REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Autoriaus“ kėdės, lytėjimo pojūčių sienelė, instaliacijos ant medžių ir turėklų – taip šių metų „Dizaino savaitės“ pradžią Kaune paskelbė Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto studentai.

„Autoriaus“ kėdės, lytėjimo pojūčių sienelė, instaliacijos ant medžių ir turėklų – taip šių metų „Dizaino savaitės“ pradžią Kaune paskelbė Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto studentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vienu metu pristatėme net keletą kūrybinių sprendimų. Didžioji jų dalis turi ne tik meninį, bet ir socialinį aspektą“, – sakė Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto dėstytoja Gražina Šutienė.

REKLAMA

Anot jos, vienas vertingiausių studentų darbų – lytėjimo pojūčių sienelė. Ji sudaryta iš penkiolikos 50X50 centimetrų dydžio skydelių. Kiekvienas jų dekoruotas vis kitaip, panaudojant kuo skirtingesnes kilimines dangas. Lytėjimo pojūčių sienelė pasibaigus „Dizaino savaitei“ iškeliaus į lopšelį–darželį „Vyturėlis“ ir bus skirta vaikams, turintiems regos sutrikimų.

„Lytėjimo pojūtis ypač yra svarbus žmonėms, netekusiems regos. Pojūtis – tai pirminė pažinimo pakopa, suteikianti galimybę plėsti pasaulio suvokimą, formuoti vaizdinius ir sąvokas, – patikino kiliminių dangų, reikiamų projektui, parūpinusio dizaino salono „Dubingiai“ generalinė direktorė Angelė Šalnienė, – Nuo ikimokyklinio amžiaus visi psichiniai procesai intensyviai kinta ir turtėja veikiami būtent jutiminės patirties, veiklos su daiktais tobulėjimo bei verbalinio daiktų ir veiksmų įvardijimo. Todėl neabejojame, kad ypatinga sienelė mažiesiems bus tikrai naudinga“.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso įgyvendinant penkis skirtingus meninius projektus sunaudota apie 2500 kvadratinių metrų kiliminių dangų atraižų.

„Tikrai turėjome iš ko rinktis, juk mūsų žinioje buvo daugiau nei 500 rūšių kilimų ir kiliminių dangų atraižų. Tai, kas liko, bus saugoma kolegijoje, nes studentams kasmet skiriame užduotis iš daiktų, kuriuos galima prikelti naujam gyvenimui, sukurti, tarkim, žaislus vaikams“, – sakė Kauno kolegijoje ikimokyklinę pedagogiką dėstanti Jolanta Stūronaitė.

Projekto „Su meile... Dubingiai ir Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakultetas“ sumanytoja G. Šutienė teigė, kad dar vienas iš sumanymų – apipavidalinti vadinamąsias „autoriaus“ kėdes. Iš šešių Kauno lopšelių–darželių gautos praėjusio amžiaus 8–9 dešimtmečiais pagamintos ir iki šiol naudojamos kėdės, kurių vaikus ugdančios įstaigos dėl lėšų stygiaus neišgali atnaujinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įprastai apleisti, bet dar tinkam naudoti baldai būna laikomi darželių sandėliukuose ir ištraukiami tuomet, kai jų reikia atvykusiam teatrui, pasakotojui, šventės rengėjui ar pasodinti vaikui, švenčiančiam gimtadienį. Įvairiomis progomis kėdės tiesiog būna uždengiamos audiniu.

„Kėdes apipavidalinome akriliniais ir aerozoliniais dažais, spalvingomis kiliminėmis dangomis. Neabejojame, jog papuoštos studentų jos nebebus laikomos sandėliukuose“, – su šypsena sakė G. Šutienė.

Iš viso atnaujintos dvidešimt penkios kėdės. Penkiolika iš jų po savaitės iškeliaus į lopšelius–darželius, o dešimt – į J. Vienožinskio menų fakulteto teatrą, skirtą mažiausiems žiūrovams. Kiekviena kėdė tapo originaliu, nepakartojamu autoriniu darbu. Prieš iškeliaudamos į įstaigas jos visos bus eksponuojamos dizaino salone „Dubingiai“.

Pirmadienį penkiuose Lietuvos miestuose prasidėjusi devintoji „Dizaino savaitė“ šįmet padovanos publikai daugiau nei pusantro šimto intriguojančių renginių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų