REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Georgijaus juostelių pasirodymas Lietuvoje sukėlė dviprasmiškus jausmus net tiems, kurie pasyviai stebėjo konfliktą Ukrainoje. Artėjant gegužės 9-osios pergalės prieš nacistinę Vokietiją minėjimui kilęs „kolorado vabalų“ ažiotažas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti dirbtinai išpūstas, tačiau faktai rodo, kad šie simboliai reiškia daugiau, nei tik pergalę prieš fašizmą.

Georgijaus juostelių pasirodymas Lietuvoje sukėlė dviprasmiškus jausmus net tiems, kurie pasyviai stebėjo konfliktą Ukrainoje. Artėjant gegužės 9-osios pergalės prieš nacistinę Vokietiją minėjimui kilęs „kolorado vabalų“ ažiotažas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti dirbtinai išpūstas, tačiau faktai rodo, kad šie simboliai reiškia daugiau, nei tik pergalę prieš fašizmą.

REKLAMA

Pačios juostos istorija mena dar carinę Rusiją. 1917-1943-iais buvo išvis nenaudojama, o dabartinė jos prasmė – pergalės prieš nacizmą simbolis – atsirado po 1945-aisiais įsteigto apdovanojimo už „Pergalę prieš Vokietiją Didžiajame Tėvynės kare 1941-1945“.

Ukrainos konflikte Rusija aktyviai naudoja „nacistų banderininkų“ baubus faktiškai sutapatindama ukrainiečius su Trečiojo reicho naciais. Rusijos žiniasklaidoje ir daugelio jos žmonių galvose suformuotas sunkiai tikėtinas, tačiau akivaizdžiai veikiantis įvaizdis – Ukrainoje valdžią užėmė nacistai. O gal fašistai. O gal „banderininkai“, arba ES ir NATO gėjai. Dažniausiai, visi kartu. Galite tuo netikėti, tačiau visi jie kartu šiuo metu Rusijoje simbolizuoja vieną – rusai Ukrainoje ginasi nuo „rudojo fašizmo“.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiame kontekste šios „koloradų juostelės“ įgauna visiškai naują prasmę. Tai jau nebe „protėvių pergalės atminimas“, tai dabartinė „ruso kova prieš Vakarų fašistus“.

REKLAMA

Prisipažinsiu, atsargiai žiūrėjau į pranešimus, skatinančius „viešinti Rusijos kolaborantus“, ar į taksi vairuotojų ir baltarusių „internetinę medžioklę“. Už tūkstančio kilometrų vystantis karui, iš nieko kylančios isterijos ir tautinės nesantaikos mažiausiai reikia. Tačiau neseniai aptiktas Rusijos propagandinis šaltinis verčia bent jau susimąstyti dėl to, kokią prasmę šiandien įgyja šis istorinių įvykių minėjimas.

Rusijos jaunimo judėjimo „Tinklas“ (rus. „set“, aut. past.) padalinys Kaliningrade pastarosiomis dienomis yra itin užsiėmęs – jų tikslas yra išsiuntinėti „visam pasauliui“ kuo daugiau Georgijaus juostelių - „viso pasaulio rusų sąjungos simbolio“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tinklas“ - 2013-ais pasirodžiusi, valdžios finansuojama pusiau slapta proputiniška jaunimo organizacija. Būtent ji yra laikoma savo darbą atlikusios kitos Rusijos valdžios finansuotos organizacijos „Našy“, tyliai numarintos 2012-ais, veiklos tęsėja.

Jos seminaruose dalyvauja tokie veikėjai kaip „Goblinas“ Dmitrijus Pučkovas ir stalinistas Anatolijus Vasermanas. „Novaja Gazeta“ duomenimis, organizacijos lyderis – buvęs „Našy“ vadovas Artūras Omarovas.

„Neseniai Georgijaus juostos simbolis pasikeitė. Dabar tai ne tik duoklė protėviams, už tai, kad jie apgynė mūsų šalį nuo vokiečių fašistų puolimo. Dabar ji tapo rusų simbolių, simboliu to, kad mes kovosim už savo teisę į lemiamą žodį tarptautinėje politikoje ir, svarbiausia, - solidarumo su pietų ir rytų Ukrainos žmonėmis, kurie neišsigando stoti į kovą su XXI amžiaus neofašistais, simboliu. Tie žmonės prisimena savo senelių žygdarbius ir yra pasiruošę iki galo kovoti už jų atminimą,“ - teigiama „Tinklo“ pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienam iš Kaliningrado „Set“ skyriaus dalyvių Vladislavui Peršinui svarbiausia, kad šios juostelės, kaip visų rusų solidarumo simbolis, išplistų po visą pasaulį. Per kelias savaites jie išdalijo 40 tūkst. tokių juostelių.

Kolega Šarūnas Matulevičius savo tyrimo metu išsiaiškino, kad Vilniuje Georgijaus juosteles platina Rusijos ambasada. Žinomiausias britas Lietuvoje Mark Splinter jau pranešė šiandien matęs kažkokį asmenį su sauja šių juostų rankose.

Lietuvos laukia nelengvas viešųjų ryšių mūšis su Maskvos įsuktu propagandos verpetu. Jeigu mes pasmerksime Georgijaus juostelių nešiotojus, kiseliovai apšauks lietuvius nacistais ir negerbiančiais protėvių atminimo. Jeigu Vilnius nušvis nuo rudai – oranžinių juostelių, kiseliovų žinutė rusams – „Lietuviai palaiko Ukrainos žmonių kovą su XXI amžiaus nacizmu“.

Georgijaus juostelės šiandien jau nebėra tik Antrojo pasaulinio karo pergalės prieš nacizmą simbolis. Rusijos propagandos mašina volu pervažiavo per aukų atminimą ir panaudojo jį savo reikmėms. „Saulės simboliai“, naudojami nacionalistų atributikoje, ar kai kurių krepšininkų rašto darbuose, dažniausiai sukelia visuotinį pasmerkimą. Kaip sureaguosime į imperialistinio Rusijos atgimimo arba „Ruso pavasario“ ir stalinistinių idėjų atspindį – Georgijaus juosteles?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų