REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Močiutės megzta lininė staltiesė. Vaiko rankomis sukurtas atvirukas. Dar mišku kvepiančių vaistažolių arbatos kvapas. Kąsnis naminio pyrago. Žvakės liepsna. Idealių namų paveikslas?

Močiutės megzta lininė staltiesė. Vaiko rankomis sukurtas atvirukas. Dar mišku kvepiančių vaistažolių arbatos kvapas. Kąsnis naminio pyrago. Žvakės liepsna. Idealių namų paveikslas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasikeitus gyvenimo ritmui, įsisukęs karjeros ratas privertė daug ko atsisakyti. Dieną kavą pradedame jau darbe, iš jo skubant namo įsigyta bandelė atstoja vakarienę, pietūs pradingsta tarp užgriuvusios darbų lavinos. Tik visai neseniai dėl iš Vakarų Europos į Lietuvą atvilnijusios sveikos gyvensenos idėjos trumpam sustojome ir pasidavėme ekologiškų produktų madai. Kartu su ja, vis dažniau nejučiom pasirinkdavome Lietuvos ūkiuose užaugintus produktus, tačiau vietos gamintojų rėmimas netapo savaime suvokiama darnaus vystymosi dalimi.

REKLAMA

“Jei vartojame produktus, kurie užauginami Lietuvos ūkiuose, kodėl nesame nuoseklūs ir negeriame vietos žolininkų pagamintų arbatų, kodėl per šventes ant stalo nepasistatome Lietuvoje pagamintos žvakelės?” klausia Andželika Rusteikienė, asociacijos “Investors’ Forum” komunikacijos ir projektų vadovė, Gerinorai.lt partnerė.

Priežastis paprasta: informacijos apie tai, kur tokius produktus įsigyti, trūksta. Be to, neretai aptinkami produktai neatitinka pirkėjo lūkesčių. “Mums nesinori pirkti produkto vien todėl, kad jis pagamintas Lietuvoje”, teigia A. Rusteikienė. “Jis privalo būti ne vien lietuviškas, bet ir kokybiškas, originalus, įdomus.”

REKLAMA
REKLAMA

Šią klaidą visomis išgalėmis stengiasi ištaisyti nevyriausybinės organizacijos – suburdamos daugybę žmonių, kuriems kūryba yra ne vien būdas pabėgti nuo neretai itin sunkios kasdienybės, bet ir šiek tiek užsidirbti, jos lietuviams pristato daugybę unikalių produktų. Savyje talpindami daug meilės ir vilties, šie gaminiai pirkėjui suteikia daugiau nei galimybę gauti produktą – jį pirkdamas, žmogus prisideda prie kur kas didesnės, nei pajėgtų įsivaizduoti, socialinės vertės kūrimo.

Tačiau net ir pagaminti, neretai tokie darbai paliekami dulkėti lentynose: juos parduoti nėra lengva. “Nevyriausybinėms organizacijoms konkuruoti rinkoje sudėtinga, nes negalime pasiūlyti tokio prekių kiekio ir tokių kainų, kurios domintų didžiuosius prekybos tinklus”, atskleidžia Aušra Stančikienė, labdaros ir paramos fondo “Algojimas” vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent dėl šios priežasties, 2014 metais iniciatyvūs lietuviai sugalvojo išeitį – du sykius per metus, prieš Kalėdas bei Velykas, internete rengdami “Gerų darbų aukcioną”. Jame nevyriausybinėms organizacijoms, gaminančioms rankomis bei iš natūralių medžiagų sukurtus produktus, suteikiama proga juos parduoti. Pinigai, surinkti projekto metu, skiriami išimtinai nevyriausybinės organizacijos socialinei misijai vykdyti.

“Palaikau idėją, kad nevyriausybinės organizacijos irgi gali būti verslios”, teigia Almantas Gliožeris, ekonomikos žurnalo “Valstybė” direktorius. “Priklausomybė nuo valstybės paramos ir įvairių fondų tikrai neužtikrina sveiko trečiojo sektoriaus egzistavimo. Bendradarbiaudamos su įmonėmis, turėdamos daugiau galimybių pristatyti savo paslaugas visuomenei, NVO ne tik galės surinkti daugiau lėšų, bet ir geriau įgyvendinti savo misiją.”

REKLAMA

Socialinių verslininkų itin dažnai kartojamas posakis, jog geri darbai irgi gali būti verslūs, šiame fone įgyja naują prasmę. “Manau, kad pirkdami mes daug labiau padedame ne pelno organizacijoms negu joms aukodami”, pripažįsta Mindaugas Rakštelis, fotostudijos “Foko” fotografas, partneris. “Taip paskatiname verslumą ir kūrybingumą, kuriame naujas darbo vietas, skatiname ieškoti naujų galimybių.”

Kruopščiai atrinkdami, kam bus suteikiama teisė šiame projekte dalyvauti, organizatoriai teigė daugiausiai dėmesio skiriantys pristatomos produkcijos kokybei, originalumui. “Siekiame, jog aukcione dalyvaujančios organizacijos pateiktų tik aukštos kokybės gaminius, iš tiesų reikalingus pirkėjams”, teigia Gerinorai.lt projektų vadovė Gaudrė Vaitkutė. “Visų siūlomų prekių skaičius – ribotas, vis dėlto, meilės bei vilties kiekis, sudėtas į mažytes nuotraukas kataloge – neišmatuojamas”.

REKLAMA

Tik šiandiena - vos vieną šeštadienį – trunkančio aukciono metu, pirkėjams bus siūloma įsigyti 16 nevyriausybinių organizacijų sukurtos produkcijos – nuo tokių gerai žinomų organizacijų kaip Maisto bankas, Caritas, Algojimas, iki neretam visiškai negirdėtos Pilnų namų bendruomenės, Bernardinų socialinio centro ar Kretingos jaunimo klubo.

“Norime, kad tapimas geresniais, atsakingesniais taptų madinga”, pasakoja G. Vaitkutė. “Svarbiausia yra suprasti, kad vien kalbėdami nieko nepakeisime, turime veikti. Pirkimas atrodo labai mažas žingsnis, bet taip mes kuriame rinką, kuriame aplinką, kurioje vertinamos visų žmonių paskatos.”

Tai – mažas žingsnis, vis dėlto jį žengti galime kiekvienas. Juk mūsų namuose bent retsykiais uždegama žvakė ir užkaičiamas puodelis arbatos. Tad kodėl neįsigijus jos rytoj?

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų