REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainiečiai turi apsiginti patys, bet Vakarai galėtų padėti ginklais, teigia Lietuvoje viešintis Jungtinių Valstijų respublikonų senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas).

Ukrainiečiai turi apsiginti patys, bet Vakarai galėtų padėti ginklais, teigia Lietuvoje viešintis Jungtinių Valstijų respublikonų senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.McCainas, kartu su dar trimis JAV senatoriais trečiadienio vakarą dalyvaudamas diskusijoje Vilniaus universitete tvirtino, kad dėl šiandieninės Rusijos agresijos Ukrainoje iš dalies galima kaltinti ir JAV.

REKLAMA

Pasak jo, viena iš didžiausių ankstesnių JAV administracijų nesėkmių yra tai, kad laiku nepripažinta, jog V.Putinas turi ambicijų atstatyti Rusijos imperiją.

J.McCainas taip pat priminė, kad Rusijos prezidentas net kelis kartus yra viešai pasakęs, kad didžiausia XX amžiaus tragedija yra Sovietų sąjungos žlugimas ir jis yra įsipareigojęs daryti viską, ką gali, kad tai atkurtų.

„Taigi, jei būtumėme laikę jį tuo, kas jis iš tiesų yra - KGB karininkas, kuris turi ambicijų atkurti Rusijos imperiją – būtume ėmęsi tinkamų veiksmų“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Abejonių, anot senatoriaus, kad Ukrainos rytuose veikia Rusijos pajėgos, nekyla. Vistik J.McCainas tikino, kad Ukrainiečiai turi apsiginti patys, tačiau jis sakė nematantys priežasties, kodėl Vakarai negalėtų prisidėti ginklais.

„Kodėl mes negalime jiems duoti lengvųjų ginklų, neperšaumnamų liemenių, reaktyvinio kuro , atsarginių dalių (lėktuvams), ir kitų ginklų, kuriais jie galėtų gintis. Kodėl mums to nepadarius?“, - klausė jis.

Jis tvirtino, kad Rusija kariniais veiksmais stengiasi sutrukdyti dabartinei Vyriausybei spręsti ne tik politines, bet ir ekonomines problemas. Pasak jo, kol kas tik spėliojama, kokių tolimesnių veiksmų gali imtis Rusijos prezidentas. Pats J.McCainas sakė manantis, kad šiuo metu didžiausia grėsmė kyla Moldovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinote, kad yra spėliojama, kad V.Putinas svarsto įvairius veiksmus (...). Manau, kad jis dar nežino savo veiksmų, nes nežino, kokia bus mūsų reakcija.", - sakė J.McCainas.

Jis taip pat priminė savo anksčiau išsakytus žodžius, kad Rusija - benzino kolonėlė, apsimetanti valstybe.

„Noriu atsiprašyti už šiuos žodžius. Iš tiesų tai - mafijos valdoma benzino kolonėlė“, - sakė JAV senatorius.

Anot jo, santykiuose su V.Putinu negalima demonstruoti lankstumo, nes „vienintelis dalykas, kurį jis supranta, yra jėga“.

Būtent todėl esą būtina stiprinti ir NATO pajėgų dalyvavimą pratybose Baltijos šalyse. Tačiau JAV politikas ragino nepamiršti ir mūsų pačių įsipareigojimų aljansui.

REKLAMA

„Būsiu atviras: mūsų Baltijos draugai turi suprasti, kad negalite ir toliau išleisti mažiau nei 1 proc. šalies gynybai, turite ją išlaikyti, turite aukotis“, - tikino senatorius.

J.McCainas, bei dar trys senatoriai - Johnas Barrasso, Johnas Hoevenas ir Ronas Johnsonas - pastarosiomis dienomis jau lankėsi Estijoje bei Latvijoje. Ketvirtadienį delegacija planuoja vykti į Moldovą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų