REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas puikiai prisimena Lietuvos įstojimo į ES dieną prieš dešimt metų.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas puikiai prisimena Lietuvos įstojimo į ES dieną prieš dešimt metų.

REKLAMA

„Labai gerai prisimenu, nes tuo metu vyko teniso turnyras, skirtas stojimui į ES paminėti. Jame dalyvavo keletas užsienio delegacijų, tarp jų – ir Gruzijos. Buvo surengtas susitikimas su diplomatais, – pasakojo G. Kirkilas. – Tą iškilmingą dieną jautėmės kaip finalo nugalėtojai, juk tai neabejotinai pats didžiausias Nepriklausomos Lietuvos laimėjimas.“

Paklaustas, kaip vertina dešimt ES praleistų metų, politikas tvirtino įžvelgiantis tik pozityvią pusę. „Ukrainos pavyzdys tik paryškina pozityvias spalvas. Sunkiai įsivaizduoju šiandieninę Lietuvą, nepriklausančią ES. Manau, ES pakeitė mūsų šalį iš esmės. Pasikeitė ir vidaus, ir užsienio politika, ir ekonomika, ir žmonių pragyvenimo lygis. Galų gale pasikeitė žmonių mąstymas, galimybės. Poveikis yra visapusiškai. Šie dešimt metų buvo labai naudingi Lietuvai“, – sakė G. Kirkilas.

Pasak jo, skeptikų yra kiekvienoje demokratinėje valstybėje. Nei kritikų, nei skeptikų, socialdemokrato teigimu, nėra tik autoritarinėse valstybėse, nes ten niekas apie juos nežino. „Dabar euroskeptikų skaičius išaugęs. Greičiausiai tai – finansų krizės pasekmė. Vis dėlto nėra blogai, kad yra skeptikų, – kalbėjo G. Kirkilas. – Tai rodo, kad vyksta diskusija, o pati ES bando tobulėti.“

REKLAMA
REKLAMA

Politikas teigė, kad ES mėgina atitinkamai tobulinti savo politiką emigracijos atžvilgiu. Pasak jo, puikiai suprantama, kad ES yra didelės traukos objektas, mat šiuo metu ji yra viena patraukliausių mokytis ir dirbti.

Kalbėdamas apie iššūkius, laukiančius ES artimiausioje ateityje, politikas nė neabejodamas tvirtino, kad pagrindinis išbandymas – agresyvėjantys Rusijos veiksmai. „Nedemokratiškoji Europos dalis yra didžiausias iššūkis, kuris turės didžiulį poveikį viso pasaulio ekonomikai. Manau, kad ES pasuks dar didesnės integracijos keliu, nes kito varianto nėra. Privalome atlaikyti iššūkius“, – teigė G. Kirkilas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų