REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maždaug trečdalis šalies avarijų yra susijusių su alkoholio vartojimu, daug žmonių tokiose avarijose žūsta. Reidų metu išaiškinama daug neblaivių vairuotojų. Ir statistika nerodo gerėjančių rezultatų. Taigi nebestebina faktas, kad kai kuriems vairuotojams apskritai užsimota neleisti vairuoti nors kiek išgėrus alkoholio.

Maždaug trečdalis šalies avarijų yra susijusių su alkoholio vartojimu, daug žmonių tokiose avarijose žūsta. Reidų metu išaiškinama daug neblaivių vairuotojų. Ir statistika nerodo gerėjančių rezultatų. Taigi nebestebina faktas, kad kai kuriems vairuotojams apskritai užsimota neleisti vairuoti nors kiek išgėrus alkoholio.

REKLAMA

Pirmas žingsnis

Vyriausybė ir Valstybinė eismo saugumo komisija pritarė siūlymui nustatyti 0 promilių leistiną alkoholio koncentraciją kraujyje ne tik pradedantiesiems, komercinio ir vežančio pavojingus krovinius transporto, bet ir taksi automobilių, motociklų, mopedų, triračių, lengvųjų keturračių, keturračių ir galingųjų keturračių vairuotojams. Įstatymų projektai bus teikiami svarstyti Seimui.

Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio teigimu, tai yra pirmas žingsnis siekiant, kad šalyje visi vairuotojai prie mašinos vairo sėstų blaivūs. Taip siekiama sumažinti kelių eismo įvykių, kuriuose žūsta ar būna sužalojami žmonės, skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas įstatymai numato, kad vairuotojams bauda už vairavimą išgėrus gresia, jei alkoholio koncentracija kraujyje viršija 0,4 promilės. Pradedantiesiems ir profesionaliems vairuotojams lengvas girtumo laipsnis skaičiuojamas jau nuo 0,2 promilės.

REKLAMA

Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui,Čekijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Estijoje, yra nustatyta „nulinė“ alkoholio riba. Tai reiškia, kad, nors kiek pripūtę į alkotesterį, vairuotojai būtų nubausti.

Išgeria ir važiuoja

Ateinantį antradienį (balandžio 22d.) šalies policijos pareigūnai rengs masinius vairuotojų blaivumo patikrinimus. Tai bus toli gražu ne pirmas toks reidas per pastarąsias kelias savaites.

Pavyzdžiui, praėjusį šeštadienį Kaune buvo patikrinti 786 transporto priemonių vairuotojai ir 2 dviratininkai. Reido metu trims vairuotojams buvo nustatytas lengvas girtumo laipsnis, taip pat įkliuvo ir vienas lengvai apsvaigęs dviratininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Per tris dienas, kovo 28–30 dienomis, šalies policijos pareigūnai patikrino 6 420 transporto priemonių vairuotojų blaivumą. Net 112 patikrintųjų buvo neblaivūs. Dar 60 vairuotojų buvo vartoję alkoholio, bet alkoholio koncentracija neviršijo leistinos normos. Manoma, kad dar vienas vairuotojas buvo apsvaigęs nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų. Tą patį savaitgalį buvo išaiškinti ir 83 neblaivūs dviračių vairuotojai.

Reidas po reido

Lietuvos kelių policijos tarnybos Veiklos organizavimo skyriaus vyriausiosios specialistės Daivos Žilinskės teigimu, šiemet bus suorganizuotos 75 priemonės, iš kurių 22 bus skirtos transporto priemonių vairuotojų blaivumui tikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kelių policija, kaip ir dar 28 šalių kelių policijos pareigūnai, dalyvauja Europos kelių policijos tinklo TISPOL veikloje. Kiekvienais metais devynios saugaus eismo akcijos vykdomos daugelyje Europos šalių. Iš jų dvi (birželio 2–8 d. ir gruodžio 8–14 d.) bus skirtos transporto priemonių vairuotojų blaivumui ir apsvaigimui nuo narkotikų tikrinti.

Pernai Lietuvoje buvo organizuotos 23 prevencinės priemonės, kurių metu buvo tikrinamas vairuotojų blaivumas. Jų metu 3 545 vairuotojai, t. y. 2,2 proc. patikrintųjų, buvo neblaivūs. Dar 1 511 vairuotojų buvo vartoję alkoholio, bet tikrinimo metu leistina norma neviršyta. Šių reidų metu nustatyti ir 1 503 neblaivūs dviračių vairuotojai ir netgi 60 neblaivių vadeliotojų.

REKLAMA

2012 metais šalies keliuose organizuotų 23 prevencinių priemonių metu buvo sulaikyti 3 402 neblaivūs vairuotojai. Taigi išgeriančių ir sėdančių prie vairo daugėja.

Nuo 2011 metų visoje šalyje vairuotojų blaivumas tikrinamas kiekvieną vasaros savaitgalį (nuo gegužės pabaigos iki rugsėjo 1 d.). Šiais metais tokie reidai taip pat bus vykdomi. Anot D.Žilinskės, statistika rodo, kad daugiausia neblaivių vairuotojų įkliūva per Jonines ar kitas šventes, kai yra daugiau poilsio dienų.

2011 metais Lietuvoje policijos pareigūnai iš viso išaiškino 12 910 neblaivių vairuotojų. 2012 metais –12 164. 2013 m. – 13 064.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų