REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Marius Eidukonis

Lietuvos vaikų mitybos racionas gana skurdus – tik 25 proc. jų kasdien valgo vaisių ir daržovių, kurios yra vieni svarbiausių energijos ir vitaminų šaltinių. Pasak mitybos specialistų, vaisiai ir daržovės turėtų sudaryti svarbią dalį kasdienio vaikų raciono.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi tėvai ne visada spėja apsirūpinti šviežiais vaisiais ir daržovėmis, tuo rūpinasi švietimo įstaigos, dalyvaujančios VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (LŽŪMPRRA) administruojamoje „Vaisių vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose 2013–2014 mokslo metų programoje“ („Vaisių vartojimo skatinimo programa“).

REKLAMA

UNICEF vykdyto vaikų gerovės tyrimo duomenimis, Lietuvoje viršsvorio turi apie 11 proc. vienuolikmečių, trylikmečių ir penkiolikmečių. Pagal šį rodiklį mūsų šalis užima 6 vietą tarp 29 šalių. Kitų šaltinių duomenimis, nuo nutukimo Lietuvoje kenčia kiek daugiau nei 5 proc. vaikų ir paauglių iki 18 metų. Dėl netinkamos mitybos vaikai ir paaugliai dažniausiai suserga gastroezofaginio refliukso liga, skrandžio uždegimu, opalige, vidurių užkietėjimu. Pastebima, kad vaikai vis dažniau suserga ir tik suaugusiems būdingomis ligomis (antro tipo diabetu, arterine hipertenzija), jiems nustatomas ir padidėjęs cholesterolio kiekis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos instituto direktoriaus prof. Rimanto Stuko, vaikų mityba atspindi suaugusiųjų maitinimosi įpročius ir ydas. „Viršsvorio turinčių pagyvenusių žmonių yra daugiau negu vaikų, tačiau pastebima, kad daugėja nutukusių vaikų ir paauglių“, – sakė mitybos specialistas. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas suaugęs žmogus per dieną turėtų suvalgyti 600 g daržovių ir vaisių, didesnę dalį šio kiekio turėtų sudaryti daržovės. Lietuvos gyventojai suvalgo tik 317 g vaisių ir daržovių, t. y. vos pusę rekomenduojamo kiekio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvai, kurie nori, kad jų vaikai valgytų daugiau vaisių ir daržovių, turėtų rodyti jiems pavyzdį. Be to, itin svarbu, kad vaikai būtų nuolat mokomi sveikos mitybos.

Praėjusiais metais žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna pasirašė įsakymą Nr. 3D-693, pagal kurį nuo 2013 m. gruodžio 1 d. ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir bendrojo ugdymo mokyklų, registruotų Švietimo ir mokslo institucijų registre bei dalyvaujančių „Vaisių vartojimo skatinimo programoje“, vaikams nemokamai dalijami išskirtinės kokybės ir / arba ekologiški obuoliai, kriaušės ir morkos bei išskirtinės kokybės ir / arba ekologiškos obuolių, kriaušių, morkų, serbentų, braškių, aviečių, aronijų sultys ar jų mišiniai.

REKLAMA

LŽŪMPRRA generalinė direktorė Rasita Kraujelytė-Noreikienė papasakojo, kad agentūros administruojama „Vaisių vartojimo skatinimo programa“ kaip tik ir siekiama, kad vaikų dienos racione atsirastų kuo daugiau vaisių ir daržovių. 2013 m. rugsėjo–lapkričio mėnesiais vaikams buvo išdalyta daugiau kaip 940 tonų vaisių ir daržovių – virš 370 tonų obuolių, virš 190 tonų kriaušių, virš 14 tonų morkų. Dalijant mūsų krašte užaugintus produktus siekiama, kad vaikai gautų tik aukščiausios kokybės ir kuo šviežesnius vaisius ir daržoves, sakė direktorė.

REKLAMA

„Vaisių vartojimo skatinimo programoje“ dalyvaujančias ugdymo įstaigas lankantiems vaikams tiekiamos morkos turi atitikti bendrojo prekybos standarto reikalavimus. Obuoliai, morkos ir kriaušės turi būti nepažeistos, nesugedusios ir švarios, be matomų pašalinių medžiagų ar kenkėjų pažeidimų. Taip pat nuo daržovių ir vaisių negali sklisti pašalinis kvapas ar būti pakitęs jų skonis. Vaisiai ir daržovės turi būti tokie, kad jie nenukentėtų juos vežant į ugdymo įstaigas ir vaikus pasiektų tinkamos būklės.

Obuoliai ir kriaušės, kurie keliauja į ugdymo įstaigų valgyklas, turi būti pakankamai subrendę ir prinokę, jie turi būti ir ne žemesnės kaip II klasės. II klasės vaisiai turi atitikti anksčiau išvardytus kokybės reikalavimus, o jų minkštimas turi būti be didesnių defektų. Šios klasės vaisiams leidžiami tik nedideli formos, brandos, spalvos ar odelės defektai ar pažeidimai.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų