REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandžio viduryje Kultūros paveldo departamentas kreipėsi į Šiaulių apylinkės teismą dėl VšĮ „Šiaulių Žalgirio jachtklubas“ galimai atliktos savavališkos statybos Rėkyvos dvaro sodybos, esančios Šiauliuose, teritorijoje. Kultūros vertybės paverstos šiukšlynu, rašoma paveldosaugininkų išplatintame pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Negavo leidimų statybai

Pateikti ieškinį nutarta po šių metų sausį departamento Šiaulių teritorinio padalinio vykdyto patikrinimo, rašoma pranešime. Jo metu pastebėta, jog nemaža Rėkyvos ežero pakrantėje esančios dvarvietės dalis savavališkai užstatyta įvairiais objektais: metaliniais garažais, pavėsinėmis, pirtimis, nameliais ant ratų, sandėliukais ir tvoromis. Pasak padalinio vedėjo Ryčio Budrio, dėl akis badančios netvarkos šmaikštūs šiauliečiai šią vietą jau praminė „Šanchajumi“.

REKLAMA

Siekiant spręsti susidariusią problemą jachtklubui surašytas reikalavimas pašalinti su departamentu nesuderintus objektus iš jam priskirtos Rėkyvos dvaro sodybos teritorijos dalies. Būtent dėl vieno iš joje esančių objektų – medinio namo su įstiklinta veranda – kreiptasi į teismą. Statinys iškilęs galimai neteisėtai: nepaisant įstatymų keliamų reikalavimų, prieš pradėdami šio medinuko statybas jo statytojai nesikreipė į už kultūros paveldo apsaugą atsakingas institucijas ir negavo jų sutikimo statyboms kultūros vertybės teritorijoje vykdyti.

REKLAMA
REKLAMA

Problemos niekas nematė

R. Budrys dienraščiui „Šiaulių naujienos“ teigė, kad ši problema buvo žinoma jau seniai, tačiau galimai dėl įtakingų asmenų įtakos Savivaldybė ir kitos institucijos buvo užmerkusios akis. „Pastatas pastatytas gavus leidimą iš Savivaldybės, bet nebuvo suderinta su departamentu. Klaidą padarė Savivaldybė ir teisme ji yra atsakovė“, - teigė R. Budrys.

Departamentas sureagavo po pernai Valstybės kontrolės atlikto audito, kurio metu buvo tiriama, kaip šalyje yra tvarkomasi su kultūros paveldu. Tačiau pati problema bent jau Savivaldybei turėjo būti žinoma labai seniai. „Turime raštą, kur prieš aštuonerius metus tuometinis Savivaldybės administracijos direktorius Rimundas Domarkas, vadovavęs administracijai dar iki Vlado Damulevičiaus, reikalavo tą teritoriją sutvarkyti. Bet iki šiol niekas nieko nedarė. Yra Statybų inspekcija, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas, galų gale seniūnija ten yra, bet niekam neužkliuvo“, - pastebėjo nuo 2012-ųjų departamente dirbantis R. Budrys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Niekam nepriklauso

Pasak R. Budrio, didžiausia problema yra ne pats medinis statinys, kurio statybos nebuvo derintos su departamentu, bet kiti toje teritorijoje esantys objektai. Statybų inspekcija juos pripažino ne kaip statinius, bet kaip daiktus. Nėra žinoma, net kam jie priklauso.

„Ten yra teritorijų, kurios niekam nepriklauso. Pagal įstatymą, tie objektai nėra statiniai, jie - daiktai. Siekiame, kad tuos daiktus, kas juos paliko, susirinktų. Savivaldybės skyriai tarpusavyje nesusikalba, nes teritorijoje yra metalinių garažų, kurie pastatyti be leidimų. To negali būti, jeigu nėra leidimo, Savivaldybė turėtų tokius objektus pašalinti“, - mano R. Budrys.

REKLAMA

R. Budrys tikina, kad departamentas nėra prieš kokią nors veiklą toje teritorijoje. Tačiau viskas turi būti daroma pagal įstatymus ir kitus teisės aktus. „Esame už veiklą, bet viskam yra ribos, nes kas dabar padaryta... Jachtklubas lyg ir ėmėsi tvarkytis, kai pateikėme reikalavimą“, - komentavo R. Budrys.

Gadina vaizdą

Dėl likusios savavališkai užstatytos istorinės dvarvietės teritorijos dalies sutvarkymo departamentas tikisi miesto Savivaldybės ir Nacionalinės žemės tarnybos bendradarbiavimo. Komentuodama susidariusią situaciją departamento direktorė Diana Varnaitė išreiškė ir apgailestavimą, ir viltį.

REKLAMA

„Skaudu stebėti, kaip apie dvaro sodybą išaugęs metalinių garažų, suklypusių, apleistų pašiūrių bei šiukšlių „miestas“ pasiglemžia šimtmečių senumo kultūros vertybę. Į Rėkyvos dvaro sodybą atvykę svečiai neturėtų būti priversti į išlikusią jos koplyčią ar kitus fragmentus žvelgti pro pavėsinių, ant kurių puikuojasi alkoholio reklamos, ir kažin kada paliktų turistinių namelių pakraščius. Tikiuosi, kad visi dėl neatsakingumo ir savivalės joje atsiradę objektai bus pašalinti, o ežero pakrantėje įsikūrusi sodyba taps visuomenei patrauklia vieta“, - pranešime cituojama direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rėkyvos dvarą daugiau nei tris šimtmečius - nuo 1605 iki 1925 metų - valdė bajorai Karpiai. Karpių giminės, kurios pradininku laikomas Bernardas del Carpio, nariai buvo aktyvūs Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Katalikų bažnyčios ir 1794 m. sukilimo prieš carinę Rusiją veikėjai. Karpių giminės palikimas Rėkyvoje iki šiol laikomas vertingu dėl išlikusių dvaro sodybos silueto bei reljefo, koplyčios, ūkinio pastato bei parko fragmentų.

Mindaugas LAURINAITIS

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų