REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švenčionių rajono miške pasieniečiai sulaikė 14 vietnamiečių pabėgėlių ir kartu ėjusius 2 čečėnų tautybės Rusijos piliečius. Užsieniečiai į Lietuvą neteisėtai pateko iš Baltarusijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį pasienyje su Baltarusija ties Švenčionių rajono Bielkiškės kaimu, Daumilų miške, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės Pavoverės užkardos pasieniečiai pastebėjo porą įtartinų asmenų. Šie irgi pamatė tarnybinį pasieniečių automobilį ir puolė slėptis miško tankmėje. Gaudynių metu VSAT pareigūnas iš tarnybinio pistoleto paleido vieną įspėjamąjį šūvį į orą. Abu bėglius pasieniečiams pavyko pasivyti ir sučiupti. Nustatyta, kad jie yra čečėnų tautybės Rusijos piliečiai, 28 ir 30 metų. Vyrai turėjo Rusijos pasus, kuriuose nebuvo Šengeno vizų, suteikiančių teisę atvykti ir legaliai būti bendrijos erdvėje.

REKLAMA

Vietovę, kur buvo sulaikyti abu čečėnai, patikrino VSAT kinologas su tarnybiniu šunimi. Apieškos metu pasieniečiai už kelių šimtų metrų nuo jų sulaikymo vietos miške surado dar 14 asmenų. Šie 13 vyrų ir moteris sulaikomi nebėgo ir nesipriešino. 10 sulaikytųjų VSAT pareigūnams pateikė Vietnamo piliečių pasus be Šengeno vizų. Likę užsieniečiai dokumentų neturėjo, bet irgi prisistatė vietnamiečiais. Visi sulaikytieji nešėsi asmeninių daiktų. Pirminiais duomenimis, grupėje yra vienas nepilnametis, o suaugusiųjų vietnamiečių amžius – nuo 18 iki 25 metų.

REKLAMA
REKLAMA

VSAT pareigūnai nustatė vietą, kurioje pažeidėjai neteisėtai perėjo valstybės sieną iš Baltarusijos. Nuo čia rastais pėdsakais paleistas sekti tarnybinis pasieniečių šuo atvedė iki vietos Daumilų miške, kur ir buvo sulaikyti čečėnai ir vietnamiečių grupė.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo VSAT Ignalinos rinktinės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Visus užsieniečius pasieniečiai uždarė į areštinę. Pirmadienį ir antradienį VSAT pareigūnai, padedami vietnamiečių kalbos vertėjo, apklausinėjo sulaikytuosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čečėnų tautybės Rusijos piliečiai Lietuvoje pasiprašė prieglobsčio, todėl trečiadienį pasieniečiai ketina kreiptis į Ignalinos rajono apylinkės teismą dėl leidimo šiuos vyrus laikinai apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje ribojant jų teisę išvykti iš centro teritorijos.

Į Lietuvą patekusius pabėgėlius vietnamiečius ketinama bausti baudžiamuoju įsakymu skiriant baudas. Vėliau juos planuojama laikinai apgyvendinti URC bei pradėti išsiuntimo į kilmės šalį procedūras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų