REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik pusė lietuvių apie nuosavo būsto įsigijimą pradėjo galvoti vos tik įstoję į universitetą ar jį baigę, t.y. būdami 20-25 metų amžiaus. Nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt atlikta apklausa parodė, kad didžiausiai daliai apklaustųjų nuosavo būsto klausimas tampa aktualus sulaukus būtent šio amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik 28 proc. apklausos dalyvių atsakė, jog apie nuosavo būsto pirkimą pradėjo mąstyti būdami vyresni nei 25-erių metų amžiaus. Dar mažiau – apie 12 proc. – apklaustųjų jo pradėjo ieškoti perkopę trisdešimties metų ribą. Beveik dešimtadalis respondentų prisipažino, jog apie tai pradėjo galvoti dar mokydamiesi mokykloje.

REKLAMA

„Sėslūs lietuviai visuomet buvo linkę turėti savo būstą, o ne nuomotis priklausantį kitiems. Todėl natūralu, kad apie būsto įsigijimą jie pradeda galvoti jau gana anksti – dar studijuodami ar pradėję dirbti. Be to, jei tik leidžia galimybės, jie anksti būstą ir įsigyja“, – sako Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas.

Jo teigimu, paprastas noras gyventi būtent nuosavame būste yra pagrindinė priežastis, kodėl žmonės pradeda jo ieškoti. Šią priežastį nurodė net 73 proc. apklausos dalyvių. Daugiau nei ketvirtadalį respondentų nuosavo būsto ieškoti paskatina pagausėjusi šeima. Tiek pat atsakusiųjų nurodė, kad planuoti būsti pirkimą leido pagerėjusios gyvenimo sąlygos.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuosavas būstas daugumai žmonių asocijuojasi su stabilumu ir gerove. Be to, kaip rodo apklausa, nemaža dalis lietuvių – beveik ketvirtadalis – nekilnojamąjį turtą vertina kaip perspektyvią ir patikimą investiciją“, – sako E.Narbuntovičius.

Apklausos dalyvių taip pat buvo klausiama, kaip jie vertina galimybę visą gyvenimą gyventi nuomojamame būste. Net 82 proc. atsakiusiųjų tokia perspektyva atrodo absurdas, likti nuomininkais jie nenorėtų.

„Nuomotis būstą visą gyvenimą lietuviams nepriimtina, nors užsienyje tokia praktika yra gana paplitusi. O štai prie nuosavo būsto lietuviai, atvirkščiai, linkę prisirišti. Daugiau nei pusė apklausos dalyvių gyventų savo nuosavame būste visą gyvenimą ir nematytų prasmės jo keisti“, – sako nekilnojamojo turto ekspertas.

Didžioji dalis – 56 proc. – apie nuosavą būstą galvojančių lietuvių pirmiausia imtų paskolą jam įsigyti. Trečdalis atsakiusiųjų būstą norėtų pirkti savomis lėšomis, todėl ryžtųsi taupyti. 6 proc. žino, kad juos finansiškai paremtų tėvai. Mažiausia apklausos dalyvių dalis galvoja apie skolinimąsi iš draugų ir pažįstamų. Tą darytų vos 3 proc. lietuvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų