REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasiektas esminis lūžis kovoje su vėžiu?

Tokia diagnozė 50 proc. pacientų jau nebėra mirties nuosprendis

Pasak mokslininkų, kovoje su vėžiu jau gali būti pasiekta esminio lūžio riba: D. Britanijoje atliktas tyrimas liudija, kad kas antras šioje šalyje gyvenantis pacientas, kuriam 2010 - 2011 m. buvo diagnozuota ši liga, įveiks ją ir po gydymo gyvens mažiausiai bent 10 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Šį patį išsamiausią pasaulyje susirgimų vėžiu ir jo gydymo pasekmių tyrimą atliko organzacija „Cancer Research UK“, praneša britų dienraštis „The Independent“. Tyrimas remiasi daugiau nei 7 mln. britų, kuriems nuo 1971 iki 2011 m. buvo diagnozuotas vėžys, medicininiais duomenimis. Pasak „Cancer Research UK“ atstovų, šio tyrimo rezultatai nuteikia optimistiškai ir leidžia tikėtis, kad iki 2030 m. šioje šalyje 3 iš 4 vėžiu susirgusių žmonių pragyvens dar mažiausiai 10 metų po diagnozės paskelbimo.

REKLAMA

8-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį tokio rezultato galėjo tikėtis tik 1 pacientas iš 4, sakoma pranešime. Nuo to laiko atrasti nauji vaistai ir vėžio terapijos metodai, o taip pat išplėtota ankstyvosios vėžio diagnostikos sistema bei masinis rūkymo atsisakymas smarkiai sumažino mirtingumą nuo šios baisios ligos.

Pasak „Cancer Research UK“ vadovo dr. Harpalo Kumaro, per paskutiniuosius 20 metų vėžio problemos mokslinio suvokimo srityje įvyko tikras sprogimas. „Dabar mes žinome apie vėžį daugiau nei bet kada anksčiau. Per praėjusius 20 metų sukauptos žinios mums dabar suteikia fantastišką poziciją ne tik tęsiant pradėtą pažangą, bet dar ir spartinant ją. Norėtume, kad per artimiausius 20 metų 75 proc. žmonių, kurie išgirs žodžius „Jūs sergate vėžiu“ taip pat išgirstų ir šios frazės tęsinį: „Bet nebijokit, viskas bus gerai“. Mes tvirtai tikime, kad tai – realu“, – pareiškė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad „Cancer Research UK“ ketina dar labiau padidinti onkologinių ligų tyrimams skirtą finansavimą, kuris šiuo metu siekia 350 mln. svarų per metus. Per artimiausius 5 - 10 metų ši suma turėtų išaugti dar 50 proc., sakoma pranešime. Didžiausias dėmesys bus skirtas tų vėžio tipų diagnostikai ir gydymui, kurie išsiskiria didžiausiu mirtingumu.

Pavyzdžiui, per pastaruosius 10 metų sėkmingų kasos vėžio gydymo atvejų skaičius siekia vos 1 proc., ir tai vienintelė onkologinė liga, kurios mirtingumo lygis Europoje vis dar auga. Be to, pasak ekspertų, nors rūkančiųjų skaičius nuo 1970 m. smarkiai sumažėjo, mirtingumas nuo plaučių vėžio vis dar auga tarp moterų. Bendras pacientų, kurie po plaučių vėžio terapijos gyvena 10 ir daugiau metų, skaičius siekia tik 5 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak tyrimo vadovo prof. Michelo Colemano, tai, kad pacientai gyvena praėjus 10 metų po jiems skirtos vėžio terapijos, daugeliu atvejų reiškia, kad ši liga buvo nugalėta. Vėžio diagnozės kaip mirties nuosprendžio suvokimas D. Britanijoje pamažu nyksta, teigia profesorius. Anot jo, vėžys daugelyje pasaulio šalių vis dar laikomas nepagydoma liga, ir tokia nuomonė tokia tvirta, kad pacientai, kuriems diagnozuotas vėžys, net nebando gydytis ir fatališkai susitaiko su mintimi, kad jie numirs. „Būtent su tokia nuostata padės kovoti mūsų atliktas tyrimas“, - tvirtina mokslininkas.

Skelbiama, kad kiekvienais metais mirtingumo nuo vėžio rodikliai D. Britanijoje gerėja. Antai per pastaruosius 40 metų pacienčių, kurios po krūties vėžio diagnozavimo ir gydymo gyvena daugiau nei 10 metų, skaičius išaugo nuo 40 iki 78 proc., po melanomos - nuo 46 iki 89 proc., po sėklidžių vėžio - nuo 69 iki 98 proc.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų