REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vitaminas A gali vaidinti svarbų vaidmenį kovojant su tuberkulioze, rodo naujas JAV mokslininkų atliktas tyrimas.

Vitaminas A gali vaidinti svarbų vaidmenį kovojant su tuberkulioze, rodo naujas JAV mokslininkų atliktas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalifornijos universiteto mokslininkai, nagrinėjantys veikliųjų maistinių medžiagų gebėjimą padėti imuninei sistemai kovoti su stipriomis infekcijomis, nustatė, kad vitaminas A gali vaidinti svarbų vaidmenį kovojant su tuberkulioze.

REKLAMA

Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Journal of Immunology“, praneša sciencedaily.com.

Tuberkuliozė yra pasaulinė problema, su kuria susiduria 2 milijardai žmonių ir dėl kurios kasmet miršta apie 2 milijonai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vaistams atsparią tuberkuliozės formą vadina bomba su laikrodžio mechanizmu.

PSO Lietuvą priskiria vienai iš 27 pasaulio valstybių, kuriose daugiausia žmonių serga vaistams atsparia tuberkulioze. Kas trečias susirgęs tuberkulioze žmogus yra bedarbis, piktnaudžiauja alkoholiu, reguliariai pažeidinėja gydymo režimą ir platina atsparią vaistams tuberkuliozę.

REKLAMA
REKLAMA

Kalifornijos universiteto mokslininkai pirmą kartą aprašo, kaip vitaminas A ir tam tikras genas padeda imuninei sistemai sumažinti cholesterolio kiekį tuberkuliozės paveiktose ląstelėse. Tai yra svarbu, kadangi tuberkuliozės bakterijos naudoja cholesterolį maistui ir kitoms reikmėms, teigia mokslininkai.

„Jei mes sumažintume tuberkuliozės pažeistose ląstelėse cholesterolio kiekį, galėtume padėti imuninei sistemai geriau kovoti su infekcija“, teigia vienas tyrimo vadovų dr. Philip Liu. Pasak jo, suvokimas, kokį poveikį tokios maistinės medžiagos kaip vitaminas A daro žmogaus imuninei sistemai, gali atverti kelią naujiems gydymo būdams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas A žmogaus organizme aktyviausiai imuninę sistemą skatina, kai jis tampa aktyviosios formos retino rūgštimi. Mokslininkai nustatė, kad tuberkuliozės paveiktoms ląstelėms gavus vitamino A, cholesterolio kiekis sumažėja.

Taip pat nustatyta, kad vitamino A poveikio stiprumas priklausė nuo to, kaip elgiasi tam tikras žmogaus genas NPC2.

Vitaminas A suaktyvina geną NPC2, kuris padeda ląstelei iš lizosomų pašalinti cholesterolį, kad bakterija jos negautų. Lizosomos dalyvauja ląstelės vidinėje veikloje, skaido žuvusias ar pažeistas ląstelės struktūras. Ląstelei atsikračiusios cholesterolio, lizosomos vėl aktyviai ir taikliai naikina tuberkuliozės bakterijas.

REKLAMA

Kitu tyrimo etapu mokslininkai sieks geriau suprasti, kaip imuninė sistema įprastą vitamino A formą retinolį paverčia aktyviąja retino rūgštimi.

Įprasta tuberkuliozė gydoma šešis–aštuonis mėnesius. 85 proc. ligonių pavyksta išgyti, 5 proc. miršta, o dar 5 proc. liga tampa lėtinė. Vaistams atspari tuberkuliozė gydoma net penkerius metus vaistų deriniais, nuo jų ligoniams būna bloga, nes šalutinis jų poveikis nemažas. Tačiau būna atvejų, kai gydymas nepadeda.

Sveiko žmogaus imuninė sistema padeda apsiginti nuo tuberkuliozės sukėlėjų, jeigu jų aplinkoje nedaug, o žmogaus organizmas nenusilpęs.

REKLAMA

Vitamino A daugiausia turi tokie gyvūninės kilmės maisto produktai kaip žuvų taukai, sviestas, kiaušinio trynys, menkės kepenėlės ir jautienos kepenys, pienas ir jo produktai. Be to, vitaminą A sintetina žmogaus kepenys, gavusios beta karotino, kurio daugiausia turi morkos, moliūgai, abrikosai, pomidorai, kopūstai, špinatai, brokoliai ir kitos žaliosios daržovės.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino A paros norma yra 800 mikrogramų, tačiau nėščiosioms ir žindančioms moterims specialistai rekomenduoja 1000-1400 mikrogramų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų