REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių laikų vyras – beveidis, pasimetęs individas?

Šiais laikais dažnai kalbame apie moteris: apie jų teises, apie moteris valdžioje, apie moteriškumą ir pan. O koks gi šiuolaikinis vyras ir kas apskritai yra vyriškumas? Rašytojas ir filosofas Justinas Kisieliauskas sako, kad šių dienų vyras yra visai kitoks nei ankstesnių laikų – jis yra moteriškas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors per visą istoriją ir buvo moteriškų vyrų: prisiminkime Dendį, Romos laikus, kuomet imperatoriai šalia savęs laikydavo berniukus patarnautojus, kurie buvo labai stipriai moteriški, tai nuo tų laikų yra persidavęs tas vyro moteriškumas, kas šiais laikais vyrą labai stipriai pastato į krizę. Į krizę, į kurią mus atvedė demokratija ir pramoninė revoliucija, kuri iš esmės pakeitė vyro rolę visuomenėje“, - laidoje „Naujoji karta“ kalbėjo J. Kisieliauskas.

REKLAMA

Jis pasakojo, kad vieną kartą buvo paklaustas, kas, jo nuomone, yra vyras. J. Kisieliauskas tada atsakė, kad vyras – tai moteris, sužalota socialinių normų ir genetikos. Atsakymas klausiantįjį nustebino.

„Kuomet pradėjau giliau nagrinėti, kas yra vyras, supratau, kad nuo vyro iki moters yra labai nedidelis žingsnelis. Kad vyras XXI amžiuje pataptų moterišku arba būtu apkaltintas „motierizmu“, ko niekada moterys nėra apkaltinamos iš kitos pusės, t.y. „vyrizmu“, tai yra labai nesunku sulaužyti tą trapią ribą. Šių laikų vyras – beveidis, pasimetęs individas, netyčia savo 23-ioje chromosomoje turintis y raidelę, kuri žymi moteriškumą“, - kalbėjo rašytojas ir filosofas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, vyriškumo išmokti nereikia, jį reikia jausti. J. Kisieliausko teigimu, šiandienos vyrai yra atspindys to, ko reikia visuomenei ir rinkai. „Jei rinkai reikia moteriško vyro, rinka gauna moterišką vyrą. Jei rinkai reikia vyro, kuris augina vaikus, rinka jį gauna. Jei rinkai reikia kareivio, kaip buvo praeitame amžiuje, rinka turėjo daug kareivių. Rinka tai gauna per visuomenės normas, mediją, pradedant nuo auklėjimo, to, kas mus supa darželyje, mokykloje, universitete.“

„Moterys, kurios vienu momentu nori vyro, kuris būtų Konanas Barbaras, o kitu momentu nori vyro, kuris būtų Leonardas DiCaprio (Leonardo DiCaprio) iš „Titaniko“, yra sunku suvokti. Kada jos gavusios vieną, juo nusivilia, gavusios kitą, juo nusivilia, ir ima ieškoti viduriuko iš „The Great Gatsby“ ar kažko panašaus – tokių vyrų yra reta. Galbūt tas vyras, tas aukso viduriukas, kuris nėra ne per daug maskuliniškas nei per daug femininiškas, ir yra visuomenės siektinas idealas“, - pasakojo J. Kisieliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VDU universiteto dėstytojas Vytautas Liesionis nurodė, kad nors ir vyrai per dešimtmetį labai pasikeitė, tačiau vyriškumas moteriai ir anksčiau, ir dabar reiškia saugumą. „Vyras yra tas, šalia kurio moterys jaučiasi saugiai. Visomis prasmėmis: tiek fizinės aplinkos, tiek supratimo, tiek pastovumo, žodžio ir t.t. Čia visiškai nekalbama apie buvimą „mačo“, - laidoje kalbėjo V. Liesionis.

Pasak jo, šiuolaikinė visuomenė nedaug gilinasi į žmogaus vidines savybes, kas atsispindi ir vyruose:

„Šiandieninė visuomenė sparčiais žingsniais eina savęs išreiškimo per daiktus, materiją, išvaizdą keliu, o ne tuo, kas tu ten esi iš tikrųjų. Tiek moterys, tiek vyrai yra nuėję tuo keliu – mados, šukuosenos, auskarai, tatuiruotės – viskas tvarkoje, tas yra normalu. Jei šiandien matome vyrą, kuris visu tuo gyvena iki 25 metų, tai viskas normalu, bet jei taip save išreiškiu, būdamas 50-ies, tai kažkas ne taip...“ – kalbėjo V. Liesionis.

Žinių radijas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų