REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atsisakė atnaujinti bylą dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso kandidatavimo prezidento rinkimuose.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atsisakė atnaujinti bylą dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso kandidatavimo prezidento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LVAT trečiadienį paskelbė atmetantis politiko prašymą atnaujinti procesą administracinėje byloje, kurioje prašyta panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą neišduoti R.Paksui rinkėjų parašų rinkimo lapų.

REKLAMA

Anot teismo, proceso atnaujinimas – išimtinė procedūra, skirta patikrinti, ar įsiteisėję teismų sprendimai nepažeidžia asmenų teisių ir interesų, taip pat išvengti galimo neteisėto teismo sprendimo teisinių pasekmių.

„Procesas negali būti atnaujintas vien tik siekiant iš naujo išnagrinėti bylą – Administracinių bylų teisenos įstatyme yra įtvirtintas baigtinis proceso atnaujinimo pagrindų sąrašas“, - rašoma LVAT nutartyje.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo teigimu, procesas gali būti atnaujinamas, kai Europos Žmogaus Teisių Teismas pripažįsta, jog Lietuvos teismo sprendimas byloje prieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai ir jos papildomiems protokolams. Tuo metu Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto konstatavimas nėra įstatyme numatytas proceso atnaujinimo pagrindas.

R.Paksas bylą prašė atnaujinti remdamasis Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komiteto sprendimu, kad drausdama kandidatuoti iki gyvos galvos Lietuva pažeidė jo politines teises.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LVAT teigimu, šio komiteto pareiškimas laikytinas ne nauja aplinkybe, bet esamų faktų nauju vertinimu.

Atmesti ir R.Pakso priekaištai, kad pirmą kartą jo bylą dėl VRK sprendimo nagrinėjo teisėja Skirgailė Žalimienė, kuri yra teisėjo Dainiaus Žalimo žmona. O D.Žalimas atstovavo Lietuvai R.Pakso byloje Europos Žmogaus Teisių Teisme, todėl jo žmona esą „siekė naudos savo vyrui“.

LVAT pareiškė, kad byloje nėra pateikta jokių konkrečių įrodymų dėl galimo teisėjos šališkumo, o vien santuokos faktas pats savaime negali būti laikomas jį patvirtinančiu.

REKLAMA

„Kol nebus padarytos Lietuvos Respublikos Konstitucijos pataisos, iš jos kylantis absoliutus draudimas asmeniui, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš prezidento pareigų už priesaikos sulaužymą, šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, būti renkamam prezidentu galioja ir yra Konstitucijos dalis. Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto aiškinimas neturi įtakos Lietuvos Respublikos Konstitucijos nuostatoms ir negali būti pagrindas jas reinterpretuoti“, - teigiama LVAT pranešime.

LVAT R.Pakso prašymą panaikinti VRK nutarimą neišduoti jam rinkėjų parašų rinkimo lapų ir neregistruoti juo pretendentu į kandidatus prezidento rinkimuose buvo atmetęs kovo 6 dieną. Tuomet teismas konstatavo, kad R.Paksas neatitinka Lietuvos teisės aktų reikalavimų būti kandidatu.

REKLAMA

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę. Tų pačių metų gegužę parlamentas priėmė rinkimų įstatymų pataisą su nuostata, kad sulaužęs konstitucinę priesaiką asmuo daugiau niekada negali eiti pareigų, susijusių su šios priesaikos davimu.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų