REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niekas nesuabejos, jog Lietuvoje krepšinis yra populiariausia sporto šaka, tačiau kokią poziciją jis užima Suomijoje? Helsinkio HBA PHYK akademijos treneris Juuso Milenas Sostinės krepšinio mokyklos projektų vadovui Lukui Grabauskui mielai panoro atskleisti Suomijos krepšinio subtilybes, paanalizuoti suomių jaunosios krepšininkų kartos ir Lietuvos žaidėjų skirtumus bei papasakoti apie krepšinio kilimą jo gimtojoje šalyje, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

„Krepšinis yra maždaug penktas pagal populiarumą sportas Suomijoje. Jis rikiuojasi po ledo ritulio, žolės riedulio, futbolo, - sakė J. Milenas. – Tačiau per pastaruosius penkis metus yra pasiektas ganėtinai didelis progresas, viskas greitai keičiasi ir krepšinis sulaukia nemažai žiniasklaidos dėmesio.“ Suomių vyrų krepšinio rinktinė rodo gerus rezultatus ir net gavo vardinį kvietimą dalyvauti 2014 metų pasaulio čempionate Ispanijoje.

REKLAMA

„Manau, kad viena iš pagrindinių priežasčių yra ta, jog Henrikas Dettmannas, vyrų rinktinės vyriausiasis treneris, prieš tai buvęs Vokietijos rinktinės treneris, grįžo ir kartu su kitais treneriais ėmėsi reorganizuoti trenerių parengimą – dabar treneriai yra mokomi dirbti kur kas geriau, jie tampa labiau kvalifikuoti ir būtent dėl šios priežasties pasikeitė pats krepšinio treniruočių procesas. Mes dažnai vykstame į užsienį, į Europos jaunimo krepšinio lygos turnyrus“, - apie pokyčius suomių krepšinio pasaulyje pasakojo HBA PHYK akademijos treneris.

REKLAMA
REKLAMA

Apie suomių pakilimą krepšinio pasaulyje bei padarytą milžinišką pažangą byloja ir tai, kad komandos pradėjo dalyvauti Europos turnyruose. „Prieš du metus mes neturėjome nei vienos komandos, kuri dalyvautų Europos lygoje, tuo tarpu šį sezoną turime vieną komandą, kuri žaidžia Europos taurės turnyre, antroje pagal stiprumą Europos lygoje, taip pat turime tris komandas, kurios grumiasi Europos Iššūkio taurėje, trečią vietą užimančioje lygoje, dar viena komanda rungtyniauja Baltijos krepšinio lygoje“, - įžvalgomis dalinosi J. Milenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, pats populiariausias krepšininkas Suomijoje yra Petteris Koponenas, kuris šiuo metu vilki Rimo Kurtinaičio treniruojamo „Chimki“ klubo marškinėlius: „Jis - labai pozityvus žmogus, gražiai elgiasi su žiniasklaida, todėl jauni žmonės labai jį mėgsta“, - patikino treneris. Taip pat J. Milenas išskyrė Sasu Saliną, kuris šiuo metu žaidžia Liublijanos „Union Olimpija“ komandoje.

„Verta paminėti Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) rungtyniaujančius brolius Murphy , - toliau tęsė suomių treneris. - Jų motina yra suomė, o tėvas kilęs iš JAV, tad jie turi dvigubas pilietybes. Vyriausiasis Erikas Murphy žaidžia Čikagos „Bulls“ komandoje, kitas brolis Alexas Murphy rungtyniauja Duke universitete, o jauniausiasis vis dar žaidžia vidurinėje mokykloje, Amerikoje.“ J. Milenas neabejoja, kad maždaug po penkerių metų visi trys broliai Murphy žais Suomijos nacionalinėje krepšinio rinktinėje.

REKLAMA

Kalbėdamas apie vaikų krepšinį, HBA PHYK akademijos treneris pasakojo, jog suomių žaidėjai pradeda žaisti krepšinį kai jiems yra nuo šešių iki dešimties metų – tai pagrindinis amžius.

„Suomijoje mes mėgstame, kai vaikas šalia krepšinio užsiima ir kitu sportu. Manau, kad futbolas labai padeda krepšiniui – daug vaikų, kurie žaidžia nacionalinėse komandose, anksčiau gana ilgą laiką žaidė futbolą. Dėka to vaikai geriau juda, judėjimui turi kur kas geresnius pagrindus, nes išbando daug skirtingų sporto šakų. Jeigu turi gerus judėjimo pagrindus, gali bėgti, šokti, turi gerą koordinaciją, gali mokytis žaisti krepšinį ir specializuotis vėliau, - sakė J. Milenas.

REKLAMA

Suomijos krepšinio federacija, Suomijos olimpinis komitetas ir dvi sporto mokyklos prieš du metus pradėjo kurti Helsinkio krepšinio akademiją (HBA), kurioje ir dirba J. Milenas. Šis projektas buvo sukurtas tam, kad būtų jaunieji krepšininkai turėtų rytines treniruotes mokykloje, o vakare galėtų treniruotis klubuose.

Sparčiai populiarėjantis krepšinis Suomijoje griauna nusistovėjusią tvarką ir panašu, kad lietuviai bei kitos elitinės Europos rinktinės gali sulaukti rimto pasipriešinimo ateityje iš šios šiauriečių valstybės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų