REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du ginklai prieš korupciją

Žinių radijas

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vyresnysis ekspertas Vytautas Žukauskas tegia, kad 2013 m. ekonominis šešėlis galėjo sudaryti 15 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Tai būtų apie 18 mlrd. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovo teigimu, daugelis gyventojų mano, kad tradicinė šešėlio sritis yra kontrabanda, tačiau reikia nepamiršti ir kitų sektorių.

REKLAMA

„Didelis šešėlis yra akcizinėje prekių rinkoje. Reikia turėti omeny, kad tai nėra vien tik kontrabanda, dažniausiai tai siejama su nelegaliu cigarečių vežimu per sieną. Alkoholio rinkoje irgi yra šešėlis, bet ten nėra tiek daug kontrabandos. Kuras taip pat laikomas šešėline preke. Perkamas legaliai, bet parduodamas jau ne.“

„Antra grupė – vokeliai. Kada žmogus turi darbo sutartį, bet jam mokama papildomai. Arba žmogus neturi darbo sutarties. Trečia kategorija – įvairios neapskaityto pajamos. Pavyzdžiui, fizinis asmuo susitaria su statybininku, kad šis suremontuotų kažką“, - „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė V. Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarosios ekonominės krizės metu ekonimins šešelis buvo labai išaugęs. 2010 m. buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo skaičiuojamos cigarečių pakuotės, tiek lietuviškos, tiek iš užsienio. Gauti duomenys parodė, kad net 43 proc. rinkos buvo nelegali, kas yra labai daug. 2012 m. manoma, kad šešėlis rinkoje siekė 33 proc., 2013 m. apie 29 proc. apklaustųjų pripažino, kad įsigijo nelegalaus kuro.

„Kiek mokesčių yra viename litre benzino? Kiek mokesčių sumokame, nusipirkę vieną litrą benzino? Apie pusę sumos. Kalbant apie tabaką, mokesčiai sudaro apie 80 proc. Jei kalbame apie darbo jėgos apmokestinimą, vokelių problemą – 40 proc. Tai yra pagrindinė šešėlio atsiradimo priežastis“, - teigė pašnekovas. Pasak V. Žukausko yra du būdai, kaip pažaboti ekonomikos šešėlį: griežčiau bausti arba sudaryti geresnes sąlygas veikti legaliai.

„Reiktų turėti šių priemonių derinį. Man atrodo, kad didelė problema, kada yra susikoncentruojama į baudimą. Reikia žiūrėti į šešėlinės ekonomikos atsiradimo priežastis, pavyzdžiui, mažinti darbo rinkos apmokestinimą, kad veikti legaliau būtų paprasčiau“, - tikino pašnekovas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų