REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Indrė Mikelionytė

Lietuvos ir Lenkijos elektros energijos jungties „LitPol Link“ darbai įgavę pagreitį – apie jų progresą informuoja Alytaus transformatorių pastotėje besidarbuojanti elektros įrenginių projektavimo ir statybos įmonė „A.Žilinskis ir Ko“. Šiuo metu Alytaus transformatorių pastotėje vykdomi 330 kV skirstyklos rekonstrukcijos bei išplėtimo darbai matomi ir visuomenei. 

Darbų progresas

„Alytaus naujienų“ skaitytojai apie „LitPol Link“ darbus dar prieš prasidedant visuomenei plika akimi matomiems darbams buvo ne kartą informuoti. Dviejų grandžių 400 kV įtampos oro linija Alytus–Elkas su modernia pastote Alytuje šiandien statybų įkarštyje. Dar praėjusiais metais rekonstruota nuo 1975 metų naudojama Alytaus pastotės 110 kV skirstykla. Praėjusį rugsėjį pasirašius sutartį pradėti ir 330 kV skirstyklos rekonstrukcijos ir išplėtimo darbai. Atnaujinus pastotę prie jos bus prijungtos dvi naujos 330 kV elektros perdavimo linijos, eisiančios link nuolatinės srovės intarpo ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės. Anot UAB „A.Žilinskis ir Ko“ rinkodaros vadovo Aurelijaus Daškevičiaus, kaip ir žadėta, būtent čia dabar vykstantys darbai geriausiai matomi visuomenei.

„Nuo praeitų metų spalio vyksta objekto projektavimo darbai. Juos planuojama baigti balandžio mėnesį. Paraleliai pradėti darbai ir pačiame objekte. Pirmiausia buvo vykdomi sklypo paruošimo darbai. Sklype įrengti vandentiekio ir nuotekų tinklai. Pastotės viduryje pastatytas naujas pastotės valdymo pultas. Šių metų pradžioje pulte sumontuota dalis relinės apsaugos ir automatikos spintų, pastotėje įrengtas įžeminimo kontūras, įrengti pirmieji pamatai įrenginių montavimui“, – informavo bendrovė.

REKLAMA
REKLAMA

Papildomos pajėgos

Siekiant įgyvendinti darbus, į objektą bus atsiųsta keletas papildomų brigadų. Joms įrengtos gyvenamosios patalpos. A.Daškevičius įsitikinęs – tai dabar matomiausia. Beje, kaip ir aplink pastotę gulinčios naujai surinktos penkios didelės metalinės atramos. Elektros įrenginių projektavimo ir statybos įmonė „A.Žilinskis ir Ko“ 330 kV skirstyklos rekonstrukciją planuoja baigti 2015 metų birželį. Iki tol aplink gulinčios atramos bus sumontuotos ant pamatų ir ant jų nutiesti laidai, bus išmontuoti skirstykloje esantys senieji įrenginiai ir vietoje jų sumontuoti nauji. Pastate bus baigtos montuoti relinės apsaugos ir automatikos spintos. „Visi įrenginiai bus išbandyti, ir tuomet apmokysime užsakovo personalą, kaip dirbti su naujais įrenginiais. Šiuo metu šioje dalyje atlikta darbų už 2,5 milijono litų, o 110 kV dalyje jau investuota daugiau nei 7 milijonai litų“, – apie europinės svarbos projektą, kurį visiškai baigus bus sujungtas Baltijos regionas su kontinentinės Europos tinklais, kalba A.Daškevičius. Tiesa, iki tol dar laukia nemažai darbų – atnaujinta 330 kV skirstykla su prie jos prijungtomis dviem naujomis 330 kV elektros perdavimo linijomis veiks kartu su 500 MW nuolatinės srovės intarpu bei 400 kV skirstykla, kurių projektavimą ir statybą atliks švedų technologijų įmonė ABB, sutartis su ja pasirašyta dar praėjusių metų vasarį. Miklusėnų pašonėje iškilsiančio nuolatinės srovės intarpo misija bus suderinti skirtingas Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemas. Nors „LitPol Link“ elektros jungtis sulaukė ir gyventojų pasipriešinimo, nesutarimai išspręsti (daugiausia nesutarta dėl servitutų nustatymo). Tikimasi, kad naujoji elektros energijos jungtis suteiks galimybę Lietuvai ir kitoms Baltijos valstybėms įsilieti į Vakarų Europos energetikos sistemą. Apie tolesnius darbus informuosime ir mes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų