REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius atremia konservatorių mėtomas strėles dėl Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties „LitPol Link“ finansavimo ir primena dešiniesiems, jog būtent jų vadovaujama Vyriausybė dirbo 2011-aisiais metais, kai buvo galimybė užsitikrinti europinę paramą Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties projektui įgyvendinti, bet tuometinis energetikos ministras Arvydas Sekmokas tokia galimybe nepasinaudojo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tenoriu priminti konservatoriams, kad būtent jų vadovaujamos Vyriausybės „namų darbai“ šiandien yra vertinami neigiamai, nes 2011 m., nesulaukusi sprendimo dėl projekto finansavimo užsitikrinimo iš Europos Sąjungos (ES) šaltinių, konservatorių Vyriausybė priėmė sprendimą pasirašyti sutartis tarp valstybių. Jau tada konservatoriai žinojo, kad tokio projekto negalės remti iš Europos struktūrinių fondų, tačiau nedarė nieko, kad situaciją pakeistų. Šiandien taisydama konservatorių „namų darbus“, Energetikos ministerija aktyviai siekia finansavimo projektui iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės. Tai leis išvengti tarifo vartotojams padidinimo“, – sako premjeras.

REKLAMA

Šiuo metu valstybių reguliatorių lygiu (Lietuvai atstovauja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) vyksta tarpvalstybinių projekto „LitPol Link“ kaštų pasidalijimo procedūra, kurią užbaigus bus teikiamos paraiškos Komisijai.

Įmonė „Litgrid“ kartu su VKEKK ir Energetikos ministerija nuosekliai dirba siekiant užbaigti kaštų pasidalijimo procedūrą laiku ir dar pirmojo kvietimo teikti paraiškas metu kreiptis į CEF paramos, tikintis jos sulaukti šių metų rudenį. Riziką mažina Vyriausybių, kurios dalyvauja šiame projekte, palaikymas. Tikimės, kad po paraiškos pateikimo finansavimas bus patvirtintas.

Jei ES skirtų maksimalų finansavimą, parama galėtų siekti apie 315 mln. litų. Tai yra vienas prioritetinių Europos projektų, turinčių ES bendro intereso projekto statusą, suteikiantį galimybę jį finansuoti iš naujo finansavimo instrumento, kai pirmą kartą istorijoje Europos Komisija turės 5 mlrd. eurų išskirstyti įvairiems projektams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų