REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įspūdžiais apie naują unitazo valiklį reklamoje tarpusavyje besidalinantys mikrobai gal ir neatrodo įtikimai, tačiau mokslininkai jau mokosi „bendrauti“ su mikrobais.

REKLAMA
REKLAMA

Manuelis Porcaras iš Valencijos universiteto Ispanijoje kartu su kolegomis plėtoja galimybę žmonėms bendrauti su bakterijoms verčiant šviesos bangas į kalbą. Kol kas bakterijos komandai papasakojo apie savo aplinkos tinkamumą.

REKLAMA

M. Porcaro komanda suprojektavo genų jungiklius Escherichia coli bakterijoje baltymų gaminimui, kurie, reaguodami į karštį, rūgštingumą ir deguonies kiekio pokytį, spinduliuoja skirtingų spalvų fluorescencinę šviesą. Tai reiškia, kad mikrobai gali švytėti skirtingomis spalvomis, pvz., kai jiems per karšta. Komandai keičiant E.coli bakterijos augimo aplinką pastebėtas šviesą spinduliuojančių bakterijų skaičiaus augimas arba mažėjimas, nelygu, kaip gerai tenkinami jų poreikiai.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas žingsnis yra mikroprocesorių naudojimas šviesos konvertavimui į kalbą.

„Klausimų ir atsakymų kodavimo strategija „šviesos kalboje“ yra įgyvendinama, o tai pirmasis žingsnis link dialogo su bakterijomis“, – sakė M. Porcaras.

Tokie žaismingi pašnekesiai su bakterijomis gali būti naudingi. Pavyzdžiui, galėtume mikrobus dėti į pakuotes tam, kad šie skleistų garsinius įspėjimus pasibaigus maisto galiojimui. Taip pat ši technologija galėtų pagerinti mikroorganizmų kontrolę pramoniniuose vaistų gamybos fermentatoriuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar komanda tikisi mikrobams duoti įsakymus. Bakterijai būtų duodamas toks genų jungiklis, kuris reaguotų į tam tikrą šviesos signalą ir aktyvuotų su jungikliu susietą geną.

„Mes planuojame sukurti bakterijų liniją, kuri reaguotų į koduotą įsakymą, tarkime, aktyvuoti savo geną, balsą koduodami šviesos bangos ilgiu“, – sakė M. Porcaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų