REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusų žiniasklaida apšaukė P. Gražulį didžiausiu Seimo homofobu (papildyta 15:30)

P. Gražulis: apie juos arba gerai, arba nieko – kaip apie mirusius

„Lietuva vėl siekia įteisinti homofobiją“, šaukia antraštė. Nors seksualinių mažumų teisių gynėjai aptiko net penkias jų netenkinančias  įstatymų pataisas, didžiausiu Seimo homofobu apšauktas P. Gražulis suskaičiavo tik keturias.

„Lietuva vėl siekia įteisinti homofobiją“, šaukia antraštė. Nors seksualinių mažumų teisių gynėjai aptiko net penkias jų netenkinančias  įstatymų pataisas, didžiausiu Seimo homofobu apšauktas P. Gražulis suskaičiavo tik keturias.

REKLAMA

V. Simonko: su mūsų politikais kažkas ne taip

Anot taip pavadinto straipsnio, paskelbto portalo bbc.co.uk versijoje rusų kalba, Lietuvos nevyriausybinės organizacijos susirūpinusios dėl to, kad šį pavasarį Seime įregistruotas rekordinis skaičius įstatymų pataisų, kurias priėmus būtų legalizuotas pjudymas prieš homoseksualus.

„Tiek daug homofobiškų pataisų Lietuvos Seime nebuvo nuo to laiko, kai šalis įstojo į Europos Sąjungą“, – teigia straipsnio autorius Aleksandras Zubriakovas. Jis suskaičiavo, kad parlamentarai ruošiasi svarstyti net penkias pataisas, kurios Lietuvos gėjų lygos manymu, ne tik pažeidžia homoseksualų ir transseksualų teises, bet ir prieštarauja pagrindinėms žmogaus teisėms ir laisvėms.

Straipsnio autorius rašo, kad politikai stengiasi įsiteikti tai visuomenės daliai, kuri neigiamai nusiteikusi seksualinių mažumų atžvilgiu, o homofobiškos nuotaikos esą labai sustiprėjo po pernai vasarą Vilniaus centre vykusio antrojo gėjų parado.

REKLAMA
REKLAMA

Homofobiškų pataisų, straipsnio autoriaus teigimu, yra pateikęs konservatorius Rimantas Dagys, siūlantis Konstitucijoje įtvirtinti, kad šeima galima laikyti tik vyro ir moters sąjungą. Tačiau tokių pataisų rekordininkas – Seimo narys Petras Gražulis, kurį nuo piniginės baudos už konfliktą su policijos pareigūnais minėto parado metu „išgelbėjo tik parlamento nario neliečiamybė,“ primena straipsnio autorius.

REKLAMA

Tiesa, Gėjų lyga tikisi, kad daugeliui pataisų parlamentarai nepritars, nes baiminsis Europos Sąjungos sankcijų. Tačiau vienas šios organizacijos lyderių Vladimiras Simonko straipsnio autoriui yra sakęs, jog „tokia homofobija rodo, kad su mūsų politikais ir dalimi visuomenės kažkas ne taip“.

„Bet aš tikiuosi, kad žmonės supras, jog žmogaus teisės yra pagrindinė ES vertybė“, – cituoja savo pašnekovą A. Zubriakovas, primindamas, kad pastarasis visiems ES parlamentų pirmininkams yra išsiuntęs laišką, kuriame kviečia atkreipti dėmesį į tai, kas vyksta Lietuvoje.  

REKLAMA
REKLAMA

P. Gražulis: tegul patys susimoka už apsaugą per savo renginius

Seimo narys Petras Gražulis portalo balsas.lt žurnalistams sakė tik iš jų sužinojęs, kad jį išvadino didžiausiu Seimo homofobu. Tačiau pats suskaičiavo tik keturias pataisas, kurios galėjo užkliūti seksualinių mažumų teisių gynėjams.

„Yra Konstitucijos pataisa, kurios iniciatorius R. Dagys – kad nebūtų galima niekinti Konstitucijoje įtvirtintų šeimos vertybių, nes šeima yra valstybės pagrindas. Mano pataisa – kad taikomos administracinės nuobaudos. Kita – kad būtų suteikta teisė aiškinti visuomenei apie homoseksualius asmenis, kad tai nėra gėris. Dabar apie juos arba gerai, arba nieko – kaip apie mirusius. Tai čia trys. Dar dėl susirinkimų yra mano įstatymo pataisa – jie patys turėtų susimokėti už apsaugą, jeigu organizuoja kažkokius mitingus, kad valstybei ir mokesčių mokėtojams tai nekainuotų“, – vardijo siūlomas pataisas P. Gražulis. Bet penktos niekaip negalėjo prisiminti. Kiek pagalvojęs prisipažino, kad nė nenutuokia, kokia dar pataisa galėjo užkliūti seksualinių mažumų teisių gynėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, iš ko tikisi palaikymo, P. Gražulis pasiūlė šiek tiek palaukti. „Pirma pažiūrėkime, kaip seksis R. Dagiui su Konstitucijos pataisomis. Esame sutarę, kad po to konservatoriai palaikys mano pataisas, – sakė jis ir pridūrė: – Kaip visada, palaiko „darbiečiai“, lenkai (Lietuvos lenkų rinkimų akcija), „tvarkiečiai“. Jeigu konservatoriai pritars, tai pakaks balsų“.

Tačiau kada pirmosios iš pataisų, kurios taip išgąsdino V. Simonko ir rusų žurnalistą, pasieks plenarinių posėdžių salę, kol kas neaišku. Pasak P. Gražulio, šiuo metu jos įstrigusios viename iš Seimo komitetų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų