REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ekonomika.lt

Liko vos mėnuo iki dienos, kuomet prasidės bendrojo priėmimo prašymų registracija ir abiturientai turės galutinai apsispręsti, kokiame darbe mato savo ateitį. Vis dar dvejojantiems, apsispręsti padės prieš kelias dienas pasirodžiusi informacija, nurodanti kiek ir kokioms aukštosioms mokyklos skirta tiksliniu būdų valstybės finansuojamų studijų vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Tikslinis finansavimas skirstytas atsižvelgiant į tai, kokių specialistų šiuo metu darbo rinkoje labiausiai trūksta ir kokių atitinkamai paruošiama mažiausiai. Detaliai išanalizavus situaciją, nuspręsta remti 716 studentų. Daugiausiai šia privilegija pasinaudos stojantys į pirmą kursą – net 655.

REKLAMA

Gerokai nuo visų kitų aukštųjų mokyklų atsiplėšė Aleksandro Stulginskio universitetas su 142 ir Mykolo Romerio universitetas, gavęs 132 vietas. Žemiau rikiuojasi Kauno technologijų universitetas (74), Šiaulių universitetas (52), Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (35), Lietuvos sporto universitetas (27), Kazimiero Simonavičiaus universitetas (25), Vilniaus Gedimino technikos universitetas (14), Klaipėdos universitetas (13) ir Vytauto Didžiojo universitetas (11).

REKLAMA
REKLAMA

Dar praeitais metais žemės ūkio srityje dirbantys verslininkai tikino, kad specialistų poreikis yra keturis kartus didesnis nei pasiūla. Verslo sektorius ne tik kalbėjo, bet ir ėmėsi veiksmų, tikslingai finansuodamas konkrečių specialybių studentus. Jei pernai suteikti nemokamą išsilavinimą jie pažadėjo 300 studentų, tai šiemet tuo galės pasinaudoti net 500.

„Visuomenėje gajūs nepagrįsti stereotipai apie „žemiškųjų“ specialybių nepatrauklumą metai iš metų bliūkšta. Pastebime tendenciją, kad studentai ima rinktis tas sritis, kurios užtikrina darbo vietą ir stabilias pajamas“, – kalbėjo Aleksandro Stulginskio universiteto rektorius Antanas Maziliauskas. Pasak jo, pernai metais į ASU pakviesta kone 100 studentų daugiau, o valstybės finansuojamų krepšelių skaičius jau tada padidėjo 65%. „Didžiausias tikslinio valstybės finansavimo vietų skaičius yra pats geriausias įvertinimas. Tikiu, kad dėl to pas mus atsiras dar daugiau gabių ir orientuotų jaunuolių, su laiku išgyvendinsiančių verslininkų minimą specialistų trūkumą“, - atviravo A. Maziliauskas.

Tikslinį studijų finansavimą skirstę asmenys nenuskriaudė ir kolegijų. Dagiausiai dėmesio šiemet sulaukė Utenos kolegija, gavusi 32 vietas, kiek mažiau - Šv. Ignaco Lojolos kolegija (10), Vilniaus verslo kolegija (10), Lietuvos verslo kolegija (8), Šiaulių valstybinei kolegija (5), Socialinių mokslų kolegija (5), Vilniaus kolegija (3), Lietuvos aukštajai jūreivystės mokykla (2).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų