REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Informacinių technologijų asociacija „INFOBALT“, bendradarbiaudama su Lietuvos Respublikos Ryšių reguliavimo tarnyba, imasi elektroninio parašo skatinimo iniciatyvos. Apskritojo stalo diskusijoje „Elektroninio parašo proveržis Lietuvoje“, kurioje susirinko valstybės ir verslo atstovai, atsakingi už el. parašo plėtrą, bendru sutarimu priimtas sprendimas susitelkti į paslaugų perkėlimą į elektroninę erdvę, naudojamų el. parašo įrankių sklaidą, visuomenės informavimą bei kompetencijų kėlimą, sakoma asociacijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Aktyvus elektroninio parašo naudojimas yra modernios ir inovatyviais sprendimais besiremiančios šalies požymis. Tik valstybei, verslui ir visuomeninėms organizacijoms veikiant kartu, galėsime tobulėti ir sekti stipresnių šalių šioje srityje, kaip Estija, pavyzdžiu. Atlikti tyrimai rodo, kad el. parašo naudojimas Lietuvoje yra labai žemas – vos 18 proc., tad suvienytos jėgos padės imtis efektyvių ir reikalingų veiksmų“, – sako Mindaugas Pelanis, asociacijos „INFOBALT“ atstovas.

REKLAMA

Žvelgdami į perspektyvas, ekspertai aptarė el. parašo problemas bei galimus jų sprendimo būdus e. paslaugų, infrastruktūros, žinomumo ir kompetencijos kėlimo srityse. „Tai keturi veiksniai, galintys daryti daugiausiai įtakos spartesniam el. parašo naudotojų skaičiaus augimui. Pavyzdžiui, nors 2012 m. galiojusių kvalifikuotų sertifikatų skaičiaus augimas buvo sulėtėjęs, praėjusiais metais jis smarkiai augo – 27,6 proc. Taigi šiuo metu kvalifikuotus sertifikatus turi apie 40 proc. juos galinčių įsigyti asmenų. Tokį rodiklį lėmė naujų teisinių prielaidų naudoti el. parašą atsiradimas, plačiai naudojamų viešųjų paslaugų perkėlimas į el. erdvę, naujų sprendimų, skirtų el. parašo naudotojams, pasirodymas rinkoje. Tai patvirtina, kad visų atsakingų pusių suvienijimas šiuos rodiklius gali kelti dar aukščiau“, – teigia Rytis Rainys, Ryšių reguliavimo tarnybos Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi el. parašo plėtros skatinimui svarbu ne tik suinteresuotų ir atsakingų šalių bendradarbiavimas, tačiau ir tokie veiksniai kaip motyvacija, reikalingų priemonių kaip kortelių skaitytuvai dalinimas bei paslaugų jaunimui kūrimas. „El. parašo proveržis ateina kartu su kartų kaita, su jaunais žmonėms, kuriems išmanumas ir el. paslaugos yra tapusios neatsiejama gyvenimo dalimi. Naujoji karta paskui save ves ir tėvus bei senelius, mokydama juos naudotis naujausiomis technologijomis“, – įsitikinęs Ramūnas Šablinskas, „Omnitel“ techninis produkto vadovas.

Šiuos ir kitus el. parašo klausimus aptarė valstybinių institucijų atstovai iš Vidaus reikalų ministerijos, Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo Ministerijos, Registrų centro, LR Seimo ir Vyriausybės, asociacijų ir verslo atstovai iš Lietuvos bankų asociacijos, Langas į ateitį, telekomunikacijų bendrovių „Omnitel“ ir „Bitė“, dokumentų valdymo sistemų gamintojai, Estijos informacinių sistemų tarnybos atstovė bei kiti, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų