REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu plačiai diskutuojama apie nusikalsti linkusį Lietuvos jaunimą. Ta pačia tema skelbiame ištrauką iš antros rašytojo, žurnalisto Dailiaus Dargio knygos „Kruvinasis mafijos maršrutas” (2011 m.).

2009-ųjų sausio 5 diena. Net dvidešimt Panevėžyje ir jo apylinkėse gyvenančių jaunų vyrų nusprendė riteriškai suvesti sąskaitas su tuomet 24 metų Aukštaitijos sostinės gyventoju Dainiumi Siriūnu. Šis jaunas vyras Panevėžio policijai buvo žinomas. Tą vakarą su kirstinėmis ir šautinėmis žaizdomis galvoje jis aptiktas kone pačiame miesto centre, prie Kristaus Karaliaus katedros tvoros.

Dauguma budelių – nepilnamečiai

Tačiau jaunas vyras išgyveno savaitę – sausio 12-ąją jo gyvybė užgeso. Žudikų paieškoms Panevėžio policija metė išskirtines pajėgas. Pirmieji įtariamieji egzekutoriai sulaikyti praėjus dviem savaitėms, kai buvo padarytas nusikaltimas. Nepraėjus nė keturiems mėnesiams, sulaikyta dvidešimt įtariamųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomiausia, kad visi įtariami žudikai – jauni. Net šeši iš jų tuomet buvo 17-mečiai. Kiti jau sulaukę pilnametystės, vyriausiam – 26 metai. Nors prieš D. Siriūno nužudymą ne vienus metus būta kruvinų incidentų, Panevėžys dar niekada neregėjo tokios siaubingos ir tokį aplinkinių įsiūtį sukėlusios žmogžudystės kaip ši. Šios jaunųjų banditų gaujos nusikaltimo byla tebenagrinėjama, tiesa, vangiai, Panevėžio apygardos teisme.

REKLAMA

Galima sakyti, kad jaunųjų žudikų gauja pratęsė kadaise šį Lietuvos miestą garsinusių Tulpinių tradicijas. Iš miesto prie Nevėžio kilusi ne viena kriminalinio Panevėžio persona, bet, aišku, ryškiausiomis laikomos personalijos iš Tulpinių kolektyvo.

10-ojo dešimtmečio viduryje vyrų iš Panevėžyje esančios Tulpių gatvės daugiabučių kvartalo pastangomis mieste gerokai padaugėjo smurto apraiškų.

„Bet toks jaunimas nesuvokia, kas anksčiau buvo Tulpiniai. Jiems patiems niekada nėra tekę važiuoti bagažinėje. Tad jie nori būti kieti ir įrodyti esą patys galingiausi, nesustabdomi. Jie labai riboto mąstymo. Per apklausas paklausti, kodėl vienu metu tokia žmonių gausa dalyvavo sumušant vieną vaikiną, jie dažniausiai atsakydavo: „Visi mušė, todėl ir aš mušiau. Kadangi p... buvo, užtat taip ir pasielgėme su juo. Niekas nenorėjo būti iš jų pirmas, duodantis parodymus. Bet tokiam atsiradus, ši byla pajudėjo iš mirties taško“, – pasakoja Darius Pliavga, Panevėžio rajono policijos komisariato viršininkas, mūsų susitikimo metu vilkintis tvarkinga policininko uniforma.

REKLAMA
REKLAMA

Prisiminęs šią didžiulio atgarsio pastaraisiais metais Panevėžyje sulaukusią žmogžudystę, jis kalba susirūpinusia veido išraiška.

Susidorojimas – tarsi kino filme

Jo kolega Ramūnas Sarapas, Panevėžio apskrities policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininkas, sakė, kad šios žiauriai pasielgusios jaunuolių gaujos nariai aktyviai persekiojo savo auką. Persekiojimas virto gaudynėmis, o galiausiai ir kruvina egzekucija.

„Su juo buvo susidorota dviem kontroliniais šūviais į galvą – kaip klasikiniame mafijos filme, – tęsia pasakojimą apie jaunąją miesto banditų kartą nuo 1999-ųjų policijoje dirbantis tvirto sudėjimo, griežtų veido bruožų kriminalistas. – Atskleidžiant ši nusikaltimą paaiškėjo, kad kažkur, kažkada anksčiau tarp neblaivaus jaunimo įvykęs konfliktas. Atrodo, kad keršyti nusprendę vaikinai mieste pamatė prieš tai vykusiose grumtynėse pastebėtą mašiną angliškais numeriais ir daug negalvodami nusprendė „rimtai pasišnekučiuoti“ su jos vairuotoju. Anksčiau Panevėžyje panašūs susidorojimai vykdavo koviniais „Makarov“ tipo, o dabartiniais laikais – šratiniais pistoletais.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per kratas sulaikytųjų kompiuteriuose kriminalistai aptiko nemažai nuotraukų, kuriose smulkaus sudėjimo, vaikiškų veido bruožų grupuotės nariai pozuoja šiltai vienas kitą apsikabinę, iki pusės išsirengę, rankose laikydami ne tik pigaus alaus „bambalius“, bet ir įvairius šaunamuosius ginklus.

„Pažvelgęs į gležnus kūnus, nepasakytum, kad jie mėgsta ginklus. Bet šios nuotraukos darytos tais metais, kai jie kaip grupuotės nariai tiktai formavosi. Gaujos narių amžiaus vidurkis – 22 metai“, – kalbėjo nusikalstamo susivienijimo nuotraukas kompiuterio ekrane rodydamas R. Sarapas, kurio išvaizda primena holivudiniuose filmuose matytus bebaimius policininkus.

REKLAMA

Tai čeburėkai, o ne mafija Anot D. Pliavgos, tokių jaunųjų gangsterių aprangos kodas – „tipiškas panevėžietiškas stilius: džinsai ir juoda striukė“. „Bet tai greičiau čeburėkai, o ne mafija, – neslėpdamas ironijos apie šiuolakinius miesto banditus pasakojo pašnekovas. – Dabartiniam generaliniam komisarui pristatėme, kaip atrodo dabartinis nusikalstamumas. Rodėme ir šias fotografijas. Manyčiau, aprangos stilius faktiškai nesiskiria nuo 1992 metų. Tik pasikeitę kai kurie drabužių gamintojų ženklai, pavadinimai.“

Kriminalistas R. Sarapas aiškino, kad dabartiniais laikais tokių kovinių jaunimo vienetų sumažėjo. Anot jo, 2011-ųjų pavasarį vykusio visuotinio gyventojų surašymo metu paaiškėjo, kad Panevėžys neteko apie 25 tūkst. žmonių. Manoma, kad didžioji dauguma jų, tikėdamiesi gardesnio kąsnio ir didesnių pinigų bei laisvės, ilgainiui emigravo iš Lietuvos.

REKLAMA

„Tai prarastoji karta – daugelio tokių jaunuolių tėvai uždarbiauja Anglijoje. Savo namuose likę be dėmesio, šilumos, protingų patarimų, pamažu jie išauga į jaunuosius gangterius. Tokių šeimų Panevėžyje yra daugybė“, – aiškino vienas buvęs aukštas Panevėžio kriminalinės policijos darbuotojas, šiuo metu vadovaujantis kitokiomis priemonėmis su mafijos struktūromis kovojančiam padaliniui Vilniuje. Tiesa, gerokai sumažintos ir mieste tvarką prižiūrinčios policijos pajėgos. Liūdnai skamba, bet šiuo metu Panevėžyje dirba tiktai 20 kriminalistų. „Aš nesu iš tų, kurie tiktai vadovauja pavaldiniams ir vengia išeiti iš šiltų savo kabinetų. Pats dalyvauju ir sulaikant nusikaltėlius, ir imituojant narkotikų, prostitučių paslaugų pirkimą“, – atvirai kalbėjo R. Sarapas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima suskaičiuoti, kad kiekvienam iš minėto skaičiaus kriminalinės policijos darbuotojų vidutiniškai tenka po 38 nusikalstamas veikas. „Kartą mums rašė kolegos iš užsienio, kad vienoje Prancūzijos pakrantėje jau beveik nebeliko motorinių valčių variklių. Paaiškėjo, kad per jas lyg viesulas prasiautė aktyviai besidarbuojančių jaunųjų Pasvalio ilgapirščių gauja. Kai prancūzai savo akimis pamatė, kokio dydžio yra Pasvalio miestelis, liko pritrenkti“, – pasakojo Panevėžio apskrities policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininkas.

Dailius Dargis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų