REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reda Gilytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Seime precedento neturintis atvejis – parlamentarai svarstys Prezidentės prašymą laikinai nušalinti generalinį prokurorą Darių Valį nuo pareigų. Šio klausimo žadam imtis ketvirtadienį. Tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai įsitikinę, kad jei D. Valys bus nušalintas nuo pareigų kažin ar turės galimybių į jas grįžti.

REKLAMA
REKLAMA

Kai Seimas ar Generalinės prokuratūros pareigūnai ne kartą reiškė nepasitenkinimą generalinio prokuroro darbu, Prezidentė visuomet jį palaikė. Pirma rimtesnė jos kritika prokuratūrai nuskambėjo kovo mėnesį per metinį pranešimą. O maždaug prieš savaitę Dalia Grybauskaitė kreipėsi į Seimą prašydama D. Valį laikinai nušalinti nuo pareigų.

REKLAMA

To šalies vadovės paprašė pats generalinis prokuroras, kad būtų sudarytos sąlygos išsamiai išsiaiškinti prieš pustrečių metų įvykusio avarijos aplinkybes. Tuomet jis kliudė per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją ėjusią moterį. Jai buvo nustatyti blauzdų sumušimai.

„Procedūra yra apibrėžta prokuratūros įstatyme, jei pradedamas ikiteisminis tyrimas, tai generalinis prokuroras nušalinamas nuo pareigų. Bus proga pailsėti“, – sakė D. Valys.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės prašymas laikinai nušalinti generalinį prokurorą- precedento neturintis įvykis Seime, teigia teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas. Pasak jo, tokios procedūros nėra net tiksliai apibrėžtos.

„Seimo statute nėra nustatyta kokiu balsavimu tai vykdoma ,yra pasakyta, kad tik slaptu balsavimu yra skiriami ir atleidžiami pareigūnai, tačiau čia nėra atleidimas. Lietuva neturės generalinio prokuroro tik turės jį pavaduojantį asmenį, tai yra generalinio prokuroro pavaduotojas turės eiti pareigas“, – paaiškino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkė teigia, kad generalinio prokuroro klausimo parlamentarai imsis ketvirtadienį.

„Seniai sakiau, kad generalinis prokuroras turėjo pasitraukti ir aš tikrai netikiu, kad nežinojo kad buvo kitokios pasekmės, tai jau yra ir slėpimas ir dengimas situacijos ir prisiimant situacijos atsakomybę reikia tokio lygio pareigūnui garbingai“, – teigė Loreta Graužinienė.

Opozicinės liberalų sąjūdžio vadovas taip pat abejoja, ar Valys galėtų vėl grįžti į pareigas, jei seimas jį nušalintų.

„Dėl jo kaip generalinio prokuroro darbo tai seime ne kartą buvo keliami klausimai svarstant ataskaitą ir akivaizdu iš ataskaitos, jog generalinė prokuratūra ir prokuroras nepatenkino lūkesčių nei prezidentės nei parlamento, tai aš sunkiai įsivaizduoju kad po tyrimo galima kalbėt apie pilnavertį darbą“, – sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

D. Valio kadencija baigiasi kitais metais. Neseniai spaudoje buvo pasirodę pranešimų esą po prezidento rinkimų jam gali būti pasiūlyta vykti į Hagą, kur įsikūrusi Europos Sąjungos kovos su korupcija ir terorizmu organizacijos būstinė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų