REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gaudys apsimetusius našliais

 Balandžio pradžioje apie planuojamą našlių pensijų tikrinimą paskelbusi „Sodra“ imasi konkrečių veiksmų. Panevėžio rajono civilinės metrikacijos skyrius jau gavo užklausą dėl dviejų Kėdainių rajono gyventojų 1955 ir 1956 metais sudarytų santuokų galiojimo. „Sodra“ norėjo sužinoti, ar tų asmenų santuokos nėra nutrauktos.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžiui dar ateis eilė

Rajono Civilinės metrikacijos skyrius, patikrinęs duomenis, atsakė, kad santuokos galiojančios. Vadinasi, „Sodrai“ įtarimų sukėlę našliai pensijas gauna teisėtai.

REKLAMA

Panevėžio miesto civilinės metrikacijos skyrius kol kas užklausų dėl našlių negavo.

„Sodros“ Panevėžio skyriaus vedėjos pavaduotoja Zita Kalvelienė sako, kad mieste ir rajone našlių pensijas gauna apie 10 tūkstančių gyventojų, o visoje apskrityje tokių yra apie 21 tūkstantį. Pavaduotoja neturėjo duomenų, kiek našlių duomenų jiems teks patikrinti ir kada šis procesas prasidės.

Pasak jos, ir iki šiol buvo reaguojama į gyventojų pranešimus apie galimai neteisėtai našlių pensijas gaunančius asmenis: išsituokusius iki sutuoktiniui mirštant ar po jo mirties sukūrusius kitą šeimą. Kartais pranešimai pasitvirtina.

REKLAMA
REKLAMA

„Prašymą našlių pensijai gauti pildantieji informuojami, kad turi pranešti apie pasikeitusią šeiminę padėtį „Sodrai“, – „Sekundei“ teigė Z. Kalvelienė.

Našliai, kurių santuokos buvo registruotos seniai ir nėra įtrauktos į registrų duomenų bazę, pensijos gali tikėtis tik „Sodrai“ patikrinus jų santuokos teisėtumą. T. y. „Sodra“ kreipiasi į registrų centrą, kad šis įtrauktų santuoką į savo apskaitą, ir tik gavusi patvirtinimą apie įtraukimą skiria pensiją.

Permokas privalės grąžinti

Valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) valdyba pagal anoniminius pranešimus pernai visoje Lietuvoje patikrino apie du tūkstančius asmenų dėl galimai neteisėtai gaunamų pensijų. Paaiškėjo, kad 126 asmenys iš tiesų vedžiojo valstybę už nosies. Jie neteisėtai pasisavino 1,44 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl šiemet, siekiant demaskuoti sąmoningai ar dėl nežinojimo faktus apie šeiminę padėtį nuslėpusius gyventojus, kreiptasi į Gyventojų registro tarnybą.

VSDF valdybos Komunikacijos ir tarptautinių ryšių skyriaus vedėjas Algirdas Meškauskas sako, kad Gyventojų registrų tarnybai „Sodra“ planuoja pateikti prašymus patikrinti maždaug 70 tūkstančių gyventojų duomenis. Lietuvoje našlių pensiją – po 70 litų per mėnesį – gauna 225 tūkst. žmonių.

Panevėžio apskrityje ketinama patikrinti apie 6 tūkstančius našlių pensijas gaunančiųjų. Nustačius permoką pirmiausia ją bus siūloma grąžinti geranoriškai – iš karto visą arba dalimis. Jeigu asmuo nesutiks, tada kas mėnesį jam bus išskaičiuojama po 20 proc. senatvės pensijos ar kitos „Sodros“ mokamos išmokos.

REKLAMA

Tačiau „Sodrai“ vargu ar visais atvejais pavyks patikrinti našlių pensijų gavėjų šeiminį statusą. Pavyzdžiui, jeigu našliai po savo sutuoktinių mirties bus susituokę tik bažnyčioje ir apie tai neinformavę civilinės metrikacijos skyrių, tai duomenys apie santuoka nepateks į registrą. Taigi „Sodra“ negaus informacijos apie tokias santuokas.

Tiesa, nuslėpti bažnytinę santuoką gali pavykti tik tiems, kurie Dievo namuose susituokė iki 2012 metų birželio. Nuo šios datos civilinės metrikacijos skyrius apie bažnyčioje sutuoktas poras informuoja dvasininkai.

REKLAMA

Iki 2012-ųjų birželio tai turėjo padaryti patys gyventojai.

Atsisuka kitu galu

Panevėžio rajono civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Palmiros Liolienės teigimu, kai kurie gyventojai, dėl nežinojimo ar sąmoningai neinformavę jų apie bažnyčioje sudarytą santuoką, paskui nukenčia patys. Ji prisiminė atvejį, kai į skyrių kreipėsi senjora ir prašė užregistruoti jos santuoką su mirusiu vyru.

Moteris išgyveno, kad priešingu atveju jai už paveldimą vyro turtą teks sumokėti didelius mokesčius valstybei.Jie buvo susituokę tik bažnyčioje, o civilinės santuokos neregistravo. Kartu buvo daug metų, užgyveno bendro turto, o jo dalis buvo registruota vyro vardu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Našlei atrodė didelė neteisybė, kad paveldimo turto mokestis jai apskaičiuotas toks pat, koks būtų buvęs, jeigu turtą paveldėtų visiškai svetimas velioniui žmogus.

Tačiau Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai šiai gyventojai niekuo padėti nebegalėjo.

Pasak P. Liolienės, šios moters santuoka bažnyčioje buvo sudaryta jau po 2001 metų birželio 30 dienos, o civilinės metrikacijos skyriai santuoką su mirusiu asmeniu gali užskaityti tik tuo atveju, jeigu ji buvo sudaryti nuo 1992 metų lapkričio 2 iki 2001 metų birželio 30 dienos, t. y. iki naujojo Civilinio kodekso įsigaliojimo.

REKLAMA

Bažnyčioje iki 2012 metų birželio susituokusios ir apie santuoką civilinės metrikacijos skyriams nepranešusios per 10 dienų poros gali patirti problemų, kai tvarkys įvairius juridinius reikalus. Į civilinės metrikacijos skyrių neatėjus užregistruoti santuokos per 10 dienų nuo tuoktuvių bažnyčioje, jos data pasaulietiniuose dokumentuose jau bus kita.

„Kada žmonės ateis pas mus registruoti santuoką, tokia ir bus jų vestuvių data nurodyta dokumente.

Pavyzdžiui, jeigu pora bažnyčioje susituokė 2011 metų birželį, o pas mus atėjo 2014 metų sausį, tai šią datą mes registruosime kaip santuokos sudarymo“, – paaiškino vedėja, kokie teisiniai kazusai laukia vien tik Dievo apvaizda pasikliovusi porų.

Ji pabrėžė, kad po 2012 metų birželio 1 dienos bažnyčioje susituokusios poros gali būti ramios – apie jų santuoką skyrių informuoja dvasininkai. Inga Smalskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų