REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA pristatė tris naujos kartos kosminio skafandro, kurį būtų galima naudoti ir skrydžiams į Marsą, dizaino variantus. Visi jie buvo išrinkti geriausiais agentūros paskelbtame naujo kosminio skafandro dizaino konkurse, kuriame internetu galėjo balsuoti visi norintys.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurso metu geriausiu skafandro dizainu buvo pripažintas „Technology“ pavadintas skafandro prototipas su personalizuotomis šviečiančiomis dizaino detalėmis bei šviesos diodų elementais. Už tokį dizaino variantą balsavo daugiau nei 63 proc. konkurso svetainės lankytojų. Kiti prototipai surinko žymiai mažiau balsų: „Biomimicry“ pavadintas skafandro prototipas gavo daugiau nei 22 proc., o „Trends in Society“ - 14 proc. balsų. Iš viso konkurso metu balsavo daugiau nei 150 tūkst. interneto vartotojų, pranešė „Space.com“.

REKLAMA

Pranešama, kad geriausiu pripažintas skafandro dizaino variantas yra kompromisinis ir naudoja šiuolaikinių skafandrų dizaino elementus. Tuo tarpu „Biomimicry“ buvo panaudotos roplių ir jūrų žuvų mimikrijos savybės, o „Trends in Society“ buvo paremtas futuristinių ateities sportinių drabužių elementais.

Skelbiama, kad naujos kartos NASA kosminiuose skafandruose bus naudojamos moderniausios technologijos ir medžiagotyros mokslo pasiekimai. Juos planuojama gaminti 3D spausdinimo būdu, o skafandras bus pritaikomas kiekvienam astronautui asmeniškai pasitelkus lazerinio skenavimo metodą.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurse pristatyti skafandrų prototipai kol kas nepritaikyti naudoti realiomis sąlygomis kosmose: juose nėra apsaugos nuo kosminės spinduliuotės, mikrometeoritų smūgių, slėgio ir temperatūros kaitos. Kai visos būtinos techninės priemonės bus įdiegtos, naujos kartos skafandrai bus bandomi NASA poligonuose, kuriuose imituojamos labai išretėjusios Marso atmosferos sąlygos.

Specialistai planuoja užbaigti naujos kartos skafandro kūrimo darbus iki šių metų lapkričio, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų