REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien PZU SA susitarė su „RSA Insurance Group” dėl AB “Lietuvos draudimas (Lietuva), AAS „Balta” (Latvija), „Codan Forsikring A/S” Estijos padalinio verslo (vykdžiusio kartu su RSA veiklą Baltijos šalyse) ir „Link4” (Lenkija) įsigijimo. Bendra sandorio vertė – apie 360 mln. eurų. Šie įsigijimai atlikti atsižvelgiant į reguliavimo institucijų ir antimonopolinius reikalavimus. Jie leis įgyvendinti PZU tarptautinės plėtros strategiją.

REKLAMA
REKLAMA

2012-2014 metų strategijoje PZU užsibrėžė tikslą sukurti stiprų verslą už Lenkijos ribų. „RSA Insurance Group” verslo įsigijimas Lenkijoje ir Baltijos šalyse yra esminis žingsnis įgyvendinant šį užsibrėžtą tikslą.

REKLAMA

Džiaugiuosi, kad šiandien galime paskelbti apie dar vieną svarbų PZU strategijos įgyvendinimo žingsnį. Šis sandoris leidžia tapti lyderiais mūsų regione, - teigia PZU S.A. valdybos pirmininkas Andrzej Klesyk. – Įsigytas turtas yra bendrovės, turinčios gerai veikiantį verslą augančiose rinkose su patraukliomis perspektyvomis. Be to, mums svarbu, kad įsigytos įmonės yra valstybėse, kurios prieš dešimtmetį tapo Europos Sąjungos šalimis. Nuo kitų metų visos trys Baltijos šalys jau priklausys eurozonai. Mums tai reiškia stabilumą ir galimybes prognozuoti.”

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė „Link4” Lenkijoje yra tiesioginio draudimo rinkos lyderė. Jos įsigijimas taip pat papildys PZU strategiją. Ši bendrovė leis pasiekti kitas klientų grupes, kurios linkusios naudotis tiesioginių paslaugų modeliu, išplėtotu „Link4” Lenkijoje.

„Turėdami savo portfelyje “Link4” prekės ženklą galėsime siūlyti klientams tokias paslaugas, kurių PZU anksčiau neturėjo. Tiesioginio draudimo pardavimo rinka per paskutinius penkerius metus išaugo du su puse karto. Kurti naują prekės ženklą būtų sudėtinga, brangu, rizikinga ir pareikalautų daug laiko. Šis sandoris leis PZU įžengti į augantį sektorių per jau esantį verslą. Taigi mes tapsime rinkos lyderiais, kurie siūlys ir tradicinį draudimo bendrovės modelį, ir populiarėjantį tiesioginį draudimą”, - teigė Andrzej Klesyk.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsigydama „Link4” PZU įsigyja ir tiesioginio pardavimo patirtį. Tai papildys esamus PZU pardavimo kanalus – tai yra dar vienas argumentas, kodėl šis sandoris buvo sudarytas.

Europos pavyzdžiai rodo, kad pirmaujančios draudimo bendrovės panašiose rinkose dažnai naudoja keletą prekės ženklų, parduodamos savo produktus. Lenkijoje trys iš šešių stambiausių žaidėjų pasitelkė verslo modelį, parduodamos paslaugas su keletu prekės ženklų.

Visas pirkimo sandoris bus baigtas iki 2014 metų pabaigos.

Pagrindinė finansinė informacija apie įsigytas bendroves

RSA veikla Baltijos šalyse apima platų draudimo produktų spektrą, skirtą tiek privatiems, tiek verslo klientams. 2013 m. gruodžio 31 d. RSA turtas Baltijos šalyse sudarė apie 309 mln. eurų, grynasis turtas – apie 106 mln. eurų. Bendrasis pelnas 2013 m. buvo apie 18 mln. eurų. Turto Baltijos šalyse įsigijimo kaina – apie 270 mln. eurų, įskaitant 12 mln. eurų mokėtinų dividendų bendrovei „RSA Insurance Group”.

REKLAMA

„Link4” yra Lenkijoje pirmaujanti tiesioginio draudimo bendrovė, turinti platų draudimo paslaugų spektrą individualiems ir verslo klientams.

2013 m. gruodžio 31 d. „Link4” turto vertė Lenkijoje siekė 662 mln. Lenkijos zlotų, grynasis turtas buvo 134 mln. Lenkijos zlotų. Bendrasis pelnas 2013 m. buvo apie 30 mln. Lenkijos zlotų. „Link4” turto įsigijimo kaina Lenkijoje buvo apie 90 mln. eurų.

PZU Baltijos šalyse

Baltijos šalyse PZU grupė vykdo draudimo verslą per dvi Lietuvoje registruotas bendroves – „PZU Lietuva” ir „PZU Lietuva gyvybės draudimas”.

REKLAMA

2013 m. „PZU Lietuva” pasirašė draudimo įmokų už 189 mln. litų, t.y. 16,7% daugiau nei 2012 m. 2013 m. “PZU Lietuva gyvybės draudimas” gavo 26,1 mln. litų draudimo įmokų, ir tai sudaro 24% augimą. 2013 m. “PZU Lietuva” buvo trečia didžiausia draudimo bendrovė nekilnojamojo turto draudimo rinkoje, ji užėmė 13,6% rinkos (13.3% - 2012 m.). “PZU Lietuva gyvybės draudimas” užėmė 4,2% gyvybės draudimo rinkos (3,7% - 2012 m.).

2013 metais PZU pradėjo veiklą Latvijos ir Estijos rinkose. Latvijoje „PZU Lietuva” filialas buvo užregistruotas 2012 m. lapkričio 14 d. Pirmoji draudimo sutartis Rygoje sudaryta 2012 m. gruodį. 2013 metais čia buvo pristatyti nauji produktai (vairuotojų civilinės atsakomybės draudimas ir kasko), jie rinkai pritaikyti pagal Latvijos reikalavimus. Filialas pradėjo teikti draudimo paslaugas 2013 m. kovą.

„Deloitte Advisory Sp. z o.o.” buvo finansinis PZU patarėjas, įsigyjant turtą Baltijos šalyse, ši bendrovė atliko įsigyjamo verslo vertinimą, kompleksiškai vertinant draudimo, finansinius ir mokesčių klausimus. “Ernst & Young” buvo finansinis PZU patarėjas įsigyjant „Link4”, ši bendrovė atliko įsigyjamo verslo vertinimą, kompleksiškai vertinant draudimo, finansinius ir mokesčių klausimus. “Deutsche Bank” dalyvavo kaip finansinis patarėjas, pateikęs PZU vadovų tarybai savo nuomonę dėl Baltijos šalių turto įsigijimo. „Linklaters” įgyvendino teisinę verslo įsigijimo dalį, padedant Baltijos šalių teisinei bendrovei “Sorainen”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų