REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų seneliams raudoni skruostai asocijavosi su grožiu ir puikia sveikata, o mūsų laikais raudoniu plieskiantis veidas neretai sugadina nuotaiką. Kodėl?

REKLAMA
REKLAMA

Kraujotakos sutrikimas

„Dažna veido raudonio priežastis yra kuperozė. Tai odos dangalų kraujotakos sutrikimas, kai kaktos, nosies, skruostų kraujagyslės praranda elastingumą, išsiplečia ir pradeda formuotis poodinių kraujagyslių tinklelis. Kartais kuperoze vadinama rožinė, nors kuperozė yra tik viena iš rožinės stadijų – kapiliarų išsiplėtimas. Taip pat nereikėtų painioti šios ligos su rože (lot. erysipelas), kurią sukelia streptokokai“, – teigė įmonės „Jauna oda“ medicinos kosmetologė Nomeda Morkūnienė.

REKLAMA

Išsiplėtę veido odos kapiliarai vargina daugelį moterų ir merginų. Suprantama, kad dėl to jos jaučia didelį nepatogumą. Kad šis kosmetinis defektas mažiau vargintų ir neprogresuotų, būtina išmokti nuolat rūpestingai prižiūrėti odą, saugoti ją nuo kenksmingų veiksnių.

Kenkia saulė

Kosmetologė teigė, kad didžiausi išoriniai kraujagyslių priešai yra ultravioletiniai spinduliai, staigūs temperatūros, slėgio svyravimai, stiprus vėjas, kai kurie maisto produktai, pavyzdžiui, sūris ir šokoladas, karštieji gėrimai, raudonasis vynas, tam tikri vaistai. Kitos kapiliarų išsiplėtimo priežastys – paveldimumas ir įgimtas imuninės odos sutrikimas. Jei jau pastebėjote pirmųjų jo ženklų (ant veido, šlaunų), kuo greičiau ir anksčiau imkitės priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

1. Jau šiandien užmirškite alkoholį, cigaretes, aštrų ir labai karštą maistą, ilgą deginimąsi saulėje, soliariumus, saunas.

2. Venkite įtampos ir streso.

3. Papildykite mitybą geriamais preparatais, kuriuose yra vitaminų A ir E (antioksidantai), B (skatina imunitetą), K (slopina kapiliarų tinklą), C ir P (tvirtina kraujagyslių sieneles bei stirpina odos struktūrą).

4. Specialus valgiaraštis gali padėti pagražinti veido odą, kapiliarus padaryti mažiau pastebimus. Į valgiaraštį būtina įtraukti riebalų rūgščių. Jų itin daug nerafinuotame augaliniame aliejuje. Rekomenduojama per dieną suvartoti ne mažiau kaip vieną valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus. Juo galite gardinti daržovių salotas. Jame yra daug A ir E vitaminų, kurie būtini odai, bei vitamino K, kuris sutraukia kapiliarus. Norint sustiprinti kraujagyslių sieneles bei pagerinti jų tonusą, reikia valgyti kuo daugiau produktų, turinčių vitamino P ir C. Jų yra miško uogose – mėlynėse, avietėse, spanguolėse ir bruknėse, visuose citrusiniuose vaisiuose. Vitamino C ypač gausu erškėtuogėse, petražolių lapuose, juoduosiuose serbentuose. Patariama gerti žaliosios arbatos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Kasdien namie turite kruopščiai prižiūrėti odą. Dėl kosmetikos priemonių pasitarkite su kosmetolgu. Žmonės, kurių oda pažeista kuperozės, turėtų rinktis tik jautriai odai skirtas kosmetikos priemones. Kiekvieną rytą ir vakarą veidą reikia valyti kosmetiniu pieneliu ar prausti jautrios odos prausikliu. Veido valikliai turi būti švelnūs, geriausia nenaudoti muilo. O kuperozės pažeistai odai skirtus tonikus, serumus ar kremus reikia naudoti visą laiką. Beje, raudonį dėl išsiplėtusių kraujagyslių puikiai paslepia žalio atspalvio turinčios makiažo priemonės.

REKLAMA

Kraujagysles stiprina odos priežiūros priemonės su vitaminais C ir E, ryžių lukštais, kaštonų ekstraktais, o titano dioksidas ir cinko oksidas saugo odą nuo ultravioletinių spindulių. Taip pat būtina rinktis kremus su ultravioletinių spindulių filtru (SPF).

Venkite ir vandeniui atsparaus makiažo pagrindo, kurį sunku užtepti ir pašalinti be odą dirginančių tirpiklių, toniko. Kuperozės pažeistai veido odai netinka šildomosios kaukės, karšti kompresai ar garų vonelės.

6. Šiuolaikinis mokslas siūlo efektyvių priemonių, padedančių įveikti kuperozę: gydymą lazeriu, intensyvia pulsine šviesa, skleroterapija, aukšto dažnio radijo bangomis, hemolimfodrenažą su hirudinu, elektrokoaguliaciją ir termokoaguliaciją, krioterapiją. Viena iš naujausių galimybių kovoti su kraujagyslių išsiplėtimu yra mezoterapija.

REKLAMA

Sveikatos veidrodis

„Odą svarbu prižiūrėti ne tik dėl grožio, bet ir dėl sveikatos. Juk ne veltui sakoma, kad veido oda – tai sveikatos veidrodis. Tad pirmiauia savo kelią į žavesio viršūnę pradėkite nuo tvarkingumo, gražios, išdidžios laikysenos, lengvos eisenos ir nerūpestingos šypsenos. Ir pamatysite, kad įveikti kilusias problemas bus kur kas lengviau!“ – įsitikinusi kosmetologė N.Morkūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų