REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

V. Putinas atvyko į Krymą

Ukrainos vyriausybė pareiškė protestą (papildyta 16.16)

(papildyta 16.16) NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas) pareiškė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitas Kryme yra „nederamas“ ir kad Aljansas Krymo pusiasalį tebelaiko Ukrainos teritorija.

(papildyta 16.16) NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas) pareiškė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitas Kryme yra „nederamas“ ir kad Aljansas Krymo pusiasalį tebelaiko Ukrainos teritorija.

REKLAMA

A.F.Rasmussenas dar priminė, kad NATO laiko Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją neteisėta, ir pridūrė, „mano žiniomis Ukrainos valdžia Putino nekvietė“.

Taip jis pakomentavo įvykius penktadienį po savo kalbos Estijos sostinėje Taline. Be kita ko, A.F.Rasmussenas pasakė, kad nesama „akivaizdžių įrodymų“ dėl Rusijos tvirtinimo apie savo pajėgų atitraukimą nuo Ukrainos sienos.

„Tokių pareiškimų girdėdavome ir anksčiau, bet nebūdavo jokių Rusijos pajėgų atitraukimų, tad mes esame labai atsargūs. Aš pats pirmas pasveikinčiau tai, jei Rusijos pajėgos būtų atitrauktos, jeigu mes matytume aiškų ir reikšmingą atitraukimą, nes tai prisidėtų prie krizės deeskalavimo“, – pažymėjo NATO vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15.49) Ukrainos vyriausybė penktadienį pareiškė protestą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris aplankė aneksuotą Krymą ir apžiūrėjo karines jūrų pajėgas pergalės Antrajame pasauliniame kare 69-ųjų metinių proga.

REKLAMA

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad Kijevas „reiškia stiprų protestą dėl nesankcionuoto Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizito Krymo Autonominėje Respublikoje ir Sevastopolio mieste, kuriuos Rusija yra laikinai okupavusi“.

„Ukrainoje šis Rusijos žingsnis vertinamas kaip atviras veikiančių Ukrainos įstatymų, tarptautinės teisės normų ignoravimas, šiurkštus Ukrainos suverenumo, JT Chartijos ir JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos „Teritorinis Ukrainos vientisumas“ bei 1997 metų Draugystės, bendradarbiavimo ir partnerystės sutarties tarp Ukrainos ir Rusijos Federacijos pažeidimas“, – pažymi Ukrainos URM.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši provokacija dar kartą patvirtina, kad Rusija sąmoningai siekia toliau eskaluoti įtampą Ukrainos ir Rusijos santykiuose ir nenori reguliuoti problemiškų klausimų dvišaliuose santykiuose diplomatiniu būdu“, – pabrėžiama pareiškime.

(papildyta 15.47) Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį Sevastopolyje apžiūrėjo kelis karo laivus, kai lankėsi šio uostamiesčio Kryme karinėje bazėje – pirmą kartą po Krymo aneksijos.

Per Rusijos televiziją rodyta, kaip V.Putinas stovėdamas baltame kateryje praplaukia pro mažiausiai 10 karo laivų, išsirikiavusių paradui Sevastopolio įlankoje, ir sveikina jūreivius su Pergalės diena kiekviename jų. Šią dieną Rusija švenčia pergalę prieš nacių Vokietiją per Antrąjį pasaulinį karą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greta prezidento buvo gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Juodosios jūros laivyno vyriausiasis vadas Aleksandras Vitko.

V.Putinas su 69-osiomis pergalės metinėmis pasveikino ir specialiai dalyvauti parade į Sevastopolį atplaukusio burlaivio „Kruzenštern“ kursantus.

(papildyta 14.20) Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį atskrido į Krymo miestą Sevastopolį, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

 V.Putinas pirmąkart atvyko į Krymą po Rusijos kovą įvykdytos šio Ukrainos regiono aneksijos dalyvauti Sevastopolyje vyksiančiose pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 69-ųjų metinių ir šio miesto išvadavimo nuo nacių okupacijos 70-ųjų metinių minėjimo iškilmėse.

REKLAMA

Valstybės vadovas stebės karinį paradą Grafo prieplaukoje ir pasakys kalbą, taip pat padės gėlių prie paminklo Sevastopolio gynėjams, susitiks su veteranais ir klausysis šventinio koncerto.

Popietę Sevastopolyje per karinį paradą bus demonstruojamos karinių jūrų pajėgų laivai ir kariniai orlaiviai.

Iš viso Sevastopolio įlankos akvatorijoje vyksiančiame parade dalyvaus per 1 000 karių, 70 lėktuvų ir sraigtasparnių, taip pat daugiau nei 10 Rusijos Juodosios jūros laivyno laivų.

Pergalės dienos paradas Sevastopolyje pirmąkart buvo surengtas 1965 metais, kai miestui buvo suteiktas didvyrio statusas. Vėliau jis rengiamas tik minint pergalės metinių jubiliejus, o nuo 2000 metų - kasmet, dalyvaujant Rusijos ir Ukrainos karinių jūrų pajėgų kariams.

REKLAMA

 Rusijos vicepremjeras Rogozinas Pergalės dienos proga atvyko į Padniestrę

Rusijos premjero pavaduotojas, penktadienį atvykęs į Pergalės dienos iškilmes Moldovos separatistiniame Padniestrės regione, paragino žmones kovoti su fašizmu ir žadėjo Maskvos palaikymą prorusiškiems separatistams.

Vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas sakė maždaug 2 tūkst. žmonių, susirinkusių į karinį paradą Padniestrės sostinėje Tiraspolyje, kad „fašizmo maras klesti“, konkrečiai paminėdamas kaimyniniame Ukrainos uostamiestyje Odesoje praeitą savaitę vykusius susirėmimus ir gaisrą, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių, daugiausiai prorusiškų aktyvistų.

„Rusija padarys viską, kas įmanoma, kad Padniestrė neliktų izoliuota“, – vėliau sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitos šalys nepripažįsta Padniestrės suverenumo, tačiau Maskva palaiko šį regioną, kurio gyventojai per 2006 metų referendumą nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

D.Rogozino privatus vizitas su Ukraina besiribojančioje Padniestrėje surengtas tuo metu, kai Vakarų šalys ir Rusija grumiasi dėl įtakos Rytų Europoje. Tačiau Moldovos proeuropietiška vyriausybė prašė jo susilaikyti nuo šios viešnagės.

„Rusija prisiėmė saugumo garantės vaidmenį, ir mes imsimės atitinkamų veiksmų, priklausomai nuo susiklosčiusios padėties“, – naujienų agentūra „Novosti PMR“ citavo D.Rogoziną. Jis nepaaiškino, ką turi omenyje, tačiau Rusija priešinasi Kišiniovo vyriausybės planams vėliau šiais metais pasirašytas asociacijos sutartį su Europos Sąjunga.

Rusija yra dislokavusi Padniestrėje 1 500 karių, kurie ten buvo pasiųsti po to, kai šis regionas 1990 metais paskelbė atsiskiriantis nuo Moldovos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų