REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) ir NATO valstybės narės su Ukraina turėtų dalytis žvalgybine informacija ir padėti jai karine technika bei amunicija, siūlo Lietuvos parlamentarai.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo vicepirmininkai socialdemokratas Gediminas Kirkilas ir liberalas Petras Auštrevičius, opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka bei šio komiteto narys konservatorius Audronius Ažubalis parengė parlamento rezoliucijos projektą „Dėl padėties Ukrainoje“.

REKLAMA

Jame, be kita ko, ES ir NATO valstybės raginamos „Rusijos tebesitęsiančios agresijos Ukrainoje akivaizdoje teikti Ukrainai paramą dalinantis naujausia žvalgybine informacija bei kuo greičiau apsispręsti dėl karinės technikos ir amunicijos tiekimo Ukrainai jos teritorijos gynybai“.

Rezoliucija Seimui siūloma pareikšti, kad atkuriant taiką ir saugumą Ukrainoje Rusija privalo išvesti savo ginkluotąsias pajėgas iš okupuotų Ukrainos teritorijos dalių, atitraukti karius nuo Ukrainos pasienio, nenaudoti jėgos ir prievartos, atkurti Ukrainos jurisdikciją Kryme ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumentu taip pat norima konstatuoti, kad Kryme surengtas referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos prieštarauja Ukrainos Konstitucijai, todėl jo rezultatai yra neteisėti ir niekiniai.

Juo ES siūloma inicijuoti „daugiašalį Krymo okupacijos ir aneksijos žalos registravimo bei apskaičiavimo mechanizmą, pagal kurį būtų objektyviai vertinami nuostoliai, kuriuos patiria Ukraina dėl Rusijos Federacijos neteisėtų veiksmų“.

Šiomis dienomis Ukrainos rytuose prorusiški kovotojai užgrobė vyriausybinius pastatus ir reikalauja referendumų dėl vietos valdžios galių sustiprinimo arba galimybės prisijungti prie Rusijos. Vakarai teigia, kad neramumus kursto Rusijos pasiųsti asmenys.

Anksčiau naudojant Rusijos karines pajėgas Ukrainai priklausęs Krymo pusiasalis prijungtas prie Rusijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų