes ,,paskutinės tendencijos jau kelia susirūpinimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Kubilius taip pat teigė, kad nedarbas mažėjo taip, kaip mažėjo jau nuo 2009 metų vidurio, tačiau mažėjimo tempai gali sulėtėti.

Jaunimo nedarbo mažėjimo tendencijos, pasak opozicijos lyderio, taip pat nuosekliai tęsiasi nuo 2009 metų, bet ir šie tempai esą jau lėtėja. Anot jo tai, kad mažėja emigracija ir spartėja reemigracija, taip pat lemia ekonomikos atsigavimas, o ne vyriausybės veikla.

Opozicijos lyderis taip pat aiškino, kad atlyginimo augimas prasidėjo dar 2011 metais. Vyriausybės pasigyrimas, kad mažėja socialinių pašalpų gavėjų skaičius, anot jo, taip pat neturi nieko bendro su jos veikla – tai tendencijos, prasidėjusios nuo 2012 metų.

REKLAMA

„Būtų gerai išvengti ateity tokių ataskaitų, kurios paremtos ne vyriausybės veiklos įvertinimu, nes bandymai priskirti sau Lietuvos gyvenime vykstančius procesus – rodo, kad vyriausybė negali įvertinti savi veiklos“, - teigė A. Kubilius.

E. Masiulis: mus maitino pažadais

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas ir A. Kubiliaus vadovaujamos vyriausybės ministras Eligijus Masiulis diskusijoje dėl vyriausybės 2013 metų veiklos ataskaitos sakė pastebėjęs ,,tam tikrų teigiamų postūmių Vyriausybės veikloje“. Tai esanti daugiabučių renovacija, teritorijų planavimo supaprastinimas, socialinės paramos skirstymo atidavimas savivaldybėms.

REKLAMA

Tačiau neigiamų dalykų liberalas pastebėjo daugiau. Jis priminė premjero A. Butkevičiaus pamėgtas darbo grupes, kurios esą tik imitavo darbą. ,,Tų grupių darbas buvo labiau imitacija, o koalicijos susitikimuose nebuvo rasti bendri sprendimai“, - sakė E. Masiulis. Anot jo, riba tarp atsargios ir neveiklios vyriausybės yra labai trapi – esą pernelyg atsargi vyriausybė gali tapti neveiklia vyriausybe.

,,Nieko nepadaryta mokesčių srityje. Gėdingas ,,Chevron“ išvarymo atvejis, (...) lyderystės stoka tikrai nepridėjo pliusų šiai valdžiai“, - diskusijoje teigė E. Masiulis. Jis taip pat priminė, kad vis dar neaiškus atominės elektrinės likimas. ,,Mes buvo maitinami pažadais, buvo sakoma, kad dirba ekspertai, bet iki šiol neaišku, ar atominę elektrinę ketiname statyti”, - sakė liberalas.  Anot liberalo, vyriausybės ,,danguje jau pasimatė ne vienas grėsmingesnis debesėlis“, kuris turėtų priversti premjerą susimąstyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo plenariniame posėdyje savo vertinimus taip pat pristatė visi parlamentiniai komitetai. Vyriausybės 2013 metų veiklos ataskaitai jie pritarė.

Kaip jau skelbta, premjeras Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės veiklos ataskaita, Seimui pristatyta balandžio 22 dieną, buvo vertinama nevienareikšmiai. Opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius pareiškė, kad tai esanti „vyriausybės neveiklos ataskaita ir paskelbė alternatyvią ataskaitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų