REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sveikatos apsaugos sektoriuje yra apie 2 mlrd. litų, kuriuos žmonės sumoka neoficialiai gydytojams už paslaugas“, – spaudos konferenciją Seime, skirtą kovai su šešėliu, pradėjo konservatorė Agnė Bilotaitė.

„Sveikatos apsaugos sektoriuje yra apie 2 mlrd. litų, kuriuos žmonės sumoka neoficialiai gydytojams už paslaugas“, – spaudos konferenciją Seime, skirtą kovai su šešėliu, pradėjo konservatorė Agnė Bilotaitė.

REKLAMA

„Siekiame atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į šią egzistuojančią problemą. Manome, kad negalima toleruoti šešėlio įvairiose gyvenimo srityse. Žinoma, tam reikia labai daug pastangų. Noriu pasidžiaugti VšĮ „Lietuva be šešėlio“ projektu „Šešėlio žemėlapiu“, kuris tikrai pasiteisino. Tai yra puiki idėja. Galbūt reikėtų pasvarstyti, ar neverta sveikatos apsaugos sistemoje padaryti to paties“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė trumpai papasakojo apie trečius metus vykstančią akciją, skirta kovai su šešėliu. „Visas pasaulis kenčia nuo šešėlinės ekonomikos mastų. Yra apskaičiuota, kad šešėlinė ekonomika yra antroji ekonomika pagal dydį. Lietuvoje ta problema taip pat yra didelė, daugelis Europos Sąjungos valstybių susiduria su panašiomis problemomis, – kalbėjo R. Skyrienė. – Pagrindinė problema – siekis nemokėti mokesčių, jų išvengti ir nelegalus darbas.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Skyrienės, žmonės slėpdami mokesčius daro žalą ne tik valstybei, bet ir sau. „Yra apskaičiuota, kad Lietuvos šešėlinė ekonomika yra apie 33 mlrd. litų. Jeigu mums pavyktų bent vieną procentą atkovoti, manau, nereikėtų politikams ieškoti finansavimo šaltinio pensijų kompensavimui ar nesumokėtiems atlyginimams. Sumos yra didelės. Manau, kad pradėti reikia kiekvienam nuo savęs, – sakė R. Skyrienė. – Mes galime daug pasiekti. Labai blogai, kad Lietuvoje yra toleruojama šešėlinė ekonomika, reikia daugiau apie tai kalbėti, aiškinti apie jos žalą jaunimui“.

REKLAMA

Projekto „Baltosios pirštinės“ vadovas Tadas Langaitis pabrėžė, kad pagrindinis jų tikslas yra skaidrūs rinkimai. „Tačiau kovojame ir su politine korupcija įvairiomis formomis. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad skaičiai dažnai sutampa – maždaug viena ketvirtoji mūsų ekonomikos yra šešėlyje, maždaug vienas iš keturių žmonių yra davęs kyšį per pataruosius dvylika mėnesių, – kalbėjo T. Langaitis. – Galėtume sakyti, kad galbūt vienas iš keturių lietuvių gyvena šešėlyje ir veikia nemokėdami mokesčių.“

T. Langaitis pastebėjo, kad trys iš keturių lietuvių dalyvauja bendrame gyvenime, moka mokesčius, neduoda kyšių, nemoka kitiems šešėliniais būdais. „Trys iš mūsų daro viską, kad būtų geriau, o vienas – ne. Žmonės, gyvenantys šešėlyje, turi suprasti, kad jie yra absoliuti mažuma mūsų šalyje. Jie mums gadina gyvenimą, mūsų gyvenimo kokybę ir gerovę, dauguma mūsų stengiasi ir kuria tą gerovę. Mitai, kad dauguma nedaro to ar ano, kad dauguma yra susitepę. Tokių žmonių yra mažuma. Ta mažuma mažėja ir turi žinoti, kad mes darysime viską, kad ji sumažėtų iki nulio“, – teigė „Baltųjų pirštinių“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

VšĮ „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys teigė, kad projektas www.beseselio.lt sulaukia nemažai piktų komentarų. „Sulaukiame pastabų, kad Lietuvoje niekas nesikeičia, kad situacija tik blogėja, bet matykime visas puses – dešimtmečių kontekste ji gerėja, – kalbėjo K. Kupšys. – Vienintelis dalykas, ko pasigendame, yra valstybinio požiūrio trūkumas. Ar jūs žinote, kokias nors duris, į kurias pasibeldus galima būtų išgirsti ir sužinoti, kaip mūsų valdžia ketina kovoti su šešėliu. Koks yra veiklos planas? Tokio valstybinio požiūrio pasigendu. Nežinau, ar tai yra realu. Galbūt tai yra mūsų visuomenės organizacijų pareiga“.

K. Kupšys užsiminė ir apie keistus dalykus mūsų valdžios koridoriuose. „Yra ir valstybės institucijų, kurių pareiga yra įrodyti, kad šešėlio nėra. Panašiai mąstė, tikriausiai, vidaus reikalų sistema, ir policija, ir muitinės, sakydamos, kad problemos nėra. Sakydavo, kad sugauna vos 1 mln. cigarečių, o nelegalių cigarečių, iš tiesų, būdavo surūkoma milijardai. Iš konteksto paimti neteisingi skaičiai neretai sukurdavo pasiteisinimus pareigūnams dėl jų menkos veiklos. Galite pažiūrėti į mūsų žemėlapio juodumą ir suprasite, kad neigti šešėlio neįmanoma. Nesigaus niekam įkišti galvos į smėlį ir sakyti, kad jo nėra“, – sakė „Lietuvos be šešėlio“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų