REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Padėtis pasidarė sunki ir įtempta dėl tautos likimo. Visi žino, koks yra atotrūkis tarp visuomenės ir valdžios institucijų. Bandome pakviesti valdžią apsidairyti ir pamatyti, kas vyksta Lietuvoje“, - Seimo spaudos konferencijų salėje kalbėjo filosofas Krescensijus Stoškus.

„Padėtis pasidarė sunki ir įtempta dėl tautos likimo. Visi žino, koks yra atotrūkis tarp visuomenės ir valdžios institucijų. Bandome pakviesti valdžią apsidairyti ir pamatyti, kas vyksta Lietuvoje“, - Seimo spaudos konferencijų salėje kalbėjo filosofas Krescensijus Stoškus.

REKLAMA

Jis teigė neretai išgirstąs klausimą, ar politikai turi laiko išeiti iš savo valdžios viršūnių. „Ar jie susitinka su žmonėmis? O jeigu šnekasi, tai su kuo jie šnekasi, nes iki šiol nesupranta, kokia yra padėtis Lietuvoje. Juk visus žmones dabar pasiekia parašų rinkimai už Vladimiro Putino politikos palaikymo. Rimti žmonės jau įsitraukė į tokias akcijas, - apgailestavo K. Stoškus. - Seki tokius įvykius ir stebiesi, kad 1940 metais nesame pamokyti. Vadinasi, tai, kas vyksta Ukrainoje yra savotiškas pretekstas skaldytis mūsų žmonėms ir ieškoti gelbėtojo ten, kur jų mažiausiai galima tikėtis“.

Filosofo teigimu, šis procesas politikų nėra respektuojamas. „Apie jį niekas nediskutuoja, yra prašliaužiama ir išsisukinėjama. Norime pasakyti, kad rūpestis dėl tautos likimo prasidėjo gerokai anksčiau. Jis prasidėjo nuo tam tikrų moralinių nuostatų vertinimo perkainojimu, - kalbėjo K. Stoškus. - Mes labai lengvai priėmėme vartotojų visuomenę, supratome, kad viską galima nusipirkti už pinigus. Vyrauja idėja, kad viską galima bus iškeisti, netgi patį žmogų. Vadinasi, pasidavėme vartotojų visuomenės ideologijai visu nuogumu“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak K. Stoškaus, visur yra tam tikri sluoksniai, grupės žmonių, kurios atlaiko moralines nuostatas, išlaiko pagarbą ir ištikimybę žmogui. „Visi šie dalykai Lietuvoje per labai trumpą laiką išgaravo. Vartotojų visuomenė dabar yra valdoma reklamos. Deja, ji susipynė su politine reklama. Dabar gyvename pagal diegiamas, importuojamas, pigias vertybes. Netgi elementariausios vertybės, ant kurių laikosi žmogaus būtis, statomos ant kitokio pamato. Yra sakoma „Gyvenkime čia ir dabar“. Ši formulė, matyt, visiems yra gerai žinoma. Nes kas bus rytoj niekas nežino“, - kalbėjo K. Stoškus.

REKLAMA

Filosofas teigė, kad toks požiūris atgraso žmones nuo atsakomybės. „Šie dalykai negali netrikdyti. Tai vyksta visų akyse. Ir kas nors turi tai pasakyti. Norime pasakyti, kad yra fundamentalūs dalykai, nuo kurių trauktis negalime. Norime perspėti visus, kurie yra įdiegę patyčių kultūrą. Patyčios eina per visą valstybę, visokiausiomis formomis“, - sakė K. Stoškus.

Geras to pavyzdys, pasak filosofo, buvo Seimo narių atlyginimų pasididinimas. „Tai yra paprasta ideologija. Jie sau pasakė „Juk tam daug pinigų nereikės. Vėliau kelsime tiems, kam reikės daug tų smulkių pinigėlių“. Juk matome, kad nėra jokios nuovokos apie teisingumo principus Lietuvos valdžios viršūnėse. Nėra kas pasako, kad toliau taip gyventi negalime, - dėstė K. Stoškus. - Tai yra spjūvis visai tautai. Kodėl tiek daug klaidų? Kodėl jos lipa viena ant kitos. Kodėl bėga žmonės iš Lietuvos? Trečdalio juk jau nėra. Bėga ten, kur geriau. Kodėl Lietuvoje – ne geriau? Kodėl lietuviai žudosi? Lietuvoje gyventi nepakeliama, iš žmonių tyčiojasi. Niekas nenori gyventi tokioje aplinkoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų