REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonomika.lt

Lietuvoje net 66 proc. visų gyvenamųjų pastatų sudaro daugiabučiai, pastatyti iki 1993 m. Tokių namų gyventojai patiria ir didžiausius šilumos nuostolius. Neseniai atliktas daugiabučių namų energinis tyrimas rodo, kad per namo sienas gali būti prarandama net 40 proc. šilumos. Artėjant visuotinei šalies būstų renovacijai, specialistai primena, jog norint sutaupyti energiją bei išsaugoti šilumą, svarbiausia yra parinkti tinkamą namų apšiltinimo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmosios Lietuvoje statybų parodos metu labai daug žmonių domėjosi namų apšiltinimo klausimais: jie ne tik norėjo sužinoti apie ekonomiškiausią variantą, bet ir klausinėjo, ką galėtų padaryti patys, kad būste išeikvotų kuo mažiau energijos“, – pasakoja vienos iš parodos dalyvių, akmens vatos gamintojos „Rockwool“ techninis vadovas Andrius Buska. Jis įsitikinęs, jog artėjant būstų renovacijos bumui, būtina aktyvinti gyventojų švietimą valstybiniu mastu, nes jau dabar matyti, kad raštingumo šioje srityje smarkiai trūksta. „Daugelis atėjusiųjų stebino klausimais, kodėl augant šilumos kainoms, jų namuose vis tiek ganėtinai neaukšta temperatūra. Tai rodo, jog žmonės neturi žinių, kad didžiulė šilumos dalis išeikvojama ne tik pro nesandarius langus ar duris, bet ir pro blokines sienas ar stogą. Todėl demonstravome, kaip vyksta apšiltinimo darbai, kas turi būti šiltinama, o vilniečiams rodėme, kiek šilumos suvartoja konkrečiai jų namas, konsultavome dėl kainų mažinimo būdų.“

REKLAMA

Specialisto teigimu, renkantis naujos ar senesnės statybos būstą bei planuojant renovuoti jau turimą, būtina atkreipti dėmesį į vieną svarbiausių dalykų: kokybišką atitvarinių konstrukcijų – sienų, stogo bei rūsio – apšiltinimą, nes būtent tai leidžia sumažinti pastato energijos sąnaudas iki 70 proc. ir visus metus išlaikyti kambariuose optimalią +21-25 laipsnių temperatūrą. „Renovacijos bei energinio naudingumo klausimai anksčiau ar vėliau taps aktualūs beveik visiems gyventojams, nes daugumos senesnės statybos pastatų fasadų konstrukcijos yra susidėvėjusios, o jau dabar privalome atitikti aukščiausius ES keliamus reikalavimus pastatų energiniam naudingumui didinti – nuo 2016 m. visi šalyje statomi pastatai turi atitikti A klasės reikalavimus, o nuo 2021 m. pasiekti aukščiausiajai A++ klasei keliamus reikalavimus, kai pastatai beveik neeikvoja energijos“, – pabrėžia A. Buska.

UAB „Rockwool“ – akmens vata prekiaujanti įmonė, įkurta 1937 m. Danijoje. Šiuo metu „Rockwool“ grupė valdo 33 gamyklas įvairiose pasaulio šalyse. Iš viso grupės įmonėse dirba daugiau kaip 10 400 darbuotojų. Pirmoji atstovybė Baltijos šalims įsteigta 1995 m. Vilniuje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų