REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai pramogos baigiasi teisme: nei koncerto, nei pinigų

Kaip atgauti pinigus už bilietus?

Deja, bet koncertai gana dažnai įsimena ne dėl to, kad buvo nepamirštami, o dėl to, kad jų išvis nebuvo. Kitaip tariant, nusipirkęs bilietą tarsi dalyvauji loterijoje ir, jei pasiseka, gauni prekę – koncertą. Jei ne – negauni nei koncerto, nei sumokėtų pinigų.

Deja, bet koncertai gana dažnai įsimena ne dėl to, kad buvo nepamirštami, o dėl to, kad jų išvis nebuvo. Kitaip tariant, nusipirkęs bilietą tarsi dalyvauji loterijoje ir, jei pasiseka, gauni prekę – koncertą. Jei ne – negauni nei koncerto, nei sumokėtų pinigų.

REKLAMA

Koncertai kartais atšaukiami dėl visiems suprantamų priežasčių – atlikėjų sveikatos, atidėtų skrydžių, vėluojančios technikos ir panašiai. Tačiau neretai renginiai neįvyksta ir dėl mįslingų priežasčių, metančių šešėlį renginių organizatorių pusėn. Vienos didžiausių renginius Lietuvoje organizuojančių kompanijų „Live Nation Lietuva“ direktorius Alius Karablikovas sako, kad skubėti smerkti organizatorius nereikėtų, nes dažniausiai nesėkmės ištinka dėl patirties stokos ir bandymo sutaupyti ten, kur nereikėtų.

Bilietas – dar ne viskas

„Nusipirkau bilietą, bet koncerto taip ir nepamačiau, o pinigų niekas negrąžina“ - tokių nusiskundimų internete apstu. Garsiai nuskambėjo ne vienas atvejis: į šį sąrašą papuolė hiphopo atlikėjo NAS, Veros Brežnevos, „Chicane“, „Hiperbolės dainų“, Montserrat Caballe ir jos dukros Montserrat Marti koncertai. Kai kurie neįvykusiu laiko ir pernai Vilniuje vykusį Robertino Loreti koncertą, kuriame žvaigždė pasirodė tik kelioms minutėms.

REKLAMA
REKLAMA

Atšaukti, o kai kurie ir ne po vieną kartą, buvo ir „Depeche Mode“, Zemfira, grupės DDT, V. Šapranausko „Juodojo humoro turo“ per Lietuvą“ pasirodymai. Skirtumas tik tas, kad pinigai įsigijusiems buvo grąžinti operatyviai ir sąžiningai arba koncertui nustatyta kita data. Visgi turintys bilietą į koncertą negali būti ramūs iki paskutinės minutės, nes neretai apie neįvyksiantį koncertą pranešama paskutinę dieną.

REKLAMA

Kaltas taupumas

„Dažniausiai problemų kyla dėl atlikėjų požiūrio į savo darbą – atlikimą, elgesį scenoje, kuris nuo organizatorių nepriklauso. Tai sudėtinga numatyti sutartyse, todėl rizikos faktorius visada yra. Reikia tik džiaugtis, kad tokie atvejai pasitaiko retai“, - sakė A. Karablikovas. Pasak jo, išvengti staigmenų stengiamasi sutartyse numatant papildomus reikalavimus atlikėjams.

Viena išeičių, nesėkmės atveju leidžiančių visiems likti patenkintiems – draudimas. Kai kurie renginių organizatoriai netgi turi „padidintos rizikos“ atlikėjų sąrašus. Kalbama, kad, pavyzdžiui, Eltono Johno koncertus kai kurios draudimo kompanijos netgi atsisako drausti, nes tikimybė, kad koncertas neįvyks – gana didelė.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes draudžiame visus savo organizuojamus renginius, nepriklausomai nuo atlikėjo amžiaus ar jo įpročių. Esame tarptautinė kompanija ir tokia yra mūsų praktika“, - sakė pašnekovas. Anot jo, didelių nesusipratimų dėl renginių kol kas nepasitaikė, nes nes su pirkėjais visuomet elgiamasi sąžiningai. Vienas paskutinių atvejų – paties atlikėjo Russelo Brando atšauktas pasirodymas, kurio bilietus įsigijusiems žmonėms pinigai buvo iškart grąžinti.

Paklaustas, ką mano apie smulkesnes, staiga atsirandančias ir taip pat netikėtai dingstančias renginių organizatorių įmones, kurios po nesėkmės žmones palieka nežinioje ir be sumokėtų už bilietus pinigų, A. Karablikovas konkurentų nesmerkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad taip nutinka dėl mūsų teisinės sistemos spragų. Pažįstu kitus organizatorius ir nemanau, kad kažkas piktybiškai daro tokius dalykus – tai yra patirties trūkumas, niuansų nežinojimas ir nenoras drausti renginių. Tai bandymo taupyti ten, kur nereikėtų pasekmės“, - sakė „Live Nation Lietuva“ vadovas.

Anot jo, problemą išspręstų iš anksto kaupiamas garantinis fondas, kad visi bilietų pirkėjai būtų apdrausti. UA. Karablikovas neabejoja, kad už nekokybišką ar neatitinkantį techninių reikalavimų renginį visuomet privalo atsakyti organizatorius, o pinigus už bilietus grąžinti visais atvejais, taip pat ir jei bilietai buvo pirkti grupinių pirkimų portaluose.

REKLAMA

Kryžiaus keliai teisybės beieškant

Po neįvykusio hiphopo atlikėjo NAS koncerto, į kurį pigiausias bilietas kainavo 143 litus, kaip į vandenį dingo ir pinigai, ir renginio organizatoriai „Diskoholikai“. Organizatoriai nuo pinigų grąžinimo bandė išsisukti nukentėjusiems dovanodami bilietus į Trakuose vyksiantį festivalyje „Jammin“. Galiausiai Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba koncertą organizavusiai bendrovei pateikė terminą, iki kurio ji turi atsiskaityti su bilietų pirkėjais.

Klaipėdoje, Žvejų rūmuose atlikėjos Veros Brežnevos koncertą norėjusieji išvysti žiūrovai po neįvykusio renginio pinigų už bilietus laukė pusmetį ir dar turėjo gerokai už juos pakovoti. Kelias valandas pralaukę vėluojančios ir galiausiai taip ir neatvykusios žvaigždės, žmonės, sumokėję po pusantro šimto litų, išėjo nieko nepešę.

REKLAMA

Kalnų parke turėjęs vykti „Chicane“ grupės koncertas pribloškė gerbėjus visapusiškai. Renginys neįvyko, apie tai įsigijusieji bilietus buvo informuoti tik koncerto išvakarėse, nors paties atlikėjo svetainėje informacija pasirodė kur kas anksčiau. Negana to, „bilietai.lt“ kasose bilietai buvo platinami iki pat paskutinės dienos. Mažai kam žinoma renginį organizavusi kompanija „JEEI“ po neįvykusio koncerto tapo nepasiekiama, o jos vadovai – mistiniais asmenimis. Nors bilietai.lt paskelbė, kad per dešimt dienų pinigai už bilietus bus grąžinti, organizatoriai atsiskaityti nesiteikė.

Neįvykusio „Hiperbolės dainų“ koncerto organizatorius „Globus party“ bilietų savininkai taip pat ne vieną mėnesį medžiojo įvairiausiais būdais, deja, paieškos taip pat buvo bevaisės. Po pasaulinio garso žvaigždės Montserrat Caballe ir jos dukros Montserrat Marti neįvykusios koncerto žiūrovai turėjo laukti beveik mėnesį, nes, kaip teigė renginio organizatoriai „Vertikalus horizontas“ - „pinigų kasoje nėra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakomybę mėto vieni kitiems

Organizatoriai nesėkmės atveju turi aibę pasiteisinimų. Pavyzdžiui, „Chicane“ koncertą organizavusios įmonės „JEEI“ direktorius Juozas Viščinas nuo atsakomybės gynėsi sakydamas, kad jis tėra įgaliotasis asmuo, todėl nieko nežino. Advokato padėjėju vienoje advokatų kontoroje dirbęs vyras teigė, kad kaltos „trečiosios šalys“. Tuo tarpu pats atlikėjas „Chicane“ savo oficialiame pranešime tvirtino, kad bendradarbiavimas su lietuviais buvo nemalonus ir nesklandus, o J. Viščinas jiems liko skolingas daugiau nei 8 tūkst. litų. Pareikalavus grąžinti skolą, įmonės direktorius prisipažino bankrutavęs.

Vilniuje turėjęs įvykti reperio NELLY koncertas, atlikėjo atstovų teigimu, neįvyks dėl „Ticketpro“ nevykdomų finansinių įsipareigojimų. Visgi renginio organizatorius sugėbėjo apginti savo vardą ir įrodė, kad kaltinimas neteisingas. Be to, balandį Vilniaus Teatro arenoje turėjęs vykti atlikėjo NELLY koncertas pagaliau buvo suderintas ir perkeltas į gegužės 10 d.

REKLAMA

Koncertas įvyko, bet ne toks

Pernai rudenį gausiai anonsuotas Robertino Loreti koncertas Lietuvoje įvertintas nevienareikšmiškai – kauniečiams nuskilo labiau, o sostinėje koncertą stebėjusieji liko nieko nesupratę ir nusivylę bei prašė organizatorių grąžinti pinigus.

Pasirodo, didžiąją koncerto laiko dalį dainavo ne pats R. Loreti, o jaunas dainininkas Feliksas Karamianas, keletą kūrinių sugrojo Šv. Kristoforo orkestras. Vakaro žvaigždė pasirodė tik koncerto pabaigoje ir padainavo lygiai dvi dainas.

Koncerto organizatorius „Live Nation“ pripažino, kad koncerto programa Vilniuje ir Kaune skyrėsi, tačiau negalėjo paaiškinti, kodėl. Tiesa, pažadėjo atsižvelgti į tiesioginius prašymus grąžinti pinigus už koncerto bilietus.

Balsas.lt primena, kad už renginių kokybę atsako ne bilietų platintojas, o renginio organizatorius, kuris, neįvykus koncertui ar esant kitiems trukdžiams, grąžinti vartotojams pinigus už bilietus. Norint atgauti pinigus, reikia rašyti prašymą tiesiogiai renginio organizatoriams arba Vartotojų teisių apsaugos tarnybai. Pastaroji, priklausomai nuo to, kiek prašymų dėl konkretaus atvejo gaus, gali kreiptis į teismą ir ginti viešąjį interesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų