REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Hansas Vikingas

Praėjusią savaitę ant aukščiausio pasaulio kalno Everesto sniego lavina palaidojo mažiausiai 13 žmonių, todėl gali būti, kad šiais metais nebevyks ekspedicijos į aukščiausią pasaulio viršūnę.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį penktadienį įvykusi sniego ir ledo griūtis palaidojo grupę nepaliečių alpinistų vedlių, vadinamų šerpais, kurie gabeno alpinistinę įrangą į aukščiau esančią stovyklą. Iki šiol rasta 13 kūnų, dar 3 šerpai nėra rasti, tačiau tėra mažai vilčių, kad jie galėjo išlikti gyvi. Vedlys Tuslis Gurungas iš bazinės Everesto stovyklos informavo, kad jau išvyko apie pusę šerpų. „Daugeliui iš mūsų tiesiog neįmanoma toliau kopti, kai po sniegu palaidoti trys mūsų draugai“, – teigė vedlys Dorjė Sherpa.

REKLAMA

JAV mieste Sietle įsikūrusi bendrovė „Alpine Ascents International“ jau paskelbė atšaukianti savo žygį į Everestą. Šiuo pavyzdžiu pasekė ir Naujojoje Zelandijoje įsikūrusi bendrovė „Adventure Consultants“. „Visi sutarėme, kad geriausia bus netęsti šio sezono kopimo, kad galėtume gedėti dėl šeimos narių, draugų ir bičiulių netekties per šią precedento neturinčią tragediją“, – sakoma bendrovės tinklalapyje paskelbtame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pražūtingą laviną praėjusį penktadienį sukėlė dideli ledo luitai, atitrūkę nuo ledyno pavojingoje pagrindinio kopimo maršruto vietoje, žinomoje kaip Khumbu ledokritis. Ant šalia šios vietos esančių šlaitų plyti smarkiai sueižėjęs ledynas. Dalis jo blokų yra sulig 10 aukštų pastatu. Visi šie ledo luitai stūkso virš alpinistų žygių trasos ir gali atitrūkti bet kurią akimirką. Specialios šerpų komandos, vadinamos ledokričio daktarais, tvirtina lynus saugiausiai atrodančiuose takuose ir permeta aliuminines kopėčias per lede atsivėrusius plyšius. Vis dėlto ledynas šioje vietoje slenka taip sparčiai, jog šį darbą šerpams tenka atlikti kiekvieną rytą, kad sutaisytų per naktį sugadintus kelio ruožus arba prireikus pakeistų maršrutą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis alpinistų turi po kelis kartus pereiti Khumbu ledokritį, persikeldami aukščiau arba žemiau kalno šlaitais per aklimatizacijos laikotarpį, kai ruošiasi viršūnės šturmui. Šerpai šį pavojingą ruožą per sezoną pereina dešimtis kartų, gabendami atsargas ir padėdami savo klientams įveikti suskeldėjusio ledo labirintą. Nuo 1963 m. Khumbu ledokrityje žuvo jau beveik 30 žmonių. Daugumą jų palaidojo lavinos arba nuvirtę didžiuliai ledo blokai.

Ši nelaimė privertė Nepalo vyriausybę ir šerpus vėl sėsti prie derybų stalo dėl socialinių garantijų vedliams. Po pražūtingos lavinos vyriausybė nedelsdama paskelbė kiekvieno žuvusio šerpo šeimai sumokėsianti po 40 tūkst. rupijų (1 038 Lt), tačiau šerpai reikalauja, kad būtų sumokėta kur kas daugiau. Be to, jie nori, kad būtų skiriamos didesnės draudimo išmokos ir kompensacijos žuvusiųjų šeimoms. Šerpai taip pat siekia, kad būtų sukurtas naujas taisyklių sąvadas, kuris užtikrintų vedlių teises.

REKLAMA

Nepalo vyriausybė jau nusprendė įkurti pagalbos fondą, iš kurio būtų mokamos kompensacijos per nelaimingus atsitikimus sužeistiems šerpams ir žuvusiųjų šeimoms, taip pat apmokamos gelbėjimo operacijų išlaidos. Šiam fondui bus skiriama 5 proc. pajamų, gaunamų už leidimus kopti į Everestą, nors šerpai reikalavo 30 proc. Nepalas iš alpinistų, kopiančių į Everestą, kasmet surenka apie 3,5 mln. JAV dolerių. Draudimo išmokos už vedlius, žuvusius ant to kalno šlaitų, taip pat bus padidintos dvigubai – iki 2 mln. rupijų (39 tūkst. Lt), tačiau šerpai reikalauja 20,8 tūkst. JAV dolerių (52 tūkst. Lt).

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų