REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rankos yra vienas svarbiausių rizikos veiksnių pernešant mikroorganizmus nuo vieno asmens kitam. Jomis liečiame daugybę daiktų, kurie gali būti užteršti ligas sukeliančiais mikroorganizmais. Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad rankų plovimas yra paprasta, nebrangiai kainuojanti profilaktikos priemonė, kuri gali apsaugoti mus nuo ne vienos nemalonios ir net pavojingos gyvybei užkrečiamosios ligos.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais, minint „Pasaulinę rankų higienos dieną“ Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuras gegužės 6-9 dienomis skelbia „Švarių rankyčių“ savaitę, kurios metu Šiaulių miesto darželiuose ir Šiaulių rajono mokyklose vykdys interaktyvių paskaitėlių ciklą.

REKLAMA

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistės pamokėlių metu vaikams demonstruos specialią ultravioletinių spindulių lempą, kuria pašvietus rankas, galima vizualiai pamatyti kiek ant jų yra bakterijų. Norint tai pamatyti, vaikams pirmiausiai bus duodama pačiupinėti „bakterijų maišelį“, kuris pripildytas specialiais milteliais.

Šie milteliai nudažo ant rankų esančius nešvarumus ir jie tampa vizualiai matomi pašvietus ultravioletinių spindulių lempa. Specialistės pasakos kodėl ir kada reikia plauti rankas, praktiškai mokys rankų plovimo technikos. Vaikai bus įtraukiami į kūrybinį procesą, kurio metu patys kurs plakatą „Kada reikia plauti rankas“. Šiaulių miesto darželiuose ir Šiaulių rajono mokyklose bus išdalinta 8000 vnt. specialiai šiai dienai skirtų muiliukų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip reikia teisingai plauti rankas?

Rankų plovimas vien vandeniu nėra efektyvus – vanduo negali pašalinti tokių nešvarumų sudėtinių dalių kaip riebalai, aliejai ar baltymai. Vandens temperatūra didelės įtakos plaunant rankas nedaro. Plaunant rankas, jos sudrėkinamos vandeniu ir išmuilinamos trinamos viena į kitą iš visų pusių 15 – 20 sekundžių, naudojantis rankų plovimo technika. Nuplovus su muilu, nuskalaujame švariu vandeniu. Neužmirškite, kad laikrodžiai ir žiedai sumažina rankų plovimo efektyvumą. Dažniausiai nepakankamai gerai plaunamos šios sritys: delno vidinio paviršiaus vidurys, pirštų galiukai ir panagės, nykščio pagrindas, tarpupirščiai, šioms sritims reikia skirti didesnį dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant užkirsti kelią mikroorganizmų dauginimuisi ant rankų, labai svarbu jas tinkamai nusausinti. Geriausia rankas sausinti vienkartiniu rankšluosčiu, jas tamponuojant. Nusausinus rankas, tuo pačiu vienkartiniu rankšluosčiu ar servetėle užsukite kraną. Panaudotą vienkartinį rankšluostį (servetėlę) išmeskite į šiukšliadėžę, šiukšliadėžės dangtį atidarykite ta pačia servetėlę, kuria sausinote rankas.

Nuo kokių ligų mus saugo tinkama rankų higiena?

• Užkrečiamųjų ligų, plintančių per išmatas, pavyzdžiui, salmoneliozės, šigeliozės, hepatito A, enterovirusų ir kt. Šios ligos plinta užkratui išsiskiriant iš užsikrėtusio asmens žarnyno, todėl saugantis nuo jų ypač svarbu kruopščiai nusiplauti rankas pasinaudojus tualetu. Taip pat kai kuriomis ligomis galima užsikrėsti liečiant gyvūnus ar dirvožemį – per rankas užkratas patenka į burną ir taip užsikrečiama.

REKLAMA

• Užkrečiamųjų ligų, kurios plinta netiesioginio kontakto keliu per kvėpavimo takų išskiriamus sekretus, pavyzdžiui, gripo, streptokokinės infekcijos, ūmių virusinių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų. Šios ligos gali plisti per infekuoto žmogaus kvėpavimo takų sekretais užterštas rankas, todėl ypač svarbu plauti rankas nusičiaudėjus, nusikosėjus ar paspaudus ranką žmogui, kuris sloguoja, kosėja. Labai svarbu įsidėmėti ir žinoti, kad neplautomis rankomis negalima liesti ne tik burnos, bet ir akių, nosies gleivinių, nes tokiu paprastu būdu galima užsikrėsti gripo infekcija.

REKLAMA

• Užkrečiamų ligų, kurios gali plisti per rankas ar aplinkos daiktus, užterštus seilėmis, šlapimu ar kitais infekuoto asmens kūno skysčiais, pavyzdžiui, citomegalo viruso.

Dėl šios priežasties būtina rankas plauti muilu ir vandeniu ne tik tada, kai jos yra akivaizdžiai nešvarios. Rankas būtina plauti:

● pasinaudojus tualetu; ● pakeitus vystyklus, prieš vaiko maitinimą; ● prieš valgant ir prieš maisto (ypač žalios mėsos, žuvies, paukštienos) gaminimą; ● pažaidus su gyvūnu; ● grįžus iš lauko; ● pasivažinėjus autobusu, troleibusu ar pabuvus viešose vietose; ● prieš teikiant bei suteikus pirmąją medicininę pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų