REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Aušrinė Šėmienė  

Tradiciškai Velykų stalas puošiamas per žiemą išsilaikiusia žaluma, kuri, manoma, lemia gerą žiemkenčių augimą, greitesnį žolės sužaliavimą, vešlumą. Todėl per Didįjį ketvirtadienį būdavo einama į mišką ir laukus žalumynų: smulkialapių bruknienojų, švelnių šarkakojų šakelių, pataisų, rugių želmenų, išsprogusių beržų vytelių ir kt. Kaip šventėms puošti stalą ir padabinti namus, pataria dizainerė-dekoratorė Lina Ruokienė.

REKLAMA
REKLAMA

Velykos turi tam tikrą simobliką. Dažniausiai namus ir stalą puošiame kiaušiniais, kiškučiais. Tačiau kasmet daryti tą patį atsibosta ir norisi kažko naujo. Kiek galime nutolti nuo tradicijų?

REKLAMA

Kiek leidžia fantazija. Galima naudoti ne tik velykinius, bet apskritai visus pavasario atributus – šakeles, samanėles, žolytes. Netgi ant durų kabinti vainikus, kokius kabiname per Kalėdas, tik su Velykų simbolika. Tam galima naudoti tulpių žiedus, kačiukus, besiskleidžiančius lapelius, komponuoti įvairiaspalvių raidžių girliandas, užrašyti „Pasitikime pavasarį“, „Linksmų Velykų“ ir pan.

Gal ir nepavyks išvengti plunksnelių, kiškučių ir viščiukų, bet galima pabandyti juos komponuoti kitaip, pavyzdžiui, įdėti į aukštą vazą ant kojelės arba paimti cilindrinę vazą, į ją įdėti mažesnę, o į šią pamerkti gėlytę, tarpą tarp vazų užpildyti gėlių spalva nudažytais kiaušiniais. Turėsite originalų stalo papuošalą. O į medinį padėkliuką galima pridėti samanėlių, ant viršaus sudėti dažytus kiaušinius. Labai svarbu suderinti spalvas. Tada bus gražu.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip suderinti spalvas?

Derinti galima įvairiai, tačiau svarbiausia – saikas. Todėl reikėtų nusibrėžti ribas. Kad nebūtų per daug, geriausia naudoti dvi–tris spalvas: viena – pagrindinė, kitos dvi – tik akcentai.

Jei naudojate kontrastingas spalvas, tada, pavyzdžiui, raudona turi dominuoti, o akcentus rinkitės mėlynus. Jei naudosite tos pačios grupės spalvas, rinkitės arba šiltas spalvas, pavyzdžiui, šviesenę raudoną ir persikinę, arba šaltas – mėlynų atspalvių. Galima naudoti ir priešingas spalvų rato spalvas: raudoną ir žalią, mėlyną ir geltoną. Tačiau dažnai užtenka pasižiūrėti, kaip spalvas derina gamta (pavyzdžiui, žali lapeliai ir geltoni žiedeliai), ir perkelti visa tai ant savo stalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalėdų spalva – raudona, o Velykų?

Velykos dažniausiai asocijuojasi su pavasario žaluma, baltos ir geltonos spalvų deriniu. Čia galima įžvelgti daug prasmių: baltas kiaušinis, geltonas trynys ir pan. Prie jų lengva priderinti pirmąsias pavasario gėles – žibutes, plukes.

Bet šiemet tikriausiai šventę pasitiksime su žydinčiomis slyvomis ir vyšniomis?

Kad tikrai taip nutiktų, jau dabar namie pamerkite šakelę. Prie šių žiedų švelnių balsvai rausvų atspalvių galima priderinti ir namų dekorą, pavyzdžiui, stalo tekstilę, atitinkamai nudažyti ir kiaušinius.

Parduotuvėse matome iš įvairių audinių ir net ne audinių pagamintų staltiesių, padėkliukų. Kokius rinktis?

Jei namus ir stalą dekoruojate gamtos puošmenomis, ir tekstilę turėtumėte rinktis natūralią – liną, medvilnę. Jei norite spalvų, gali būti ir dažyta, bus jaukiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų