REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Artėjant svarbiausiai pavasario šventei Šv. Velykoms būrys žinomų aktorių ir pramogų pasaulio atstovų sėmėsi šventinio stalo dekoravimo idėjų. Kartu su savo mažaisiais atvykę garsūs svečiai buvo įtraukti margučių marginimo dirbtuves.

Artėjant svarbiausiai pavasario šventei Šv. Velykoms būrys žinomų aktorių ir pramogų pasaulio atstovų sėmėsi šventinio stalo dekoravimo idėjų. Kartu su savo mažaisiais atvykę garsūs svečiai buvo įtraukti margučių marginimo dirbtuves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tradicijas ir kulinarinį paveldą puoselėjanti „Bernelių užeiga” kartu su Lietuvos liaudies kultūros centru pristatė tradicines Velykų stalo vaišes. Tuo tarpu vakarinių suknelių dizainerė Viktorija Jakučinskaitė dalinosi jos šeimoje puoselėjamu Velykiniu stalu ir inovatoriškomis jo idėjomis..

REKLAMA

Nors daugelis mūsų bočių papročių išlikę iki šių dienų, dauguma tradicijų yra aptrupėjusios ir pamirštos. Šiomis dienomis internetas leidžia surasti ir dalintis naujausiomis stalų puošybos idėjomis, kitų šalių papročiais ir netgi naujais patiekalų receptais.

„Nepaisant vis spalvingesnės šventinės atributikos, pastebime poreikį ir žmonių norą prisiminti ir lietuviškas tradicijas, netgi atsigręžti į kur kas senesnius laikus, kaip bajoriškos virtuvės paveldas”, – pasakojo „Bernelių užeigos” vadovė Jolanta Kubolienė.

REKLAMA
REKLAMA

Apie susidomėjimą senosiomis Velykų tradicijomis pasakojo I Lietuvos liaudies kultūros centro atstovė Loreta Sungailienė. Ji pasakojo, kad dauguma stalo puošybos elementų atėję iš liaudiškos simbolikos ir prietarais.

„Visas tradicinio stalo akcentai turėdavo simbolius, prietarus ir užkalbėjimus. Tradicinis Velykų stalas dengiamas išbalinta, iškrakmolinta balta staltiese, simbolizuojančia skaistumą. Ant stalo butinai dedamas liaudiškai vadinamas kiaušinykas – pavasariniais žalumynais papuošta kiaušinių „eglutė“, į kurią dedama 12 kiaušinių, simbolizuojančių metų laikus.“ – pasakojo L. Sungailienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiaušinis – gyvybės simbolis, saugantis nuo piktųjų dvasių. Mažai kam žinoma, kad pirmasis kiaušinis turi būti dažomas raudonai. Tai gyvybę simbolizuojanti spalva, o Šv. Velykų dieną jį sukultį reikėdavo patį pirmąjį.

Apie savo Velykinių margučių marginimo patirtį papasakojo ir susirinkusios žinomos moterys. Štai aktorė Vaiva Mainelytė pripažino, kad jos numarginantus kiaušinius sudaužydavo pačius pirmuosiu.

„Mano vaikai pridarydavo daug margučių su vašku, tad juos būdavo gaila daužyti. Mano sudaužydavo pirmuosius, nes aš dažydavau paprasčiau – svogūnu lukštais. Pamenu, kad visa šeima susirinkdavome ir daužydavome, bet dar iki šiol paslaptis, kodėl visada laimėdavo tėvelis. “ – su šypsena veide pasakojo aktorė Vaiva Mainelytė.

REKLAMA

Tuo tarpu serialo „Moterų laimė“ aktorė Gabija Ryškuvienė pirmą kartą savo rankomis išmėgino marginimą vašku. Apie tokio marginimo būdą jai pasakojo jau 60 metų tai daranati, profesionali margintoja Danutė Venslovienė. Susirinkę svečiai iš karto pastebėjo, kad aktorė šiam menui turi ypatingų gabumų – jos vašku marginti kiaušiniai iš karto krito į akį.

V. Jakučinskaitės puoštas stalas nenusileido tradiciniam. Ji patikino, kad tradicijų ji nesistengia laikytis pagal raidę.

„Mūsų šeimoje yra daug merginų, tad vyrauja rožinė spalva, - juokavo dizainerė. – Be to, savo margučius puošiame ne svogūnų lukštais, o nėriniais. Žinoma, ant stalo privalo būti gėlių ir kokio nors žalumo, pavyzdžiui, kviečių daigų“.

REKLAMA

Tiesa, susirinkusių pramogų pasaulio žmonių ir aktorių vaikai taip pat neliko be darbo. Jie mokėsi saldžių lizdelių ir kitų Velykinių saldėsiu darymo.

Pasisemti šventiško stalo puošybos tradicijų ir ne tik atkurnėjo dainininkas Linas Zareckas-Choras su dukra Saule, muzikos prodiuseris Martynas Tyla su dukra Gabriele, Eglė Skrolytė su sūnumi Rojumi ir dukra Meile, „Videometros“ višųjų ryšių vadovė Jurga Klimaitė su vaikais ir vyru Dirku bei kiti.

Taip pat pasisemti Velikinių idėjų atėjo ir aktorės Goda Petkutė, Eglė Lekštutytė, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Vytautas Anužis su žmona Velta Žygure, Jurgita Drabatienė ir Dalia Morozovaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų