REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latviai apsiperka Lietuvoje, nes čia – pigiau

Pasak kaimynų, po euro įvedimo kai kurios prekės brango

Zina Paškevičienė, Aurelija Malakauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Praėjus keturiems mėnesiams po euro įvedimo latviai tebevažiuoja prekių į pasienio miestelius Lietuvoje, nes čia – pigiau. Pasak latvių, po euro įvedimo kai kurios prekės brango. Lietuvos finansų ministerija prognozuoja, kad dėl euro įvedimo mūsų šalyje kainos neturėtų daug kilti. Jas griežtai kontroliuos Vartotojų teisių apsaugos tarnyba, kitos institucijos.

Pagal Latvijos statistiką, mėnesį po euro įvedimo šalyje maždaug 5 proc. maisto produktų ir paslaugų kainų sumažėjo, tiek pat padidėjo, o 90 proc. išliko tokios pat. Tačiau į Lietuvą atvykstantys latviai teigia, kad prekės dabar brangesnės

„Labai pabrango. Sakė, kad nebrangs, o pabrango. Pas jus bus taip pat“, – sakė kalbintas latvis.

Dėl to pasienio latviai renkasi netoli esančias Lietuvos parduotuves. Vyras iš Latvijos pasakojo Lietuvoje perkąs mėsos, daržovių, kavos, cukraus: „Pavyzdžiui, maisto produktų paketas Latvijoje kainuotų 20 latų, o Lietuvoje tą patį galima nusipirkti už 10–12 latų“.

REKLAMA
REKLAMA

Germaniškio parduotuvėje kasdien apsilanko po keletą latvių, o savaitgaliais kaimynų pirkėjų – dar daugiau.

„Latvijos TV parodė apie mus reportažą, tai pastebėjom, kad atvažiuoja tokių latvių, kurie tikrai čia pirmą kartą, apsidairo, nusiperka. Matome, kad atvažiuoja kainų palyginti“, – sakė Biržų r. Germaniškio parduotuvės vedėja Kristina Klyvienė.

REKLAMA

Vietos lietuviai sako, kad kai kurių produktų ir paslaugų kainos ir dabar auga, bet prieš euro įvedimą jie nėra nusistatę. „O ar man ne tas pats, koks pinigas. Vis vien už dyką nieko negausim – ar tas pinigas, ar tas, vis tiek reikės mokėti“, – teigė kalbintas vyriškis.

Netrukus Statistikos departamentas nustatys šimto produktų ir paslaugų sąrašą ir stebės, ar jų kainos auga.

„Galutinis sprendimas dėl Lietuvos priėmimo į euro zoną bus priimtas liepos pabaigoje. Tada maždaug rugpjūčio mėnesį bus privaloma visoms įmonės ir visiems asmenims, taip pat ir fiziniams, kurie prekiauja prekėmis ar apsaugomis, skelbti kainas abiem valiutomis“, – sako finansų viceministras Algimantas Rimkūnas.

Abejones dėl euro centų apvalinimo – į didesnę ar mažesnę pusę – turėtų išsklaidyti Euro įvedimo įstatymas, kuris jau svarstomas Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų