REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš Vyriausybės metinę veiklos ataskaitą tikėjausi sužinoti – statom Visagine naują atominę elektrinę ar ne? Veltui, nors anksčiau buvo žadėta aiškų atsakymą pateikti balandžio pradžioje.

Prieš Vyriausybės metinę veiklos ataskaitą tikėjausi sužinoti – statom Visagine naują atominę elektrinę ar ne? Veltui, nors anksčiau buvo žadėta aiškų atsakymą pateikti balandžio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

70 klausimų

Paprastai Vyriausybės veiklos ataskaitų nesiklausau – vienas giriasi, kiti plūstasi. Nei informacijos naujos, nei politinių padarinių. Nuobodu. Linksmiau buvo nebent tais metais, kai tuometiniam socdemų vadui Gediminio Kirkilui sakant kalbą girtas jo partijos kolega (ir šiandien kažką atseit veikiantis Seime) kabinėjosi prie žurnalistų, o paskui rėkė „Provokacija!“ ir atsivežė pažymą iš Santariškių.

REKLAMA

Vis dėlto, pagalvojau, kad gal bus kas nors paaiškinta bent vienu aktualiu klausimu, tačiau klydau. Seimo laikinosios tyrimo komisijos, bandančios susigaudyti buvusios vyriausybės energetikos politikos peripetijose, vadovas socialdemokratas Artūras Skardžius skundžia prokuratūrai buvusį premjerą Andrių Kubilių, pastarasis atsako tuo pačiu, tačiau aiškumo nė kiek nedaugėja. Bus ar nebus statoma Visagino atominė elektrinė (VAE) – niekas ir toliau dorai nežino. Referendume liaudis pasakė „Ne“, Ukrainos nelaimės kontekste susitikusios partijos tarsi pasakė „Taip“. Tik niekas nepasako „kaip“.

REKLAMA
REKLAMA

Skaitydamas Vyriausybės ataskaitą Seimui, premjeras ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas A. Butkevičius buvo itin „išsamus“. „Saugios branduolinės energetikos plėtra Lietuvoje yra viena iš alternatyvų, siekiant subalansuoto apsirūpinimo iš įvairių šaltinių elektros energija. Vykstančios derybos dėl VAE projekto sudaro galimybę užtikrinti geresnes finansavimo sąlygas, kurias visoms suinteresuotoms šalims pristatė strateginis investuotojas „Hitachi“ kartu su Japonijos eksporto kreditų agentūrų atstovais. Tai didina projekto konkurencingumą ir daro jį priimtinesnį. Tačiau mūsų partneriams Latvijai ir Estijai buvo iškilę klausimų. Lietuva jau pateikė savo poziciją, dabar laukiame jų nuomonės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, viskas turi būti daroma teisingai ir gerai. Niekas nieko daugiau, žinoma, nesuprato, tad bandė paklausti dar kartą. „Premjeras teigia, kad ankstesnės vyriausybės VAE projektas, kuris buvo pateiktas Seimui prieš 2012-ųjų rinkimus, buvo ekonomiškai nenaudingas. Vyriausybės vadovas sako, kad dabartinio (kurio? kokio?) VAE projekto darbai vyksta toliau – šiuo metu Estija ir Latvija analizuoja Lietuvos pateiktus atsakymus į 70 klausimų“, – skaitau internete išrašą iš jo interviu radijui „Laisvoji banga“, kurį pateikia Vyriausybės spaudos tarnyba.

REKLAMA

Klausime, kol pritars

Septynios dešimtys klausimų yra nemažai ir latviams bei estams. Reikia manyti, yra ką paskaityti. Tačiau čia, Lietuvoje, norėtųsi žinoti atsakymą bent į kelis jų.

Pirma, statom ar ne? Antra, kada ir už kiek? Trečia, ar tai jau paskutinis bandymas? Klausimas anaiptol nėra retorinis, nes jau buvo LEO.LT, vėliau tarsi keturių šalių projektas, o dabar, praėjus ilgokam laiko tarpui, girdima, kad ir likusi trijulė dar turi 70 klausimų. Iš premjero veiklos ataskaitos nieko panašaus nepaaiškėjo, nors tai Lietuvai brangiausias projektas. Žinoma, kad anas buvo nenaudingas, o šitas naudingas. Kuo, kiek ir kodėl?

REKLAMA

Galiausiai būtų smalsu sužinoti, ką ruošiamasi daryti su tokiu dalyku kaip visuomenės nuomonė. Mat brangiausias Lietuvos projektas, kaip tenka priminti, nepaisant agresyvios, iš nacionalinės energetikos partinei propagandai pavogtais milijonais finansuotos viešųjų ryšių kampanijos, referendume patyrė nesėkmę. Kertu lažybų, kad balsavimo rezultatai ir dabar būtų panašūs.

„Jeigu būtų pritarta idėjai Lietuvoje statyti naują atominę elektrinę, rasime būdų, kaip dar kartą atsiklausti visuomenės nuomonės dėl naujo jėgainės projekto“, – rašoma A. Butkevičius kalboje. Ši frazė tik patvirtina, kad tokių ataskaitų klausytis neverta. Vien UAB Visagino atominė elektrinė jau surijo, oficialiais skaičiavimais, bent 130 mln. litų, o į 70 klausimų dar neatsakyta ir neaišku, ar pritarta idėjai! Geriau jau gerkite degtinę salėje ir juokinkite toliau. Tokia yra bent dalies visuomenės nuomonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų