REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senojoje Kinijos sostinėje vyksiančiose antrosiose jaunimo vasaros olimpinėse žaidynėse viena ryškiausių žvaigždžių žibės Lietuvos rinktinėje.

REKLAMA
REKLAMA

Kinijos mieste Nandzinge, kuriame rugpjūtį vyks antrosios jaunimo vasaros olimpinės žaidynės, surengtame misijos vadovų pasitarime dalyvavo LTOK olimpinio sporto direktorius Kazys Steponavičius ir jo pavaduotojas Einius Petkus.

REKLAMA

Misijos vadovų seminaras vyko „Fairmont Nanjing“ viešbutyje. Dalyvavo 22 Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) atstovai, 197 nacionalinių olimpinių komitetų delegatai, 104 šalių jaunieji ambasadoriai, tarp kurių buvo ir Lietuvos, bei 120 žaidynių organizacinio komiteto narių.

Dalyviai ne tik sportuos

Seminaro dalyvius pasveikino olimpinis plaukimo čempionas, IOC narys, Nandzingo žaidynių koordinacinės komisijos pirmininkas Aleksandras Popovas, TOK olimpinių žaidynių vykdomasis direktorius Gilbertas Felli, miesto vadovai. Seminare dar kartą buvo aptarti jaunimo olimpinių žaidynių tikslai ir uždaviniai.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešimuose akcentuoti draugystės ir pagarbos puoselėjimo, didžiausio meistriškumo siekimo ir paauglių sveikos gyvensenos derinimo klausimai. Nors jaunimo žaidynės nėra tikrosios olimpinės žaidynės, tačiau visuomenės dėmesys ir valstybių noras kuo geriau jose pasirodyti sparčiai didėja, o atrankos į žaidynes normatyvai nėra taip lengvai įveikiami. Palyginti nedidelis žaidynių dalyvių (28 sporto šakos, 222 rungtys ir tik 3808 sportininkai) skaičius, specialiai TOK reglamentuotos vienodos sportininkų aklimatizacijos ir priešvaržybinio mikrociklo sąlygos ypač didina šio renginio ir jame iškovotų medalių vertę. Žaidynių organizacinio komiteto atstovai papasakojo apie pasirengimo eigą, dalyvių akreditaciją, atvykimą ir išvykimą, apgyvendinimo olimpiniame kaimelyje sąlygas, maitinimo ypatumus kaimelio valgykloje bei atokesnėse sporto bazėse, transporto judėjimo tvarką, medicininį aptarnavimą, dopingo kontrolę ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žaidynių organizacinio komiteto atstovai kiekvienos šalies rinktinės vadovams surengė praktinius seminarus, vyko asmeniniai pokalbiai su atsakingais pareigūnais. Tų pokalbių metu išsamiai aptarti ir Lietuvos rinktinės pasirengimo bei dalyvavimo žaidynėse ypatumai, lietuviai organizatoriams pateikė reikalingus dokumentus.

Seminaro dalyviai lankėsi specialiai žaidynėms pastatytame olimpiniame kaimelyje, sporto bazėse, kuriose jau šiandien galima rengti varžybas.

Nandzingo žaidynės vyks rugpjūčio 16–28 d. Tikimasi, kad Lietuvai aštuonių–dešimties sporto šakų varžybose atstovaus per 20 sportininkų. Greta sporto varžybų numatoma plati kultūrinė lavinamoji žaidynių programa. Būtent skatinti kuo aktyviau dalyvauti šios lavinamosios programos renginiuose ir bus viena pagrindinių skirtingų šalių jaunųjų ambasadorių, kurių yra per šimtą, užduočių.

REKLAMA

Buvusi Kinijos sostinė

Prieš 2500 metų įkurtas Nandzingas garsus savo istorija ir kultūra. Šis miestas, viena iš buvusių keturių didžiųjų senovės Kinijos sostinių, įsikūręs puikioje vietoje – apsuptas aukštų kalnų, šalia Jangdzės upės ir lygumų, sudarančių tobulą harmoniją. Retas kitas pasaulio metropolis galėtų pasigirti tokia puikia aplinka. Nandzingo istorija siekia 472 m. prieš Kristų, kai Yue karalius įsakė savo generolams prie Činhuai upės įkurti miestą. Nuo trečiojo mūsų eros amžiaus Nandzingas, kaip sostinė, buvo žinomas dešimčiai dinastijų ir istorijos periodų. Prieš tapdamas Nandzingu 1368 m. šis miestas turėjo bent 60 pavadinimų.

REKLAMA

Nandzingas išsidėstęs vidurinėje Jangdzės deltos dalyje ir priklauso šiaurinės Azijos tropinei zonai. Vidutinė metinė temperatūra – 17,8 laipsnio šilumos, čia per metus 1686 valandas šviečia saulė, o kritulių iškrinta 1034 mm. Apsuptame kalnų, upių ir ežerų Nandzinge randama 40 rūšių mineralų. Šeimininkai sakė, kad rugpjūtį vidutinė oro temperatūra būna apie 27 laipsnius šilumos. Tiesa, kartais pakyla ir iki 32 ºC. Labai drėgna (santykinis oro drėgnumas – apie 80 proc.). Vienuolika dienų rugpjūtį palyja, bent kartą – smarkiai ir su audra. Belieka tikėtis, kad toji audra siaus pirmąją mėnesio pusę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nandzingas, dažnai dar vadinamas Ningu, yra Dziangsu provincijos sostinė. Bendras miesto plotas – 6598 kv. km, 75 proc. jo teritorijos yra gyvenama. Į vienuolika administracinių rajonų padalytame mieste gyvena apie 8 mln. nuolatinių gyventojų. Tai vienas perspektyviausių XXI a. Azijos miestų.

Nuo seniausių laikų Nandzingas garsėja kultūra: poezija, tapyba, literatūra, opera, mokslu ir švietimu, garsiausiais mąstytojais ir menininkais. Miestas garsus ir senovės amatais – audiniais, aukso lapelių puošyba, medžio drožyba, popierinių žibintų gamyba. Dabar šis Kinijos didmiestis didžiuojasi turėdamas 43 UNESCO pasaulio paveldo objektus, tarp kurių – prieš šešis šimtus metų statytos gynybinės miesto sienos fragmentai, Gibao budistų pagoda, beje, atrasta tik 2008-aisiais. Pasigrožėti Konfucijaus šventykla, prezidento rūmais, Juedziango bokštu, Mingų dinastijos kultūros kaimeliu, Sun Jatseno mauzoliejumi, Nandzingo memorialu žudynių aukoms atminti, mokslo ir technologijų muziejumi turistai į Nandzingą traukia visus metus.

REKLAMA

Nandzinge yra 16 kultūros centrų, 38 muziejai, 18 viešųjų bibliotekų ir 14 archyvų. Dvi radijo ir dvi televizijos stotys, transliuojančios 28 TV programas. Tai ideali vieta pramogoms – čia daug kino ir koncertų salių, sporto arenų, kavinių, arbatinių ir restoranų. 2010 m. Nandzingas pripažintas vienu iš dešimties geriausių Kinijos laisvalaikio ir pramogų miestų. Čia daug dangoraižių, o 450 m aukščio Zifengo pastatas priklauso aukščiausių pasaulio pastatų dešimtukui.

 

Sporto bazės

Prieš metus Nandzinge vyko Azijos šalių jaunimo žaidynės. Dauguma sporto bazių baigtos statyti pernai. Stadionas, kuriame vyks atidarymo ir uždarymo ceremonijos bei lengvaatlečių varžybos, vartus atvėrė 2005-aisiais. Iškilmingas ceremonijas jame galės stebėti apie 30 tūkst. žiūrovų. Stadionas, kaip ir gimnastikos arena, baseinas bei penkiakovės varžybų aikštynas, priklauso Nandzingo olimpiniam sporto centrui. Gimnastikos salėje yra 5 tūkst. žiūrovų vietų, baseine – 2,5 tūkst. Krepšininkai žais 1,5 tūkst. sirgalių galinčiame priimti „Wu taishan“ dengtame aikštyne su... važinėjančiu stogu. Beje, kaip ir pirmosiose žaidynėse Singapūre vyks vaikinų ir merginų trijulių turnyrai. Irkluotojai ir baidarininkai lenktyniaus Xuanwu ežere įrengtose trasose. Jis bus bene toliausiai nuo olimpinio kaimelio – už 19 km. Visas išvardytas bazes seminaro dalyviai apžiūrėjo, jomis liko patenkinti. Tik irklavimo kanalą matė iš tolo, nuo senosios miesto gynybinės sienos.

REKLAMA

Neįprastos ir, rengėjų manymu, labai įdomios bus dviratininkų varžybos. Tie patys sportininkai – vaikinai ir merginos – lenktyniaus plento, kalnų ir BMX dviračių trasose. O nugalėtojai ir prizininkai paaiškės susumavus visų trejų lenktynių rezultatus.

Į visas varžybas žiūrovams teks pirkti bilietus, jų kainos bus patvirtintos gegužės pradžioje.

Olimpinis kaimelis

Nuo oro uosto iki olimpinio kaimelio – 40 km. Šį nuotolį galima įveikti per valandą. O kelionė iš Vilniaus į Nandzingą bus gerokai ilgesnė. Iš Frankfurto į Nandzingą teko skristi 11 val., atgal – dar valanda ilgiau. Visa akredituota Lietuvos delegacija, kaip ir dauguma kitų Europos šalių delegacijų, į Nandzingą taip pat skris iš Frankfurto. Visų dalyvių kelionę apmokės žaidynių organizatoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiko skirtumas tarp Vilniaus ir Nandzingo – penkios valandos. Kai Vilniuje pats vidudienis, Nandzinge jau pavakarys – 17 val.

Olimpinis kaimelis pastatytas specialiai šioms žaidynėms. Kai lankėsi seminaro dalyviai, kai kuriuose namuose dar buvo atliekama apdaila, visur tvarkoma teritorija, sodinami želdiniai. Namai devynių ir net 27 aukštų. 12 ir 18 kv. m ploto kambariuose sportininkai gyvens po du ir po tris. Dviem kambariams bus po vieną dušą ir tualetą.

Seminaro dalyviai nematė kaimelio valgyklos ir, aišku, nepaskanavo joje gaminamų patiekalų. Bet rengėjai užtikrino, kad maisto bus įvairiausiems skoniams, veiks visų pasaulio žemynų virtuvės. Valgykla dirbs nuo penktos valandos ryto iki pirmos nakties. Bus nurodytas pusryčių, pietų ir vakarienės laikas. Eilių neturėtų būti. Tolimiausią gyvenamąjį namą ir valgyklą skirs vos 250 metrų.

REKLAMA

Olimpiniame kaimelyje dirbs medicinos klinika, bankas, paštas, suvenyrų parduotuvė, kavinė, savitarnos skalbykla, bus treniruoklių salė, saunų, krepšinio treniruočių aikštelė. Veiks visų didžiųjų religijų maldos namai.

Šalia olimpinio kaimelio įsikurs transporto mazgas. Iš čia kursuos autobusai į visas varžybų ir treniruočių arenas, taip pat į miesto centrą. Veiks olimpinės linijos, tad sunkumų laiku pasiekti varžybų vietą neturėtų kilti. Juoba ir transporto, pasak Lietuvos delegatų, dirbusių ir Pekino olimpinėse žaidynėse, Nandzinge mažiau nei dabartinėje Kinijos sostinėje. Su akreditacinėmis kortelėmis bus galima nemokamai važinėti ir miesto transportu.

REKLAMA

Lietuvos rinktinėje bus...

Šiuo metu jau žinoma, kad Lietuvai antrose jaunimo olimpinėse žaidynėse atstovaus po du irkluotojus ir penkiakovininkus – po vieną merginą ir vaikiną, tenisininkė, kanojininkas, dvi dviratininkės, keturi krepšininkai, keturi plaukikai, kurių, beje, dar gali būti ir daugiau. Kiek dalyvaus lengvaatlečių, paaiškės po atrankos varžybų gegužės pabaigoje Baku. Vilčių iškovoti olimpinį kelialapį dar turi boksininkas, imtynininkas, sunkiaatletis, triatlonininkas. Tikimasi, kad Lietuvai atstovaus per 20 sportininkų. Kaimynų latvių delegacijoje bus apie 15, o estų – 10 sportininkų.

Ir pabaigai – svarbiausia žinia: Nandzingo žaidynėse dalyvaus olimpinė čempionė Rūta Meilutytė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų