REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Natūraliais dažais (svogūnų lukštais, ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, beržų lapais, raugintais burokėliais, samanomis) marginti kiaušiniai neįgauna tokios sodrios spalvos kaip dažant pramoniniu būdu pagamintais dažais. Tačiau ryškus dažas įsigeria ne tik į lukštą, bet ir kiaušinį. Ar per Velykas neprisivalgom kenksmingų medžiagų?

Natūraliais dažais (svogūnų lukštais, ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, beržų lapais, raugintais burokėliais, samanomis) marginti kiaušiniai neįgauna tokios sodrios spalvos kaip dažant pramoniniu būdu pagamintais dažais. Tačiau ryškus dažas įsigeria ne tik į lukštą, bet ir kiaušinį. Ar per Velykas neprisivalgom kenksmingų medžiagų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Pušinaitė sako, kad kiaušinių marginimui skirtų dažų sudėtyje būna vienas dažiklis arba kelių dažiklių mišinys.

REKLAMA

„Tokie dažiklių preparatai dažniausiai išgaunami iš maisto produktų ir kitų valgomų bei natūralių gamyboje naudojamų žaliavų. Jos fiziškai arba chemiškai ekstrahuojamos ir taip atrankiniu būdu išgaunami maistinių ar aromatinių sudedamųjų dalių pigmentai“, - paaiškina V.Pušinaitė.

Specialistė pabrėžia, kad visi kiaušinių marginimui skirti dažai, kurių sudėtyje yra leidžiami naudoti dažikliai, tinkami naudoti, o tokių margučių valgymas pavojaus sveikatai nekelia.

REKLAMA
REKLAMA

Reikėtų rinktis dažus, kurių ženklinime nurodyta „maisto produktams“ arba dar konkretesnė nuoroda, pavyzdžiui, „dekoratyviniam kiaušinių lukštų dažymui“. Taip pat tokių dažų ženklinime turi būti įvardintas kiekvieno sudėtyje esančio dažiklio pavadinimas ir E numeris, laikymo ir naudojimo sąlygos, tinkamumo vartoti terminas, grynasis kiekis, gamintojas ar fasuotojas.

Dažikliai, leidžiami naudoti kiaušinių lukštų dažymui: E 100 Kurkuminas

E 101 Riboflavinai

E 102 Tartrazinas

E 104 Chinolino geltonasis

E 110 Saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S

E 120 Košenilis, karmino rūgštis, karminas

E 122 Azorubinas, karmosinas

E 123 Amarantas

E 124 Ponso 4R, košenilis raudonasis A

E 127 Eritrozinas

E 129 Alura raudonasis AC

E 131 Patentuotas mėlynasis V

E 132 Indigotinas, indigokarminas

E 133 Briliantinis mėlynasis FCF

E 140 Chlorofilai ir chlorofilinai

E 141 Chlorofilų ir chlorofilinų vario kompleksai

E 142 Žaliasis S

E 150a Paprastoji karamelė ( 1 )

E 150b Šarminė sulfitinė karamelė

E 150c Amoniakinė karamelė

E 150d Sulfitinė amoniakinė karamelė

E 151 Briliantinis juodasis BN, juodasis PN

E 153 Augalinės anglys

E 155 Rudasis HT

E 160a Karotenai

E 160b Anatas, biksinas, norbiksinas

E 160c Paprikų ekstraktas, kapsantinas, kapsorubinas

E 160d Likopenas

E 160e Beta-apo-8'-karotenalis (C 30)

E 161b Luteinas

E 161g Kantaksantinas

E 162 Burokėlių raudonasis, betaninas

E 163 Antocianinai

E 170 Kalcio karbonatas

E 171 Titano dioksidas

E 172 Geležies oksidai ir geležies hidroksidai

E 173 Aliuminis

E 174 Sidabras

E 175 Auksas

E 180 Litolrubinas BK  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų