REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tomas Kavaliauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

LRT televizija tęsia pažintį su kandidatais į šalies vadovus. Lenkų rinkimų akcijos lyderis, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis šalies vadovo posto siekia antrą kartą. Jis tvirtina apsisprendęs tik rinkėjų raginamas. Jei būtų išrinktas, sako sieksiąs daugiau sąžiningumo ir pagarbos kiekvienam šalies piliečiui.

REKLAMA
REKLAMA

Inžinieriui mechanikui V. Tomaševskiui politiko karjerą Lietuvos nepriklausomybės pradžioje teko pradėti visuomeninėje organizacijoje Lenkų sąjungoje, netrukus jis jau talkino kuriant Lenkų rinkimų akciją, kartu darbavosi savivaldoje. Į nacionalinę politiką V. Tomaševskis pateko 2000 m. – jis tris kartus buvo rinktas Seimo nariu, dabar bebaigiąs europarlamentaro kadenciją. 49-erių V. Tomaševskio politinės ambicijos nemąžta: antrą kartą siekia aukščiausio politinio posto Lietuvoje – Prezidento kėdės.

REKLAMA

„Aš žinau, ką reikia padaryti, žinau, kaip padaryti, žinau, su kuo. Jei aš būsiu išrinktas, Lietuva sulauks daugiau teigiamų permainų, bus daugiau teisingumo, daugiau sąžiningumo, daugiau kiekvienam eiliniam piliečiui pagarbos ir paramos“, – žada Europos Parlamento narys V. Tomaševskis.

„Galimybės tapti prezidentu, manau, nedidelės, o praktiškai – nulinės, bet, matyt, ne šiuos uždavinius sprendžia šis kandidatas, kaip ir daugelis kitų kandidatų. Net po žemės drebėjimo vargu ar dauguma Lietuvos piliečių balsuotų už jį, jau toks įvaizdis sukurtas jo paties veiksmais“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto profesorius doc. dr. Antanas Kulakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausio palaikymo V. Tomaševskis sulaukia ten, kur Lenkų rinkimų akcija vadovauja savivaldai, tai Šalčininkų ir Vilniaus rajono savivaldybės. Čia – ir karščiausios žiežirbos dėl dvikalbių gatvių pavadinimų, netyla tėvų skundai, kai šių vaikai nepatenka į darželius ar mokyklas dėstomąja lietuvių kalba. Tuo pat metu Europos Parlamente iš politiko V. Tomaševskio lūpų žeriama kritika Lietuvai dėl neva pažeidžiamų lenkų mažumos teisių.

Prezidento rinkimų programoje V. Tomaševskis akcentuoja socialinį solidarumą, krikščioniškas vertybes, šeimą ir teisingumą, pasisako už abortų draudimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugiau teisingumo kasdieniniame gyvenime, daugiau sąžiningumo ir pradėti reikia nuo savęs, nuo politikų, tą mes ir darome. Man vadovaujant, partija niekada nebuvo įsivėlusi į jokius korupcinius skandalus, mūsų nariai dirba sąžiningai, be korupcijos, savivaldybėse praktiškai nėra skolų. Šitą patirtį galima būtų realizuoti visoje šalyje“, – tikina V. Tomaševskis.

„Programa normali, šiek tiek populistinė, man krito [į akis] programoje toks vienas lozungas: „mąstyti lokaliai, veikti globaliai“. Aš sakyčiau, turėtų būti atvirkščiai, bet tai, ko gero, atitinka jo ligšiolinę veiklą – mąstai apie Lietuvos lenkų reikalus, o apie juos kalbi Strasbūre, Briuselyje, Varšuvoje ir mažiausiai su tais, su kuriais reikia susitarti dėl Vilniaus. Bet sakau, Lietuva, jei jis taptų prezidentu, nesugriūtų“, – sako A. Kulakauskas.

REKLAMA

Tiesa, pirmą kartą siekti šalies vadovo kėdės jam vos nesukliudė jo turima Lenko korta, oponentai iškėlė prielaidą, kad šis dokumentas susaisto asmenį su Lenkija, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija nedidele balsų persvara vis dėlto leido politikui siekti Prezidento posto. Su Lenko korta politikas dalyvauja ir šiuose rinkimuose.

V. Tomaševskis gyvena Vilniuje su žmona Violeta, augina du sūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų