REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį, balandžio 24 dieną, vyksta į Prahą, kur dalyvaus aukšto lygio susitikime, skirtame Rytų partnerystės programos penkmečiui paminėti. Šio susitikimo metu ES ir Rytų partnerystės šalių vadovai aptars, kaip užtikrinti tolesnį Rytų partnerystės programos tęstinumą ir efektyvumą, atsižvelgiant į naujai iškylančius iššūkius regiono saugumui ir stabilumui.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime dalyvaus 9 ES ir Rytų partnerystės šalių Prezidentai - Lietuvos, Čekijos, Lenkijos, Slovakijos, Austrijos, Moldovos, Gruzijos, Armėnijos ir Azerbaidžano. Taip pat dalyvaus Švedijos Ministro Pirmininko pavaduotojas, laikinasis Ukrainos užsienio reikalų ministras ir Europos Komisijos narys Stefanas Füle.

REKLAMA

Po Vilniaus viršūnių susitikimo praėjusių metų lapkritį Rytų partnerystės šalys susiduria su naujais saugumo ir stabilumo iššūkiais: šioms šalims norima sutrukdyti laisvai pasirinkti savo vystymosi kryptį, joms grasinama karinėmis, politinėmis, ekonominėmis priemonėmis, siekiama jėga perbraižyti Ukrainos sienas. Vadovai Prahoje ieškos sprendimų, kaip geriau išnaudoti esamus Rytų partnerystės programos įrankius šiems iššūkiams spręsti.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime vadovai taip pat kalbės ir apie Asociacijos susitarimų su Rytų partnerystės šalimis pasirašymą ir efektyvų jų įgyvendinimą. Vilniaus viršūnių susitikime buvo parafuoti Asociacijos susitarimai su Moldova ir Gruzija. Siekiama susitarimus su šiomis šalimis pasirašyti jau šią vasarą. Kovo mėnesį Briuselyje ES ir Ukraina pasirašė politinę Asociacijos susitarimo dalį. Laisvosios prekybos dalį planuojama pasirašyti po Ukrainos Prezidento rinkimų, vyksiančių gegužės 25 dieną. Šių sutarčių pasirašymas reikš kokybiškai naują etapą ES ir Rytų partnerystės šalių santykiuose.Prahoje dvišaliuose susitikimuose Prezidentė su kitais ES ir Rytų partnerystės šalių vadovais aptars regioninio saugumo, energetikos, dvišalio bendradarbiavimo klausimus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų