REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virginija Motiejūnienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Kasmet gegužės 7-ąją minime Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Jai paminėti sostinėje vyko daug renginių, Prezidentūroje apdovanoti Nacionalinio diktanto nugalėtojai, Katedros aikštėje atidaryta paroda apie laisvę.

REKLAMA
REKLAMA

Numalšinus 1863 metų sukilimą, carinė valdžia uždraudė lietuvišką raštą lotyniškais rašmenimis. Rašyti lietuviškus žodžius reikalauta rusiškais rašmenimis – kirilica. Toks raštas vadintas „graždanka“. 40 metų Lietuvoje buvo uždarytos lietuviškos mokyklos, drausta įvežti ir platinti leidinius lotyniškais rašmenimis, tačiau lietuvių nutautinti carinei valdžiai nepavyko. Tautos pasipriešinimas spaudos draudimą sužlugdė, jis panaikintas 1904 m. gegužės 7-ąją.

REKLAMA

Paroda, primenanti Sąjūdžio veiklą

Minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną sostinės Katedros aikštėje atidaryta fotografo Zino Kazėno fotografijų paroda apie laisvę, kurioje pateikti nepriklausomybės atkūrimo įvykių vaizdai.

Z. Kazėnas, Sąjūdžio Informacinės Agentūros fotografas, užfiksavo akimirkas iš daugiau nei 200 Sąjūdžio piketų, mitingų, akcijų.

Visa ši medžiaga lieka archyvuose, ir kai peržiūri, ima juokas, kiek netikėtų kadrų, kuriuos gali iš naujo ir iš naujo visokiais aspektais parodyti. Kaip ir šioje parodoje – kai kurie kadrai man pačiam priminė, kad yra gražūs“, – sako fotografijų autorius.

REKLAMA
REKLAMA

Koks uždavinys keliamas žurnalistams?

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius sako, kad sparčiai vystantis technologijoms kalbėti, rašyti ir rodyti, koks yra gyvenimas dabar gali daugelis žmonių, ypač socialiniuose tinkluose. Todėl žurnalistų uždavinys – padėti žmonėms susikalbėti.

„Matome, kiek daug politikai, verslo, kultūros ir paprasti žmonės turi problemų, rūpesčių, bėdų, kiek daug žmonės apie save kalba po vieną. Man atrodo, kad naujausias šių laikų iššūkis ir problema žurnalistams – visame šitame chore išgirsti kiekvieną ir pabandyti padėti žmonėms vieni kitus suprasti. Daug kalbame, mažiau susikalbame. Čia – uždavinys žurnalistams“, – teigia D. Radzevičius.

Ypatingai lietuviškos spaudos atgavimo metines paminėjo Lietuvos nacionalinis transliuotojas. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną LRT imasi globoti akciją „Augu skaitydamas“, siekdamas motyvuoti vaikus neprilipti prie kompiuterių, o pagrindinių žinių apie gyvenimą semtis iš knygų. LRT kiemelyje pasodintos pušelės ne tik puoš aplinką, bet ir primins, kad išlikti kaip tauta galime tik išlaikydami ir vartodami savo kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų