REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visai nereikia šaipytis iš jo letenėlių. Dabar žinome, kad T. rex galėjo būti bauginantis žudikas, nes turėjo galingą kaklą ir galvą.

REKLAMA
REKLAMA

Tiranozaurai – plėšriųjų dinozaurų šeima, kuriai priklausė ir T. rex, turėjo tokius kaklus kaip ir dabartiniai paukščiai.

REKLAMA

Ericas Snively iš Viskonsino–La Crosse universiteto su kolegomis studijavo paukščių mitybą bandydami atkurti, kaip T. rex žudydavo.

Komanda ant odos pritvirtintais elektrodais tiksliai išmatavo tuzino 10 skirtingų rūšių paukščių, nuo viščiukų iki baltagalvio erelio, besimaitinant veikiančius raumenis.

Labai dažnai paukščiai prieš nuleisdami galvą puolimui dar kartą ją pakelia ir sufokusuoja žvilgsnį tiesiai į grobį. T. rex turėjo daugybę panašių raumenų, o tai rodo, kad galėjo atlikti tokius pačius judesius.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat daugybė paukščių papurtydavo kaklus, o su tuo susijusį kaklo raumenį turėjo ir tiranozaurai. „Manome, kad toks judesys buvo atliekamas norint išplėšti mėsą iš grobio“, - svarsto Snively (Journal of Zoology).

Tiranozaurams nereikėjo didelių rankų medžioklei, nes visą darbą atlikdavo galingi įkandimai ir stiprūs kaklai, sako Snively. „Aukščiau pečių T. rex buvo kaip orka: tiesiog įkask, papurtyk ir susuk“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų