REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei susidūrėte su problema, kuriai spręsti reikia teisinių žinių, jums nebūtina iškart bėgti pas advokatą, kurio paslaugos brangiai kainuoja. Lietuvoje galiojančiuose įstatymuose numatyta, kad tam tikrais atvejais valstybė garantuoja nemokamą teisinę pagalbą.

Jei susidūrėte su problema, kuriai spręsti reikia teisinių žinių, jums nebūtina iškart bėgti pas advokatą, kurio paslaugos brangiai kainuoja. Lietuvoje galiojančiuose įstatymuose numatyta, kad tam tikrais atvejais valstybė garantuoja nemokamą teisinę pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei esate Lietuvos Respublikos ar Europos Sąjungos valstybės narės pilietis arba asmuo, teisėtai gyvenantis Lietuvoje, turite teisę gauti vienos valandos trukmės nemokamą teisinę konsultaciją.

REKLAMA

Jums tereikia kreiptis į savivaldybę pagal deklaruotą gyvenamąją vietą ir specialistas patars, kaip išspręsti kilusią problemą, informuos apie įstatymus ir kitus teisės aktus, padės parengti dokumentus, skirtus valstybės ir savivaldybių institucijoms, patars, kaip taikiai be teismo išspręsti kilusį ginčą, padės parengti taikos sutartį.

Tokia vienos valandos konsultacija jums turi būti suteikta iš karto. Tik tais atvejais, jei nėra galimybės pagalbą suteikti iš karto, turi būti paskirtas kito susitikimo laikas, bet ne vėliau kaip po penkių dienų nuo pirmojo jūsų kreipimosi. Tikslius duomenis, kur kreiptis dėl nemokamos konsultacijos, galite rasti adresu www.teisinepagalba.lt/pirmine/tm/asarasas. Nemokama vienos valandos teisinė konsultacija tuo pačiu klausimu jums gali būti teikiama tik vieną kartą. 2011 m. pirminė teisinė pagalba buvo suteikta net 44 415 asmenų, todėl nebijokite šia savo teise pasinaudoti ir jūs! Tam tikrais atvejais turite teisę į nemokamą ar iš dalies mokamą advokato pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA

Teikiant antrinę teisinę pagalbą advokatas gali parengti jums reikalingus dokumentus teismui, teisme atstovauti jūsų interesams ar ginti jus, jei esate įtariamas ar kaltinamas nusikalstamos veikos padarymu baudžiamojoje byloje. Taip pat galite tikėtis bylinėjimosi išlaidų atlyginimo.

Tokia teisinė pagalba paprastai teikiama atsižvelgiant į jūsų turimą turtą ir gaunamas pajamas.

Nepriklausomai nuo turimo turto ir pajamų, antrinė teisinė pagalba jums gali būti teikiama šiais atvejais:

1. Kai nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje jūs esate įtariamas arba kaltinamas nusikalstamos veikos padarymu ir jei esate nepilnametis, jei nemokate kalbos, kuria vyks procesas, jei jums gali būti skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė, jei esate neregys, kurtysis, nebylys arba dėl kitų fizinių ar psichinių trūkumų negalite pasinaudoti savo teise į gynybą, kai yra daugiau įtariamųjų ar kaltinamųjų, iš kurių bent vienas jau turi gynėją advokatą ir yra gynybos interesų prieštaravimų, kai teisme jūsų byla nagrinėjama pagreitinto proceso tvarka, kai nagrinėjama byla jums (kaltinamajam) nedalyvaujant, kai sprendžiama dėl jūsų išdavimo (ekstradicijos) arba perdavimo Tarptautiniam baudžiamajam teismui ar pagal Europos arešto orderį, taip pat tais atvejais, kai ikiteisminio tyrimo pareigūnas, prokuroras ar teismas pripažįsta kad gynėjo dalyvavimas yra privalomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Esate nukentėjusysis dėl nusikaltimo atsiradusios žalos atlyginimo byloje.

3. Gaunate socialinę pašalpą.

4. Esate išlaikomas stacionarioje socialinės globos įstaigoje.

5. Jums nustatytas sunkus neįgalumas arba esate pripažintas nedarbingu.

6. Esate asmens, kuriam nustatytas sunkus neįgalumas arba kuris yra pripažintas nedarbingu, globėjas (rūpintojas).

7. Sergate sunkia psichikos liga.

8. Dėl objektyvių priežasčių negalite disponuoti savo turtu ir lėšomis ir todėl jūsų turtas ir metinės pajamos, kuriais galite laisvai disponuoti, neviršija Vyriausybės nustatyto turto ir pajamų lygio teisinei pagalbai gauti.

REKLAMA

9. Esate sukakęs senatvės pensijos amžių ir jums yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis.

10. Esate asmens, kuris yra sukakęs senatvės pensijos amžių ir kuriam nustatytas specialiųjų poreikių lygis, globėjas (rūpintojas).

11. Esate skolininkas vykdymo procese ir išieškoma iš paskutinio gyvenamojo būsto, kuriame gyvenate.

12. Esate nepilnamečio vaiko tėvas ar įstatyminis atstovas ir yra sprendžiamas nepilnamečio vaiko iškeldinimo klausimas.

13. Esate nepilnametis vaikas (nesudaręs santuokos ir nesantis teismo pripažintas visiškai veiksniu).

REKLAMA

14. Esate asmuo, kurį prašoma pripažinti neveiksniu.

15. Kreipiatės dėl gimimo registravimo.

Norėdami gauti antrinę teisinę pagalbą, turite kreiptis į gyvenamosios vietos savivaldybei priskirtą valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą asmeniškai arba paštu. Tam turite užpildyti nustatytos formos prašymą. Kartu su prašymu taip pat reikia pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei metinę turto deklaraciją su mokesčių administratoriaus žyma, kad deklaracija buvo pateikta.

Teisininkopatarimai.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų