REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusių metų pabaigoje atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje 2012-2013 m. atlyginimus savo darbuotojams kėlė net 71 proc. įmonių. Šiais metais tai planuoja padarayti vos 2 proc. daugiau įmonių.

Praėjusių metų pabaigoje atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje 2012-2013 m. atlyginimus savo darbuotojams kėlė net 71 proc. įmonių. Šiais metais tai planuoja padarayti vos 2 proc. daugiau įmonių.

REKLAMA

Bendrovės „Hay Group“, atlikusios tyrimą, specialistai prognozuoja, kad atlyginimai šiemet gali kilti 2,6 proc.

Didėjančios algos – mitas?

Vis dėlto, nors tyrimai rodo, kad tų, kurių algų didėjimas nepalietė yra mažuma, retas kuris gatvėje sutiktas pasakytų, kad jam ar jo pažįstamam pernai alga augo. Taigi, algų didėjimas neretai vertinamas kaip mistinis procesas, o darbdavių pasisakymai apklausose – galimai iš piršto laužti.

Tačiau „Hay Group“ produktų ir paslaugų vadovo Baltijos šalims Eligijaus Kajietos teigimu, tyrimais abejoti neverta, nes apklausos galų gale patvirtinamos faktiniais pavyzdžiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Po darbdavių apklausos yra imami darbuotojų atlyginimai ir lyginami su praėjusiais metais buvusiais. Kai sakome „įmonių prognozė“ – tai yra nuomonė, kiek įmonė planuoja didinti biudžetą. Kai surenkam faktinius atlyginimus ir palyginam su pernai, tuomet darom paskaičiavimus ir sakom, kiek vidutiniškai didėjo atlyginimų lygis“, - balsas.lt sakė E. Kajieta.

REKLAMA

Didina beveik visi, beveik visiems

Jis pabrėžė, kad reikia atkreipti dėmesį, jog net įmonės, kurios numato 3 proc. atlyginimų didinimo biudžetą, nebūtinai didins atlyginimus visiems darbuotojams po 3 proc.

„Kiekviena įmonė tuos 3 proc. paskirstys pagal savo prioritetus, savo logiką, pagal tai, kur skauda labiausiai. Galbūt jie paskirstė po 5-10 proc. tiems, kurių atlyginimai didėjo seniausiai, galbūt tiems, kurie pasiekė geriausių rezultatų, o nemaža dalis darbuotojų liko atlyginimų pakėlimo“, - sakė E. Kajieta.

Todėl apklausos rezultatai, rodantys darbdavių nusiteikimą didinti atlyginimų didinimo biudžetą, dar nieko nereiškia. Duomenys, pasakantys, kiek didėjo atlyginimas už tą patį darbą skirtingose įmonėse, gali suteikti vilties tos pačios profesijos atstovams. Vis dėlto, tokie skambūs skaičiai, kaip per 70 proc. įmonių, didinančių atlyginimus, gali ir likti skambiais daugumo dirbančiųjų ausyse, nes praktiškai jie to greičiausiai ir nepajus.

REKLAMA
REKLAMA

Didina, bet ne algą

Šiame tyrime, kuriame dalyvavo 256 įmonės, nustatyta, kad daugiausia atlyginimai didėjo darbininkams ir jaunesniesiems specialistams (80 proc.). Atlyginimų padidėjimą pernai ir šiais metais pajautė apie 53 proc. specialistų, 58 proc. – vidutinės grandies vadovų ir 45 proc. aukščiausio lygio vadovų. Vidutiniškai įmonės atlyginimus didino 1,6 proc.

E. Kajieto teigimu, darbuotojai laukia, kada sugrįš laikai, kai atlyginimai didės ne 1-2 proc., o daugiau. Tačiau šiuo klausimu gerų naujienų, specialisto teigimu, kol kas nėra.

Įmonės nedidina atlyginimų dėl finansinių resursų stokos arba nepakankamo pelno atsigavimo. Visgi pastebima, kad verslininkai stengiasi valdyti savo rizikas nedidindami fiksuotų įsipareigojimų – bazinių atlyginimų. Verslininkai vis dažniau taiko lanksčias schemas, kurių dėka įmonė, nedidindama bazinių atlyginimų, darbuotojui gali suteikti didesnį metinį užmokestį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietinio kapitalo įmonės mąsto kitaip

Tyrimo duomenimis, nežymiai padidinę atlyginimų biudžetą, darbdaviai jį paskirstė selektyviai – atlyginimai buvo didinami tik didžiausią riziką keliančioms darbuotojų grupėms. Tarptautinio ir vietinio kapitalo bendrovės atlyginimus didino besivadovaudamos kiek skirtinga logika: vietinio kapitalo įmonės atlyginimus kėlė mažiausiai gaunantiems darbuotojams, tuo tarpu tarptautinio kapitalo įmonės atlyginimus – ne tik mažiausiai uždirbantiems, bet ir kritiškai svarbias pareigybes užimantiems darbuotojams.

Prognozuojama, kad ateinančiais metais bazinių atlyginimų dalį darbuotojams ketina didinti 73 proc. darbdavių. Finansinis skatinimas bus nukreiptas į specialistus ir viduriniosios grandies vadovus – jiems didinti atlyginimus žada atitinkamai 68 ir 64 proc. įmonių. Tačiau šių darbuotojų atlyginimai kils nežymiai – 2,5 ar 3 procentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų