REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija kreipėsi į šalies Prezidentę Dalią Grybauskaitę – prašoma vetuoti šiandien Seimo priimtas įstatymų pataisas, galimai prieštaraujančias Konstitucijai ir ribojančias teisę į nuosavybę įsigyjant žemės ūkio paskirties žemės. Liberalų manymu, tokiu būdu pažeidžiami teisėti Lietuvos ir užsienio šalių piliečių interesai.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės prašoma vetuoti šiandien Seimo priimtas Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinojo įstatymo pataisas.

REKLAMA

„Paskubomis priimti žemės įsigijimo „saugikliai“ virto „trukdikliais“, grąžinančiais Lietuvą į feodalizmo laikus. Jei pataisų rengėjų tikslas buvo kaip įmanoma apriboti užsieniečių galimybes įsigyti žemės, tai pasiektas „platesnis“ rezultatas – dabar žemės negalės pirkti ne tik jie, bet ir dauguma Lietuvos piliečių. Todėl Prezidentės prašome sustabdyti šį Seimo daugumos siautėjimą, paminantį konstitucinę žmonių teisę į nuosavybę“, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos ir Kaimo reikalų komiteto narys Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalai primena, kad Lietuva jau po savaitės, nuo 2014 m. gegužės 1-osios, privalės užtikrinti laisvą kapitalo judėjimą visos Europos Sąjungos (ES) šalių piliečiams – apie 500 mln. žmonių, o faktiškai, turint omenyje žemės įsigijimą, Seimo priimtos pataisos susiaurina šį ratą iki 0,1 mln. ar dar mažiau žmonių.

„Kam naudinga, kad kuo mažiau žmonių galėtų įsigyti žemės Lietuvoje? Atsakau – tiems, kas jau dirba žemę, deklaruoja savo pasėlius, gauna tiesiogines ES išmokas ir bijo konkurentų. Sumažėjus žemę galinčių pirkti asmenų skaičiui kai kam, o ypač stambiesiems žemvaldžiams Lietuvoje, atsivers galimybės jos įsigyti dar daugiau ir net pigiau nei iki šiol“, – teigia E. Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų kreipimesi į Prezidentę pažymima, kad Seimo priimtomis įstatymo pataisomis, kuriomis ribojama asmenų teisė į nuosavybę, kartu yra ribojama ir konstitucinė asmenų ūkinės veiklos laisvė. Liberalų manymu, įstatymo pataisos žemės pirkėjams (fiziniams ir juridiniams asmenims) numato neracionalius ir visiškai nepagrįstus reikalavimus.

Tarp jų – reikalavimas ne mažiau kaip 3 metus per paskutinius 10 metų iki akcijų (dalių, pajų) įsigijimo sandorio vykdyti žemės ūkio veiklą ir deklaruoti žemės ūkio naudmenas ir pasėlius; fiziniams asmenims papildomai – turėti su žemės ūkiu susijusį išsilavinimą arba būti įregistravusiam ūkininko ūkį; juridiniams asmenims papildomai – gauti daugiau kaip 50 procentų metinių įplaukų iš žemės ūkio produkcijos realizavimo bei įrodyti ekonominį gyvybingumą (pagal Žemės ūkio ministerijos nustatytus kriterijus) ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų